Αυτή είναι μια παραλλαγή της γνωστής μας κρέμα καραμελέ, όπως την φτιάχνουν στο Μεξικό. Η κρέμα γίνεται από ζαχαρούχο γάλα, το οποίο αραιώνεται με νερό ή γάλα και αρωματίζεται με φλούδες από λαϊμ και αληθινό λοβό βανίλιας.
Ζεσταίνεται για να πάρει το γάλα όλα τα αρώματα και μετά ενώνεται με τα αυγά για να μπει σε καραμελωμένη φόρμα. Ψήνεται σε μπεν μαρί στο φούρνο, περνάει την πρώτη του νύχτα στο ψυγείο και την επομένη, ξεφορμάρεται, και παίρνει επίσημη θέση στο τραπέζι σας.
Το άρωμα του λάϊμ δεν είναι συνηθισμένο στη χώρα μας, όμως πρέπει να το δοκιμάσετε. Έχει μια φρεσκάδα άγουρου λεμονιού και άρωμα σαν να έκοψες μόλις φύλλα από τη λεμονιά. Μου άρεσε πολύ στο γάλα. Ήθελα να το πιω έτσι! Επειδή τα λαϊμ νομίζω πως έρχονται κερωμένα στη χώρα μας, πριν πάρω τη φλούδα τους, τα βούτηξα σε καυτό νερό.
η τεχνική της κρέμα καραμελέ
Η κρέμα καραμελέ έχει την τεχνική της. Όταν τη μάθεις, θα την πετυχαίνεις κάθε φορά και θα αναγνωρίζεις τα σημεία-κλειδιά σε κάθε κρέμα που τρως, φτιαγμένη από άλλα χέρια.
η σύσταση της κρέμας
Η σύσταση της κρέμας είναι το πρώτο σημείο: πόσο “γεμάτη” ή “αδύνατη” είναι η υφή της κρέμας. Αυτό καθορίζεται από τα λιπαρά του μίγματος γάλα-αυγών.
Όσο πιο πυκνό είναι το μίγμα σε λιπαρά τόσο πιο κρεμώδης και σφικτή γίνεται η κρέμα. Τα λιπαρά καθορίζονται από την επιλογή του γάλατος και από την αναλογία αυγών στο μίγμα.
Το γάλα μπορεί να είναι φρέσκο αγελαδινό ή εβαπορέ διαλυμένο ή βουβαλινό ή εμπλουτισμένο με κρέμα γάλακτος ή ζαχαρούχο διαλυμένο με νερό. Μια φορά έβαλα ζαχαρούχο αραιωμένο με βουβαλινό γάλα και βγήκε η πιο σφικτή κρέμα που έχω φτιάξει ποτέ. Δεν την προτιμώ έτσι. Σε όλες τις επιλογές γάλατος εκτός από το ζαχαρούχο, χρειάζεται να προσθέσουμε ζάχαρη, συνήθως 1 κουταλιά σούπας για κάθε αυγό.
Η κρέμα της φωτογραφίας έχει ζαχαρούχο αραιωμένο με γάλα αγελαδινό φρέσκο.
το σωστό ψήσιμο
Το σωστό ψήσιμο είναι το δεύτερο σημείο: όσο περισσότερο ψήνεις τη κρέμα, ανησυχώντας μήπως δεν έχει ψηθεί ή μήπως μυρίζει το αυγό, τόσο χαλάει το “δέσιμό” της και γίνεται “σπυρωτή” όταν τη φάτε.
Έχω φάει κρέμα καραμελέ σε εστιατόριο, φτιαγμένη με απλό γάλα και παραψημένη. Μπορείτε να φανταστείτε πως ήταν η γεύση; αναζητούσα παρηγοριά στην καραμέλα, θέμα που μας φέρνει στο τρίτο σημείο.
το σωστό καραμέλωμα
Το σωστό καραμέλωμα της ζάχαρης έχει τα κόλπα του. Χρησιμοποιείστε αντικολλητικό τηγάνι, βάλτε τη ζάχαρη και το νερό, ανακατέψτε μόνο στην αρχή να διαλυθεί η ζάχαρη και μετά μην το πειράξετε. Αν θέλετε μπορείτε να κουνάτε το τηγάνι που και που για να βεβαιωθείτε ότι καίγεται ομοιόμορφα. Σε μέτρια φωτιά θέλει περίπου 10 λεπτά για να γίνει καραμέλα -σε χρώμα ανοικτό καφέ . Αν γίνει σκούρο καφέ θα έχει πικρίσει.
Αυτή τη φορά χρησιμοποίησα την μαγική μου φόρμα, αντικολλητική μακρόστενη και δεν με απογοήτευσε. Η κρέμα βγήκε τέλεια, με το σιροπάκι της και τις εγκοπές για να μοιράζω σε δίκαια κομμάτια.