TasteFULL

Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι με επιλογές

Οι ντολμάδες είναι αγαπημένο φαγητό στο σπίτι μας. Με όποιο περιτύλιγμα και με όποια γέμιση, καταφέρνουν πάντα να κερδίζουν το ενδιαφέρον στο τραπέζι μας.

Όταν η περίσταση στο σπίτι δεν καλεί για την εντυπωσιακότατη λαχανοντολμαδόπιτα με γέμιση κιμά, οι απλοί λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι είναι η συνηθισμένη επιλογή. Αν θέλετε γέμιση με κρέας, πάρτε την συνταγή από τη γέμιση της λαχανοντολμαδόπιτας και τυλίξτε ντολμάδες.

Τα φύλλα

Εκτός από τα φύλλα του φρέσκου άσπρου λάχανου, ντολμάδες τυλίγονται και με φύλλα από κόκκινο λάχανο, σέσκουλα, σπανάκι, μαρούλια, ξερά κρεμμύδια (τα σουγάνια της Μυτιλήνης), πλατύφυλλο βασιλικό, αμπελόφυλλα φυσικά, τα άνθη από τα κολοκύθια αλλά και φύλλα από πατζάρια και από κυκλάμινο -τα είχε δείξει ο Ηλίας Μαμαλάκης, από τη Ρόδο.

Λαχανοντολμάδες γίνονται και με φύλλα από λάχανο αρμιά, δηλαδή άσπρο λάχανο που έχει μείνει για 40 ημέρες σε αλατόνερο με ξινό ή ρεβύθια, για να δημιουργηθεί ζύμωση και να γίνει σαν τουρσί. Παραδοσιακό φαγητό της Κοζάνης και της Βόρειας Ελλάδας.

Η γέμιση

Η γέμιση των ντολμάδων, όταν δεν γίνεται με κιμά-ρύζι-αρωματικά, μπορεί να δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ρύζι, το πληγούρι, τον τραχανά, γλυκό ή ξινό, ακόμα και τις φακές, επιλέγοντας την ομάδα των μυρωδικών έτσι ώστε να δίνουν διαφορετική γεύση με κάθε συνδυασμό.

Δοκιμάστε να προσθέσετε :

  • ψιλοκομμένα λαχανικά

φρέσκο/ξερό κρεμμύδι, πράσα, κολοκυθάκι, καρότα, σέλερυ, φινόκιο, ρέβες, τομάτα, μανιτάρια

  • φρέσκα μυρωδικά

μαϊντανός, άνιθος, δυόσμος, μάραθος, κόλιανδρος, μυρώνια, καυκαλήθρες

  • κάτι γλυκό

μαύρες / ξανθές σταφίδες, ξερά φρούτα ψιλοκομμένα

  • κάτι τραγανό

κουκουνάρι, ηλιόσπορο, αμύγδαλα, καρύδια

Η σάλτσα

Η επιλογή σάλτσας που θα κάνετε μεταμορφώνει το πιάτο.

  • Βράστε τα σε σάλτσα τομάτας ή
  • απλά με νερό, λεμόνι και λάδι
  • Δέστε τη σάλτσα στο τέλος με κορν φλάουρ ή με ταχίνι.

Αν θέλετε να παραπατήσετε λίγο στη νηστεία

  • κάψτε βούτυρο με λίγο αλεύρι και κατακόκκινη πάπρικα και περιχύστε το φαγητό
  • αυγοκόψτε ή
  • κάντε μια λευκή σάλτσα με κορν φλάουρ και γιαούρτι

Πασπαλίστε με άνιθο, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, ξύσμα λεμονιού -για τη φρεσκάδα του πιάτου- γλυκιά πάπρικα για το υπέροχο χρώμα και  περιχύστε με φρέσκο ελαιόλαδο λίγο πριν το σερβίρισμα.

Πείτε μου, λοιπόν, μπορούν οι ντολμάδες να γίνουν ποτέ βαρετοί;

λαχανοντολμάδες

Sharing is caring!

Υλικά

  • ζεματισμένα φύλλα από άσπρο λάχανο
  • 400 γρ ρύζι καρολίνα
  • 3 ξερά μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4 μικρά καρότα ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 τομάτα ψιλοκομμένη
  • 1 κούπα νερό ή λευκό κρασί
  • 3 κουταλιές σούπας μάραθος
  • 3 κουταλιές σούπας άνιθος
  • 2 κουταλιές σούπας μαϊντανός
  • 1 χούφτα μαύρες σταφίδες
  • 1 χούφτα κουκουναρόσπορους ή ηλιόσπορους
  • φρεσκοκοπανισμένο μαύρο πιπέρι
  • αλάτι, λάδι, λεμόνι, νερό, μπούκοβο

Μέθοδος εκτέλεσης

Ετοιμάζω τα φύλλα λάχανου

Αγοράζω αφράτο λάχανο για ντολμάδες, το οποίο δεν έχει πολύ σφικτά τα φύλλα του, όπως έχει το λάχανο για σαλάτα. Αφαιρώ το κοτσάνι κόβοντας βαθειά, περιμετρικά, πολύ προσεκτικά,  με ένα μικρό μαχαίρι. Να φύγει εντελώς το κοτσάνι και να φανερωθούν τα φύλλα.

Επιλέγω κατσαρόλα που το χωρά σε πλάτος. Αν δεν έχουμε καμπυλωτό καπάκι, φτιάχνουμε. Ακουμπάμε ένα χαρτί αντικολλητικό πάνω στο λάχανο και μετά ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο που να περισσεύει από την κατσαρόλα. Ακουμπάμε πάνω στο λάχανο βαθύ μπολ αναποδογυρισμένο και τυλίγουμε το αλουμινόχαρτο σφικτά γύρω από το χείλος της κατσαρόλας.

Γεμίζουμε νερό μέχρι τη μέση του λάχανου και βάζουμε να βράσει σε φουλ φωτιά για 10λεπτά και μετά χαμηλώνουμε στο ελάχιστο για άλλα 20λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε 10 λεπτά να σταθεί. Ανοίγουμε πολύ προσεκτικά να μην καούμε με τον ατμό. Βγάζουμε με πηρούνα το λάχανο και αφαιρούμε ένα ένα τα φύλλα απο τη βάση.

Ετοιμάζω τη γέμιση

Σωτάρω το κρεμμύδι με λίγο αλάτι σε μέτρια φωτιά να "γυαλίσει" και να μαλακώσει. Έτσι γίνεται πιο ήπια η γεύση του.

Προσθέτω το πιπέρι, το καρότο, το πράσο και το ρύζι να σωταριστούν. Σβήνω με το νερό ή το κρασί. Προσθέτω τη τομάτα, τα μυρωδικά, σταφίδες, κουκουνάρια. Κατεβάζω από τη φωτιά και ετοιμάζομαι να γεμίσω τα φύλλα.

Διπλώνω τους ντολμάδες

Απλώνω κομμάτια από τα μαλακά ζεματισμένα φύλλα σε ξύλο κοπής. Αφαιρώ το κεντρικό μίσχο. Όσο πιο μεγάλο το κομμάτι του φύλλου τόσο πιο μεγάλος ο ντολμάς. Μου αρέσουν πολύ τα μικρά ντολμαδάκια, της μπουκιάς, γι'αυτό βάζω μικρά κομμάτια. Επιδιώκω να έχω ένα κομμάτι σε σχήμα V, στη μύτη βάζω τη γέμιση και κλείνοντας διπλώνω τις πλευρές.

Στρώνω στην κατσαρόλα

Στην κατσαρόλα έχω στρώσει τα κοτσάνια από το λάχανο στον πάτο και πάνω τους αρχίζω να τοποθετώ στριμωχτά τα ντολμαδάκια κυκλικά, από έξω προς τα μέσα. Συνεχίζω σε σειρές, μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Όσα φύλλα περισσέψουν τα στρώνω πάνω από τα ντολμαδάκια.

Μαγειρεύω

Σκεπάζω με ένα πιάτο αναποδογυρισμένο, προσθέτω ζεστό νερό να μισοσκεπάσει το πιάτο (από αυτό που έβρασα το λάχανο), λίγο λάδι (το λάχανο ρουφάει το λάδι, γι'αυτό μην βάλετε πολύ από την αρχή, ρίξτε φρέσκο στο τέλος), το χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι, μια κουταλιά γλυκού μπούκοβο, λίγο αλάτι (στο τέλος θα διορθώσετε το αλάτι και το λεμόνι). Βάζω να βράσει σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνω στο 1, σκεπάζω και αφήνω να μαγειρευτεί για 45λεπτά περίπου.

Δοκιμάστε να δείτε τη γεύση και να διορθώσετε ό,τι λείπει, σε αλμυρό - ξινό - καυτερό. Γλυκό θα είναι σίγουρα το λάχανο.

Δένω τη σάλτσα

Δέστε τη σάλτσα με κορν φλάουρ (2 γεμάτες κουταλιές γλυκού) αραιωμένο σε νερό (1/2 κούπα), βάζοντας την κατσαρόλα ξανά σε δυνατή φωτιά και κουνώντας κυκλικά για να ανακατευτεί ομοιόμορφα.

Σερβίρω

Σερβίρω πασπαλισμένα με φρέσκα πράσινα μυρωδικά και πάπρικα - ξερή κόκκινη γλυκειά πιπεριά, την έφτιαξα το καλοκαίρι στεγνώνοντας πιπεριές φλωρίνης κρεμασμένες σε ένα σπάγκο και τόσο κόκκινη και τόσο μυρωδάτη δεν έχω βρει ποτέ στο εμπόριο!

Tags: ,

Άλλες συνταγές με , , , , , , , , , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry