HOME > Συνταγές > Γλυκά > Γλυκά ψυγείου > Παγωμένο σουφλέ λεμονιού σε ποτήρια
σουφλέ λεμονιού

Παγωμένο σουφλέ λεμονιού σε ποτήρια

Αυτό το σουφλέ λεμονιού είναι μικρό σε μέγεθος αλλά μεγάλο σε ένταση. Η κρέμα λεμονιού είναι η βάση και είναι σπιτική, ελαφριά, χωρίς αυγά. Ενώνεται με κρέμα μασκαρπόνε και αποκτά τη βελούδινη γεύση μιας μους. Αν φυλάξετε το γλυκό στην κατάψυξη, το σουφλέ λεμονιού μοιάζει με παγωτό.

Λέγεται σουφλέ γιατί είναι φουσκωμένο πάνω από τα όρια του ποτηριού. Δεν ψήνεται στο φούρνο αλλά είναι μια κρέμα μους που παγώνει στο ψυγείο.

Το γλυκό γίνεται πιο ψηλό από το ποτήρι με τη βοήθεια ενός χάρτινου κολάρου. Γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό με μια ροζέτα μαρέγκας που καραμελώνει, όπως στη lemon pie και πασπαλίζεται με φρέσκο ξύσμα λεμονιού.

Μ’αρέσει πολύ το σερβίρισμα σε ποτήρια μικρά, των 100ml, γιατί πραγματικά δεν χρειάζεται να φάμε μεγάλη ποσότητα. Είναι γλυκό για το κλείσιμο ενός γεύματος, όταν θέλεις μερικές κουταλιές για να απολαύσεις γλύκα, γεύση και δροσιά στο στόμα.

Σας έπεισα να το δοκιμάσετε;

Η δόση βγάζει 5 σουφλέ λεμονιού, σε ποτηράκια χωρητικότητας 100ml. Φροντίστε όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά

Μην αντικαταστήσετε την κρέμα μασκαρπόνε με σαντιγύ, δεν δίνει ίδια υφή και γεύση. Η κρέμα μασκαρπόνε γίνεται ζεσταίνοντας κρέμα γάλακτος και διαχωρίζοντάς την με χυμό λεμονιού. Αν θέλετε να φτιάξετε τη δική σας, εδώ είναι η συνταγή: Φρέσκια σπιτική κρέμα mascarpone.

Αν αντί για κρέμα γάλακτος βάλετε γάλα, τότε θα φτιάξετε Φρέσκια σπιτική ρικότα ή ανθότυρο. Δεν οδηγούν σε εντυπωσιακές ανακαλύψεις οι συγκρίσεις;

  • Μπορείτε να βάλετε κομμάτια μπισκότου, ελαφρά βρεγμένα σε λικέρ λιμοντσέλο, στη βάση του ποτηριού.
  • Τα ποτήρια μπορούν να μείνουν στην κατάψυξη, για περισσότερες ώρες. Αφήστε τα μισή ώρα στο ψυγείο να μαλακώσουν λίγο και μετά στολίστε τα με την μαρέγκα, καραμελώστε και σερβίρετε.
  • Όταν το κολλάρο μείνει στην κορυφή του ποτηριού, μπορείτε να το αφαιρέσετε εύκολα. Αν βάλετε μεγάλο κομμάτι και βυθιστεί στο ποτήρι, είναι δύσκολο να αφαιρεθεί.
  • Για να είναι απόλυτα ασφαλής η κατανάλωση ωμού αυγού, πλύντε το αυγό και βουτήξτε το, με μια κουτάλα, σε νερό με ξύδι που βράζει, για 30δευτερόλεπτα. Η επιφάνεια θα αποστειρωθεί και δεν θα περάσει κανένα μικρόβιο στο αυγό την ώρα που θα το σπάσετε.
  • Είναι ιδανικό γλυκό γεύματος, ιδιαίτερα αν έχουν προηγηθεί λιπαρά ψητά κρέατα.
  • Συνοδέψτε με παγωμένο λιμοντσέλο.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Παγωμένο σουφλέ λεμονιού σε ποτήρια

0 from 0 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Παγωμένα
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

1

hour 
Total time

1

hour 

30

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 250γρ κρέμα μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος

  • 1 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού

  • Για την σπιτική κρέμα λεμονιού, χωρίς αυγά
  • 1 φλυτζ. τσαγιού νερό (250ml)

  • ½ φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη (100γρ)

  • ¼ φλυτζ. τσαγιού χυμό λεμονιού (60ml)

  • 2 και ½ κουταλιές σούπας κορν φλάουρ (25γρ)

  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο (30γρ)

  • Μια πρέζα αλάτι

  • Μια πρέζα κουρκουμά για πιο κίτρινο χρώμα

  • Για την μαρέγκα
  • 1 ασπράδι μεγάλου αυγού

  • 50γρ ζάχαρη άχνη

  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

  • 1 βανίλια

Μέθοδος

  • Ετοιμάστε την κρέμα λεμονιού
    Βάζετε όλα τα υλικά –εκτός από το βούτυρο- σε ένα κατσαρολάκι, σε δυνατή φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς με τον αυγοδάρτη, μέχρι να δέσει και να αποκτήσει διαφάνεια. Προσθέστε το βούτυρο κι ανακατέψτε.
    Για να κρυώσει γρήγορα, βάλτε ένα μπολ σε δοχείο με νερό και παγάκια, αδειάστε τη κρέμα στο μπολ. Σε λίγο θα έχει κρυώσει και θα μπορέσετε να την χρησιμοποιήσετε.
  • Ενώστε με το μασκαρόνε
    Σε ένα μπολ, βάλτε την κρέμα μασκαρπόνε και αφρατέψτε την με τον αυγοδάρτη. Προσθέστε την κρύα κρέμα λεμονιού και το ξύσμα και ανακατέψτε καλά, να γίνει ομοιογενής η κρέμα.
  • Ετοιμάστε τα ποτήρια και γεμίστε
    Κόψτε πέντε λωρίδες αντικολλητικού χαρτιού, διαστάσεων 4εκ ύψος Χ20εκ μήκος. Τυλίξτε τη λωρίδα, σαν δαχτυλίδι.
    Περάστε την μέσα στο ποτήρι και συγκρατήστε την με το δάχτυλό σας στην κορυφή του ποτηριού. Θα είναι 2εκ χαρτιού μέσα στο ποτήρι και 2 εκ έξω από το ποτήρι.
    Γεμίστε το ποτήρι με κρέμα και «ξεχειλίστε» κατά 1εκ. Το χαρτί συγκρατεί την κρέμα. Γεμίστε όλα τα ποτήρια. Χτυπήστε τα ελαφρά στον πάγκο να καθήσει σωστά η κρέμα και βάλτε στην κατάψυξη για 1 ώρα.
  • Ετοιμάστε την μαρέγκα
    Χτυπήστε το ασπράδι με το σύρμα, στο μίξερ, μέχρι να κάνει κορυφές. Προσθέστε τη βανίλια και το χυμό λεμονιού. Προσθέστε τη ζάχαρη λίγη λίγη ενώ χτυπάτε στη δυνατή ταχύτητα, μέχρι να γυαλίσει η μαρέγκα. Βάλτε την μαρέγκα σε κορνέ και διατηρείστε στο ψυγείο.
    Όταν θέλετε να σερβίρετε, βγάλτε τα ποτηράκια από την κατάψυξη, αφαιρέστε το χαρτί και φτιάξτε ροζέτες μαρέγκας πάνω στο καθένα. Καραμελώστε με φλόγιστρο και σερβίρετε.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

6 Comments

  1. Μαρια

    Καλησπερα θα ηθελα να ρωτησω εαν αντι να κανω την διαδικασια για την κρεμα βαλω την ετοιμη lemon curd που μας εχετε συστησει δεν θα ειναι το ιδιο?

  2. Alexandra

    Γειά σου Βίκη,
    ψάχνω μια συνταγή για “βελούδινη” τούρτα γενεθλίων (το έτερον ήμισυ… γιορτάζει) και λατρεύει το πορτοκάλι.
    Σκέφτομαι αυτήν την συνταγή, με πορτοκάλι αντί λεμονιού. Λες η χαμηλότερη οξύτητα του πορτοκαλιού να “μή δέσει” την κρέμα;
    Θα επιχειρήσω να την σερβίρω σαν “charlotte” μέσα σε τσέρκι με τα μπισκοτάκια να την κρατούν… (στο τραπέζι χωρίς τσέρκι εννοείται…)

    Έχεις κάτι να με συμβουλέψεις επ΄ αυτού;

    Ευχαριστώ,
    Αλεξάνδρα

    • Αποκλείεται να σε πρόλαβα, καλύτερα πες μου εσύ τι έκανες! Μπορείς να βάλεις πορτοκάλι αντί λεμόνι, είναι μόνο θέμα γεύσης. Θα σου πρότεινα να κάνεις μια μικρή τούρτα, να δεις πως στέκεται η κρέμα. Δηλαδή θα έκανα μια τούρτα 20εκ για πρώτη φορά, με μπισκότα στη βάση και τα πλαϊνά. Μετά θα αποφάσιζα αν χρειάζεται ζελατίνα σε μεγαλύτερη τούρτα.

  3. ΜΑΡΙΑ

    Καλησπέρα Βίκυ. Συγχαρητήρια για τις συνταγές σου και για το site. Θα ήθελα να σε ρωτήσω εάν τα υάλινα ποτήρια που θα βάλουμε στη κατάψυξη είναι επικίνδυνο να σπάσουν, καθώς επίσης, θα ήθελα να σε παρακαλέσω, εάν μπορείς να μας πεις πως φτιάχνεις την κρέμα mascarpone. Ευχαριστώ πολύ

    • Θα διαλέξεις ποτήρια με χοντρό γυαλί, σαν τα καθημερινά μας ή σαν ψηλά σφηνάκια. Δεν σπάνε αυτά στην κατάψυξη.
      Μπορείς να διαβάσεις εδώ το άρθρο για την κρέμα μασκαρπόνε
      Καλή επιτυχία σε ό,τι κάνεις!

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.