HOME > Συνταγές > Φαγητά > Ψάρι/Θαλασσινά > Λαβράκι με σελινόριζα και σέλινο στο φούρνο
λαβράκι με σελινόριζα

Λαβράκι με σελινόριζα και σέλινο στο φούρνο

5 from 4 votes

Αν δεν έχετε φτιάξει μέχρι σήμερα λαβράκι με σελινόριζα, δεν έχετε δοκιμάσει τον πιο αέρινο και ντελικάτο συνδυασμό ψαριού και λαχανικού. Είναι το αντίστοιχο σε φαγητό μιας μαρέγκας, αν καταλαβαίνετε το συσχετισμό.

Στην Ελλάδα λατρεύουμε το χοιρινό με σέλινο, το αρνάκι πρασοσέλινο, το κοτόπουλο φρικασέ σελινάτο. Αγαπάμε το λεμόνι στα φαγητά και ιδιαίτερα σε ό,τι αγκαλιάζει το σέλινο, επιλέγουμε σάλτσα αυγολέμονο.

Αν δεν θέλουμε να μπλέξουμε το αυγό στο φαγητό μας, κάνουμε σάλτσα ντελμπιέ (terbiye στα τούρκικα), δένοντας το φαγητό με αραιωμένο αλεύρι ή κορν φλάουρ και λεμόνι.

Λαβράκι με σελινόριζα, τρυφερό σα βούτυρο

Σ’αυτό το πλαίσιο κινείται η συνταγή, με λευκό ψάρι όμως. Αν είναι πελαγίσιο το λαβράκι, θα έχει σάρκα στητή και νόστιμη.

Ζεματώ τα λαχανικά, τη σελινόριζα και το σέλινο, πριν στρώσω κρεββατάκι να ξαπλώσουν τα ψάρια. Το κάνω γιατί τα ζεματισμένα λαχανικά είναι ήδη έτοιμα να πάρουν και να δώσουν γεύση, όταν αρχίσει το ψήσιμο στο φούρνο και δεν κινδυνεύουν να ξεραθούν ή να καούν.

Το ζουμό τους τον χρησιμοποιώ στο ψήσιμο μα και τη σάλτσα. Αν περισσέψει, το πίνουμε σα ρόφημα με δυό σταγόνες λεμόνι ή το βάζουμε για να κάνουμε σούπα, ρύζι, μανέστρα, φιδέ κλπ

Η σάλτσα στο τέλος τυλίγει ανάλαφρα το φαγητό και κάνει βελούδινη τη γεύση. Το αφήνω να σταθεί 15 λεπτά και σε αυτό το χρόνο το λαβράκι και η σελινόριζα ρουφούν τη γεύση μέχρι την καρδιά τους.

Μόνο για μένα και για πολλούς

Αν θέλετε να πάτε ένα βήμα παρακάτω τη γεύση του -που είναι ήδη πολύ καλή- αντί να ζεματίσετε τις φέτες σελινόριζας μπορείτε να τις “καραμελώσετε” στο τηγάνι, σωτάροντάς τις με λίγο βούτυρο και ελαιόλαδο μαζί.

Κι αν το τηγάνι σας χωρά το λαβράκι, συνεχίστε το ψήσιμο εκεί, ακολουθώντας την συνταγή. Βρέξτε και τσαλακώστε ένα κομμάτι λαδόκολας (cartouche), καλύψτε το ψάρι και μετά σκεπάστε με το καπάκι. Χαμηλώστε τη φωτιά στο 1 και θα έχετε το ίδιο νόστιμο φαγητό, μόνο για τον εαυτό σας.

Φτιάξτε το για όσους προσέχουν τη διατροφή τους και θέλουν να τρώνε ελαφριά. Φτιάξτε το και για τραπέζι, γιατί είναι πολύ ευπαρουσίαστο όμορφα στρωμένο στο πυρέξ.

Αντί για λεμόνι, νεράντζι

Αντί για λεμόνι, δοκιμάστε να βάλετε χυμό νεραντζιού. Ο χυμός νεραντζιού δεν είναι πικρός. Είναι αρωματικός και έχει γεύση γεύση λεμονιού και πορτοκαλιού μαζί. Αν δεν έχετε νεράντζι, φτιάξτε μια απομίμηση με χυμό από 1 μέτριο πορτοκάλι και 1/2 λεμόνι.

Μέχρι τον 18ο αιώνα, τα νεράντζια συνόδευαν τα ψάρια, όσο τα λεμόνια σήμερα.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Λαβράκι με σελινόριζα και σέλινο στο φούρνο

5 from 4 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Κύριο πιάτοCuisine: ΕλληνικήDifficulty: Εύκολη
Servings

4

servings
Prep time

20

minutes
Cooking time

40

minutes
Total time

1

hour 
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 2 µέτριες σελινόριζες

  • 1 µατσάκι τρυφερό σέλινο

  • 2 λαβράκια 500 γρ. το καθένα, καθαρισµένα από λέπια και εντόσθια

  • χονδρό αλάτι

  • ½ κουταλιά γλυκού λευκό πιπέρι

  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο

  • ½ κουταλιά γλυκού κορν φλάουρ

  • χυµός από 1 λεµόνι

Μέθοδος

  • Προετοιμάζουμε τα λαχανικά
    Πλένουµε καλά το σέλινο: το αφήνουμε να μουλιάσει σε λεκάνη με νερό, να μαλακώσουν τα χώματα που είναι ανάμεσα στις ραβδώσεις των κλωναριών, προς τη ρίζα κυρίως. Μετά ξεπλένουμε με φρέσκο νερό. Κόβουµε τα κλωνάρια σε κοµµάτια των 5 εκ. Κρατάµε τα φύλλα χωριστά.
    Καθαρίζουµε τις σελινόριζες με τον πατατοκαθαριστή και μετά με μαχαίρι ό,τι άλλο χρειάζεται να φύγει. Τις κόβουµε πρώτα στη µέση και έπειτα σε φετούλες μισού εκατοστού.
    Βάζουµε σε κατσαρόλα 1 λίτρο νερό, το φέρνουµε σε βρασµό και προσθέτουµε τα κλωνάρια του σέλινου για 3 λεπτά. Τα αφαιρούµε από την κατσαρόλα µε τρυπητή κουτάλα και βράζουµε τη σελινόριζα για 2 λεπτά. Την αφαιρούµε και αυτή και ζεµατίζουµε τα φύλλα του σέλινου. Τα αφαιρούµε και κρατάµε στην άκρη το νερό.
  • Στρώνουμε στο πυρέξ και ψήνουμε
    Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C.
    Λαδώνουµε ένα πυρέξ και στρώνουµε τις φέτες της σελινόριζας µε τέτοιον τρόπο, ώστε να πατά η άκρη της µίας επάνω στην άλλη. Σκορπίζουµε πάνω τους τα κλωνάρια και τα φύλλα του σέλινου. Αλατίζουµε καλά τα ψάρια και τα ακουµπάµε επάνω στα λαχανικά.
    Προσθέτουµε 1 κούπα από το ζωμό των λαχανικών. Περιχύνουµε µε το λάδι τα ψάρια και τα λαχανικά και πασπαλίζουµε µε το πιπέρι. Καλύπτουµε µε χαρτί ψησίµατος και έπειτα µε αλουµινόχαρτο και ψήνουµε για 20 λεπτά.
  • Δένουμε τη σάλτσα
    Διαλύουµε το κορν φλάουρ στον χυµό λεµονιού και προσθέτουµε 1/4  κούπας από το ζωμό των λαχανικών. Βγάζουµε το πυρέξ από τον φούρνο, αφαιρούµε το αλουµινόχαρτο και το χαρτί ψησίµατος και προσθέτουµε το διαλυµένο κορν φλάουρ. Κουνάµε το πυρέξ για να ανακατευτεί καλά η σάλτσα και το ξαναβάζουµε στον φούρνο, ξεσκέπαστο, για 10 λεπτά ακόµη.
    Αφήνουµε να σταθεί για 15 λεπτά. Αφαιρούµε την πέτσα και φιλετάρουµε τα ψάρια.
    Πασπαλίζουµε, αν θέλουµε,  το καθένα από τα 4 φιλέτα µε σέλινο σε σκόνη και σερβίρουµε.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*