Αν δεν έχετε φτιάξει μέχρι σήμερα λαβράκι με σελινόριζα, δεν έχετε δοκιμάσει τον πιο αέρινο και ντελικάτο συνδυασμό ψαριού και λαχανικού. Είναι το αντίστοιχο σε φαγητό μιας μαρέγκας, αν καταλαβαίνετε το συσχετισμό.
Στην Ελλάδα λατρεύουμε το χοιρινό με σέλινο, το αρνάκι πρασοσέλινο, το κοτόπουλο φρικασέ σελινάτο. Αγαπάμε το λεμόνι στα φαγητά και ιδιαίτερα σε ό,τι αγκαλιάζει το σέλινο, επιλέγουμε σάλτσα αυγολέμονο.
Αν δεν θέλουμε να μπλέξουμε το αυγό στο φαγητό μας, κάνουμε σάλτσα ντελμπιέ (terbiye στα τούρκικα), δένοντας το φαγητό με αραιωμένο αλεύρι ή κορν φλάουρ και λεμόνι.
Λαβράκι με σελινόριζα, τρυφερό σα βούτυρο
Σ’αυτό το πλαίσιο κινείται η συνταγή, με λευκό ψάρι όμως. Αν είναι πελαγίσιο το λαβράκι, θα έχει σάρκα στητή και νόστιμη.
Ζεματώ τα λαχανικά, τη σελινόριζα και το σέλινο, πριν στρώσω κρεββατάκι να ξαπλώσουν τα ψάρια. Το κάνω γιατί τα ζεματισμένα λαχανικά είναι ήδη έτοιμα να πάρουν και να δώσουν γεύση, όταν αρχίσει το ψήσιμο στο φούρνο και δεν κινδυνεύουν να ξεραθούν ή να καούν.
Το ζουμό τους τον χρησιμοποιώ στο ψήσιμο μα και τη σάλτσα. Αν περισσέψει, το πίνουμε σα ρόφημα με δυό σταγόνες λεμόνι ή το βάζουμε για να κάνουμε σούπα, ρύζι, μανέστρα, φιδέ κλπ
Η σάλτσα στο τέλος τυλίγει ανάλαφρα το φαγητό και κάνει βελούδινη τη γεύση. Το αφήνω να σταθεί 15 λεπτά και σε αυτό το χρόνο το λαβράκι και η σελινόριζα ρουφούν τη γεύση μέχρι την καρδιά τους.
Μόνο για μένα και για πολλούς
Αν θέλετε να πάτε ένα βήμα παρακάτω τη γεύση του -που είναι ήδη πολύ καλή- αντί να ζεματίσετε τις φέτες σελινόριζας μπορείτε να τις “καραμελώσετε” στο τηγάνι, σωτάροντάς τις με λίγο βούτυρο και ελαιόλαδο μαζί.
Κι αν το τηγάνι σας χωρά το λαβράκι, συνεχίστε το ψήσιμο εκεί, ακολουθώντας την συνταγή. Βρέξτε και τσαλακώστε ένα κομμάτι λαδόκολας (cartouche), καλύψτε το ψάρι και μετά σκεπάστε με το καπάκι. Χαμηλώστε τη φωτιά στο 1 και θα έχετε το ίδιο νόστιμο φαγητό, μόνο για τον εαυτό σας.
Φτιάξτε το για όσους προσέχουν τη διατροφή τους και θέλουν να τρώνε ελαφριά. Φτιάξτε το και για τραπέζι, γιατί είναι πολύ ευπαρουσίαστο όμορφα στρωμένο στο πυρέξ.
Αντί για λεμόνι, νεράντζι
Αντί για λεμόνι, δοκιμάστε να βάλετε χυμό νεραντζιού. Ο χυμός νεραντζιού δεν είναι πικρός. Είναι αρωματικός και έχει γεύση γεύση λεμονιού και πορτοκαλιού μαζί. Αν δεν έχετε νεράντζι, φτιάξτε μια απομίμηση με χυμό από 1 μέτριο πορτοκάλι και 1/2 λεμόνι.
Μέχρι τον 18ο αιώνα, τα νεράντζια συνόδευαν τα ψάρια, όσο τα λεμόνια σήμερα.
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης