TasteFULL

Λαχανάκια Βρυξελών με κάστανα, bacon και γλυκό κρασί

Τα λαχανάκια Βρυξελλών διχάζουν τις απόψεις. Έχουν υπέρμαχους και πολέμιους. Για όσους τα αγαπάτε, αυτή είναι μια πολύ καλή προσθήκη στους τρόπους που τα μαγειρεύετε. Για όσους τα αντιπαθείτε, δώστε τους ακόμα μια ευκαιρία!

Τα λαχανάκια τυλίγονται σε μια γυαλιστερή, καστανή σάλτσα που μοσχοβολά bacon, βούτυρο και γλυκό κρασί! Τη βρήκα στη Nigella Lawson και με έπεισε να τη δοκιμάσω. Για να ρουφήξουν περισσότερη σάλτσα – μέχρι την καρδιά τους, θα σας πρότεινα, να τα κόψετε τα στη μέση ή στα τέσσερα, αν είναι μεγάλα. Έτσι, θα έχετε γεύση σάλτσας και από έξω και από μέσα.

Φροντίστε να μην παραβράσετε τα λαχανάκια, γιατί τότε αναπτύσσεται η μυρωδιά του θείου, που τόσο ενοχλεί την ατμόσφαιρα στο σπίτι.

Κόψτε λίγο από το κάτω μέρος και αφαιρέστε όποια φύλλα είναι χαλασμένα. Χαράξτε σταυρωτά το κοτσάνι για να βράσει πιο γρήγορα.

Βράστε τα σε ανοικτή κατσαρόλα για να κρατήσουν το χρώμα τους και σε χαμηλό βρασμό, για να μην διαλυθούν τα φύλλα τους. Σε αλατισμένο νερό, για 5-7 λεπτά περίπου. Βγάλτε και κόψτε ένα λαχανάκι. Θα πρέπει να κόβεται εύκολα και να κρατάει το σχήμα του. Τα λαχανάκια δεν συνηθίζεται να τρώγονται τραγανιστά, αν και μπορείτε να τα φάτε έτσι, αν σας αρέσουν.

Μόλις τα βγάλετε από την κατσαρόλα, βάλτε τα αμέσως σε μπολ με παγωμένο νερό (νερό με παγάκια) και αφήστε τα για 3λεπτά. Έτσι θα κόψετε τη διαδικασία βρασμού, θα σταθεροποιήσετε το πράσινο χρώμα και θα διώξετε λίγη από τη μυρωδιά του θείου. Στραγγίστε τα και, αν θέλετε, κόψτε τα στη μέση. Σ’αυτό το στάδιο μπορείτε να τα φυλάξετε -καλά σκεπασμένα- στο ψυγείο, για να συνεχίσετε το πιάτο την επόμενη ημέρα.

Πάμε τώρα στη συνταγή της Nigella.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Υλικά (για 8 μερίδες):

  • 1 κιλό λαχανάκια Βρυξελλών
  • 250γρ. μπέϊκον κομμένο σε κομμάτια 1 εκ.
  • 30γρ βούτυρο
  • 200γρ. καθαρισμένα βρασμένα κάστανα
  • 60ml κρασί Marsala
  • 2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός (ή πάπρικα -που κάνει ωραία αντίθεση)
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Σωτάρετε το μπέϊκον σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνει διάφανο και να ροδίσει ελαφρά, χωρίς να στεγνώσει.

Προσθέστε το βούτυρο και τα κάστανα, πιέζοντάς τα ελαφρά να σπάσουν σε μικρότερα κομμάτια. Δυναμώστε τη φωτιά.

Σβήστε με το κρασί. Αφήστε για λίγο να βράσει και θα δείτε τη σάλτσα να πήζει και να γίνεται γυαλιστερή. Ρίξτε τα λαχανάκια και σβήστε τη φωτιά. Ανακινήστε την κατσαρόλα για να καλυφθούν όλα από τη σάλτσα, προσθέστε το μισό μαϊντανό, το πιπέρι και ξανα-ανακινήστε την κατσαρόλα.

Σερβίρετε σε πιατέλα και πασπαλίστε με τον υπόλοιπο μαϊντανό.

Στη φωτογραφία μου δεν έχει μαϊντανό, γιατί είχα ξεχάσει να πάρω. Δοκίμασα ξύσμα λεμονιού και πάπρικα και τα συνόδεψαν γευστικά μια χαρά.

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry