TasteFULL

Κροκέτες μπακαλιάρου με αρωματικά λαχανικά

Η 25η Μαρτίου έρχεται με τον παραδοσιακό τηγανητό μπακαλιάρο σκορδαλιά. Στο δικό μας σπίτι -όσο τα παιδιά είναι μικρά- προτιμάμε τις κροκέτες μπακαλιάρου, γιατί δεν έχουν κόκαλα και είναι εύκολο φαγητό για εκείνα.

Ο τρόπος σερβιρίσματος της φωτογραφίας συνδυάζει συμπληρωματικές γεύσεις σε ένα πιάτο. Δεν μπορεί να σκεφτεί κανείς τον μπακαλιάρο χωρίς τη σκορδαλιά, έτσι δεν είναι; και για την έντονη γεύση του σκόρδου το αντίδοτο δεν είναι ο μαϊντανός;

Απλώνεις, λοιπόν, στο πιάτο πουρέ μαϊντανού, στη μέση ένα νησάκι σκορδαλιάς από αμύγδαλο και παξιμάδι  και γύρω γύρω ροδοψημένες, τραγανές, κροκέτες μπακαλιάρου. Σε μία μπουκιά , όλες οι γεύσεις!

Οι κροκέτες  είναι επίσης διαφορετικές. Γίνονται με ξαλμυρισμένο, ξεψαχνισμένο παστό μπακαλιάρο, τον οποίο ενώνω με σωταρισμένα αρωματικά λαχανικά, πριν ανακατέψω με κουρκούτι και τηγανίσω, φορμάροντας τα κροκετάκια με δύο κουτάλια.

Γίνονται μικρές τραγανές εξωτερικά μπουκιές, γεμάτες γεύση και γλύκα από τα λαχανικά με ένα υπερισχύοντα τόνο μάραθου. Που σημαίνει πως ο μεζές μας ζητάει παρέα τσίπουρο ή ουζάκι. Καλή εθνική επέτειο να έχουμε!

ο πουρές μαϊντανού

Κόβουμε τα κοτσάνια από ένα ματσάκι μαϊντανό. Πλένουμε τα φύλλα και ρίχνουμε σε νερό που βράζει για 1 λεπτό. Βγάζουμε τα και βάζουμε σε μπολ με παγωμένο νερό (έτσι θα κρατήσουν το έντονο πράσινο χρώμα). Σε blender ρίχνουμε τα φύλλα μαζί με λίγο από το νερό για να μπορέσει να αλεστεί καλά και να έχει ρευστότητα που να απλώνεται σωστά στο πιάτο.

Η συνταγή της σκορδαλιάς εδώ, μαζί με εξαιρετικό μεζέ, χλωρά κουκιά τηγανητά!

Στον Μπακαλιάρο τηγανητό με κουρκούτι, θα μάθετε τη διαφορά που δίνει το ρηχό και το βαθύ τηγάνισμα και πως να κάνετε πράσινη και ροζ σκορδαλιά. Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε μια νέα τεχνική, Μαριναρισμένο φιλέτο παστού μπακαλιάρου ποσέ sous vide, για να γευτείτε τον πιο τρυφερό και αρωματικό λευκό μπακαλιάρο!

Sharing is caring!

Υλικά

  • 1 κιλό παστού μπακαλιάρου

Για τα λαχανικά

  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 1 πράσο
  • 1 μεγάλο κομμάτι φινόκιο
  • 1 πράσινη πιπεριά κέρατο
  • ξύσμα & χυμό ενός λεμονιού
  • μαύρο πιπέρι
  • μαραθόσπορο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • Μισό ματσάκι άνηθο

Για το κουρκούτι

  • 1 κούπα αλεύρι
  • 2 κουτ.σούπας κορν φλάουρ
  • 1 κουτ. γλυκού μπαικιν πάουντερ
  • 1 κούπα νερό

Μέθοδος εκτέλεσης

ο μπακαλιάρος

Αγοράζουμε 1 κιλό παστό μπακαλιάρο. Κόβουμε σε κομμάτια και βάζουμε σε βαθύ μπολ με νερό, το οποίο θα αλλάζουμε συχνά για 1-2 μέρες, ανάλογα με το πόσο αλμυρό τον προτιμάμε.

Βάζουμε τον μπακαλιάρο σε κατσαρόλα, σκεπασμένο με κρύο νερό, μαζί με ένα φύλλο δάφνης, μερικούς κόκκους μπαχάρι, και τη φλούδα ενός μεγάλου λεμονιού. Φέρνουμε σε χαμηλό βρασμό, να μην κοχλάσει. Έτσι θα αφρατέψει, θα πάρει αρώματα και θα καθαριστεί πιο εύκολα. Επίσης με το ζεστό νερό, ξαλμυρίζει πιο γρήγορα.

Σβήνουμε τη φωτιά, βγάζουμε από την εστία την κατσαρόλα και αφήνουμε για 1 ώρα. Βγάζουμε το ψάρι σε μπολ και αρχίζουμε το καθάρισμα. Πετσούλες, νεύρα, κόκκαλα δεν έχουν θέση στο φαγητό που θα ετοιμάσουμε. Κρατάμε το ψαχνό σε ένα πιάτο.

τα λαχανικά

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το φινόκιο, και την πράσινη πιπεριά. Σωτάρουμε σε λάδι, σε μέτρια φωτιά να μαλακώσουν. Γίνεται ένα πολύ αρωματικό μίγμα λαχανικών.

Προσθέτουμε το ξύσμα ενός λεμονιού και σβήνουμε με το χυμό του. Προσθέτουμε μαύρο πιπέρι και μαραθόσπορο, κοπανισμένα στο γουδί. Βγάζουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσει.

Προσθέτουμε δύο φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και τα τρυφερά κοτσάνια από μισό ματσάκι άνηθο. Κρατάμε τα φύλλα για αργότερα.

Το μίγμα είναι έτοιμο. Σειρά έχει το συστατικό που θα ενώσει τα υλικά και θα τους δώσει όγκο.

Το κουρκούτι

Ετοιμάζουμε χυλό με το αλεύρι, κορν φλάουρ, μπαικιν πάουντερ και νερό. Ανακατεύουμε καλά να μην έχει σβώλους. Αν θέλουμε, προσθέτουμε στο χυλό ένα αυγό (για όσους το έχουν συνηθίσει).

Προσθέτουμε τον άνηθο που έχουμε κρατήσει, ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε το μίγμα του μπακαλιάρου με τα λαχανικά. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά

το τηγάνισμα

Σε αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε αρκετό λάδι (τουλάχιστον δύο δάχτυλα). Φορμάρουμε τις κροκέτες με δύο κουταλάκια του γλυκού και ρίχνουμε προσεκτικά στο τηγάνι.

Ψήνουμε σε μέτρια -δυνατή φωτιά. Αφήνουμε να χρυσίσουν από την μια μεριά πριν τις γυρίσουμε από την άλλη. Ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας να φύγει το περίσσιο λάδι.

Tags: , , ,

Άλλες συνταγές με , , , , , , , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry