TasteFULL

Lemon bars – ο νικητής των GGD#9ers

Τι έκπληξη! Δεν το περίμενε κανείς! 🙂 Με ποσοστό 51% , τα lemon bars πρώτευσαν στις προτιμήσεις όσων το γεύτηκαν στην 9η συνάντηση των GGD, στις 28 Απριλίου 2009.

Ότι έχουν απόλυτα δίκιο, θα το πω. Ότι με εντυπωσίασε η τεχνική αυτού του γλυκού που δεν είχα ξαναφτιάξει, επίσης θα το πω. Ότι η μυρωδιά του γλυκού σε τραβάει από τη μύτη, είναι γεγονός! Ότι είχα τη χαρά να βλέπω πρόσωπα να μένουν έκπληκτα από την γευστική ένταση της πρώτης μπουκιάς, ναι είναι αλήθεια. Το έζησα μαζί σας.

Αυτό το γλυκό είναι 2 συνταγές σε 1. Απο κάτω είναι μια ζύμη Sablé (γλυκειά, τριφτή ζύμη), η οποία ψήνεται πρώτα σαν μπισκότο και μετά πάνω της ξαπλώνει μια λεμονάτη κρέμα αυγών με ζάχαρη και ξαναψήνεται να δέσει. Μένει να κρυώσει εντελώς και μετά ξεφορμάρεται από το ταψάκι της, πασπαλίζεται με ζάχαρη άχνη και κόβεται σε μακρόστενα κομμάτια.

Τη μοναδική της γεύση φτιάχνει η ένταση του λεμονιού στη κρέμα και η γλύκα του βουτύρου στη ζύμη. Με χαρά για τις όμορφες στιγμές που θα σας φέρει, σας παραδίδω την συνταγή, όπως τελειοποιήθηκε με τις συνεχείς επαναλήψεις.

Υλικά:

α. για το μπισκότο

  • 2 και 1/2 κούπες αλεύρι μαλακό
  • 1/2 κούπα ζάχαρη άχνη
  • 1 κούπα βούτυρο (250 γρ) σε θερμοκρασία δωματίου, σε κομμάτια
  • 1 αυγό ολόκληρο

β. για την κρέμα

  • 4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 2 κουταλιές γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 1/3 κούπας χυμό λεμόνι, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/4 κούπας αλεύρι μαλακό
  • 1/2 κουταλιά γλυκού baking powder

Ζάχαρη άχνη για κοσκίνισμα

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, αντιστάσεις, πάνω κάτω.

Ετοιμάστε τη ζύμη σαμπλέ, ανακατεύοντας το αλεύρι με τη ζάχαρη άχνη, το αυγό και το βούτυρο σε κομμάτια μέχρι να ενωθεί το μίγμα σε ζύμη. Μπορείτε να το κάνετε είτε με το ζυμωτήρι χεριού είτε στο μίξερ. Μόλις ενωθεί το μίγμα, μην το δουλεύετε άλλο (αν η ζύμη κολλάει, αφήστε τη στο ψυγείο 1/2 ώρα και μετά προχωρήστε).

Στρώστε ένα ταψάκι 33Χ23Χ5 με αντικολλητικό χαρτί. Πιέστε τη ζύμη και στρώστε την να καλύψει τον πάτο. Μπορείτε να το κάνετε πιο εύκολα με τη βοήθεια διάφανης μεμβράνης. Την απλώνετε πάνω στη ζύμη και την πιέζετε να απλωθεί εκει που θέλετε. Ετσι δεν κολλάει στα χέρια σας. Ψήνετε τη ζύμη (χωρίς την μεμβράνη φυσικά 🙂  για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Παράλληλα, στο μίξερ κτυπήστε πολύ καλά πρώτα τα αυγά με τη ζάχαρη να ασπρίσουν και να τριπλασιαστούν σε όγκο. Θέλει περίπου 5 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα. Ενω ανακατεύετε, προσθέστε το χυμό λεμονιού σε σταθερή, λεπτή ροή. Γίνεται μια άσπρη κρέμα, σαν τα χτυπητά αυγά που τρώγαμε μικροί. Προσθέστε και διπλώστε απαλά το κοσκινισμένο αλεύρι με το baking και το ξύσμα λεμονιού. Οι κινήσεις σας να είναι απαλές, δεν θέλετε να ξεφουσκώσει η κρέμα αυγών. Αν η κρέμα δεν γίνει αφράτη, παχειά και ενιαία αλλά χωρίσουν τα συστατικά της ή χάσει τον όγκο της, μην συνεχίσετε. Ξεκινήστε πάλι με νέα αυγά από την αρχή.

Ρίξτε την κρέμα πάνω στην ψημένη ζύμη.

Αν θέλετε, σκορπίστε στην επιφάνεια κουκουναρόσπορους (ελαφρά σωταρισμένους πρώτα). Ψήστε για 25-30 λεπτά. Η κρέμα φουσκώνει και διπλασιάζεται. Αν βάλετε οδοντογλυφίδα στο κέντρο του ταψιού θα πρέπει να βγει στεγνή.

Τα σκουρόχρωμα ταψάκια ψήνουν πιο γρήγορα από τα ανοιχτόχρωμα. Αφήστε να κρυώσει εντελώς στο ταψάκι της. Περάστε ένα μαχαίρι γύρω γύρω.

Σηκώστε κάθετο το ταψάκι, κρατώντας με το χέρι σας προστατευτικά το γλυκό, δείτε ότι ξεκολλάει και πέφτει προς στο χέρι σας το γλυκό, ισορροπείστε το κάθετα, βγάλτε το ταψάκι και ακουμπήστε προσεκτικά το γλυκό σε σταθερή επιφάνεια για να το κόψετε σε κομμάτια. Αυτές οι κινήσεις γίνονται πολύ προσεκτικά γιατί το γλυκό είναι ντελικάτο αλλά όταν έχει κρυώσει εντελώς, είναι δυνατό να γίνουν χωρίς ατυχήματα.

Κοσκινίστε ζάχαρη άχνη και κόψτε σε κομμάτια μακρόστενα. Πασπαλίστε με φρέσκο ξύσμα λεμονιού.

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry