Αυτό το σουφλέ λεμονιού είναι μικρό σε μέγεθος αλλά μεγάλο σε ένταση. Η κρέμα λεμονιού είναι η βάση και είναι σπιτική, ελαφριά, χωρίς αυγά. Ενώνεται με κρέμα μασκαρπόνε και αποκτά τη βελούδινη γεύση μιας μους. Αν φυλάξετε το γλυκό στην κατάψυξη, το σουφλέ λεμονιού μοιάζει με παγωτό.
Λέγεται σουφλέ γιατί είναι φουσκωμένο πάνω από τα όρια του ποτηριού. Δεν ψήνεται στο φούρνο αλλά είναι μια κρέμα μους που παγώνει στο ψυγείο.
Το γλυκό γίνεται πιο ψηλό από το ποτήρι με τη βοήθεια ενός χάρτινου κολάρου. Γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό με μια ροζέτα μαρέγκας που καραμελώνει, όπως στη lemon pie και πασπαλίζεται με φρέσκο ξύσμα λεμονιού.
Μ’αρέσει πολύ το σερβίρισμα σε ποτήρια μικρά, των 100ml, γιατί πραγματικά δεν χρειάζεται να φάμε μεγάλη ποσότητα. Είναι γλυκό για το κλείσιμο ενός γεύματος, όταν θέλεις μερικές κουταλιές για να απολαύσεις γλύκα, γεύση και δροσιά στο στόμα.
Σας έπεισα να το δοκιμάσετε;
Η δόση βγάζει 5 σουφλέ λεμονιού, σε ποτηράκια χωρητικότητας 100ml. Φροντίστε όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά
Μην αντικαταστήσετε την κρέμα μασκαρπόνε με σαντιγύ, δεν δίνει ίδια υφή και γεύση. Η κρέμα μασκαρπόνε γίνεται ζεσταίνοντας κρέμα γάλακτος και διαχωρίζοντάς την με χυμό λεμονιού. Αν θέλετε να φτιάξετε τη δική σας, εδώ είναι η συνταγή: Φρέσκια σπιτική κρέμα mascarpone.
Αν αντί για κρέμα γάλακτος βάλετε γάλα, τότε θα φτιάξετε Φρέσκια σπιτική ρικότα ή ανθότυρο. Δεν οδηγούν σε εντυπωσιακές ανακαλύψεις οι συγκρίσεις;
- Μπορείτε να βάλετε κομμάτια μπισκότου, ελαφρά βρεγμένα σε λικέρ λιμοντσέλο, στη βάση του ποτηριού.
- Τα ποτήρια μπορούν να μείνουν στην κατάψυξη, για περισσότερες ώρες. Αφήστε τα μισή ώρα στο ψυγείο να μαλακώσουν λίγο και μετά στολίστε τα με την μαρέγκα, καραμελώστε και σερβίρετε.
- Όταν το κολλάρο μείνει στην κορυφή του ποτηριού, μπορείτε να το αφαιρέσετε εύκολα. Αν βάλετε μεγάλο κομμάτι και βυθιστεί στο ποτήρι, είναι δύσκολο να αφαιρεθεί.
- Για να είναι απόλυτα ασφαλής η κατανάλωση ωμού αυγού, πλύντε το αυγό και βουτήξτε το, με μια κουτάλα, σε νερό με ξύδι που βράζει, για 30δευτερόλεπτα. Η επιφάνεια θα αποστειρωθεί και δεν θα περάσει κανένα μικρόβιο στο αυγό την ώρα που θα το σπάσετε.
- Είναι ιδανικό γλυκό γεύματος, ιδιαίτερα αν έχουν προηγηθεί λιπαρά ψητά κρέατα.
- Συνοδέψτε με παγωμένο λιμοντσέλο.
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης