HOME > Συνταγές > Σπιτικό κελάρι > Λικέρ & Κρασιά > Λικέρ πορτοκάλι καφέ ή αλλιώς το 44 των Γάλλων
λικέρ πορτοκάλι καφέ

Λικέρ πορτοκάλι καφέ ή αλλιώς το 44 των Γάλλων

Το λικέρ πορτοκάλι καφέ είναι το αγαπημένο λικέρ των Γάλλων και είναι γνωστό σαν liqueur quarante quatre, δηλαδή 44. Σαν μαγικό ξόρκι ακούγεται η συνταγή. Θέλει 44 κόκκους καφέ να καρφωθούν πάνω σε ένα πορτοκάλι και να μείνουν μέσα σε αλκοόλ, παρέα με 44 κύβους ζάχαρης για 44 ημέρες.

Φροντίστε οι 44 ημέρες να είναι πριν τα Χριστούγεννα, γιατί είναι πολύ όμορφο χειμωνιάτικο λικέρ. Το χρώμα γίνεται σαν του κονιάκ, με άρωμα πορτοκαλιού και γεύση καφέ. Όσο μένει τόσο περισσότερο εξελίσσεται και ισορροπεί η γεύση του. Όταν είναι φρέσκο, το πορτοκάλι κυριαρχεί. Όσο παλαιώνει, ο καφές δίνει ένταση και βάθος και κυριαρχεί στην επίγευση.

Έχω διαβάσει για λικέρ που φυλάχθηκε 14 χρόνια, πριν ανοιχθεί -σαν πολύτιμο ποτό πλέον- για να στολίσει μια ιδιαίτερη στιγμή της οικογένειας. Για σκεφτείτε το λίγο. Αντί να φυλάμε κρασιά με τη χρονιά γέννησης του παιδιού μας, για να το ανοίξουμε στα 18 του, μήπως να κάνουμε μια κάβα παλαίωσης λικέρ; αυτά έχουν λιγότερες πιθανότητες να χαλάσουν.

Κάντε το λικέρ πορτοκάλι καφέ δώρο

Να κάνετε αυτό το λικέρ όταν βρείτε ένα τέλειο, αψέκαστο, φρέσκο πορτοκάλι. Χρειάζεστε ένα πορτοκάλι, μια χούφτα κόκκους καφέ, ζάχαρη και 1 λίτρο βότκα. Δεν χρειάζεται να πάρετε ακριβή βότκα. Πάρτε τη φθηνότερη που πουλάει η κάβα ή το σούπερ μάρκετ.

Αν βιάζεστε να το φτιάξετε -γιατί θέλετε να το κάνετε δώρο σε 10 ημέρες- χρησιμοποιείστε 400 μλ καθαρό οινόπνευμα 95 βαθμών, για να κάνετε την εκχύλιση. Αραιώστε το με 600 μλ νερό (βρασμένο και κρύο ή με εμφιαλωμένο) πριν το μεταγγίσετε σε μπουκάλια.

Αν βιάζεστε ακόμα περισσότερο, κάντε δώρο το βάζο με τη βότκα και το πορτοκάλι όπως είναι, με την οδηγία να το κρατήσουν για να ωριμάσει 44 ημέρες. Είναι τόσο όμορφο το πορτοκάλι, στολισμένο με τους κόκκους του καφέ, να κολυμπά μέσα στη βότκα!

Θέλετε κι άλλα λικεράκια;

Προσωπικό σημείωμα

Αντί να σας πλημμυρίζω με πληθώρα συνταγών, που διαφέρουν μεταξύ τους ελάχιστα, προσπαθώ να σας κάνω να σκεφτείτε δημιουργικά και να μάθετε να χρησιμοποιείτε μια συνταγή για πολλές χρήσεις.

Για μένα, ο σκοπός των συνταγών είναι να σε βοηθούν να ξυπνήσεις το δημιουργικό σου πνεύμα και να σε οδηγούν στις δικές σου ανακαλύψεις. Όχι, να σε κάνουν να περιμένεις πειθήνια να οδηγηθείς από κάποιον άλλο.

Με αυτό το πνεύμα γράφω συνταγές στο TasteFULL και περιμένω με ενθουσιασμό τις δικές σας ανακαλύψεις.

liker-portokali-kafe-01

Καλές δημιουργίες, λοιπόν!

Λικέρ πορτοκάλι καφέ ή αλλιώς το 44 των Γάλλων

5 from 1 vote
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Λικέρ u0026amp; Κρασιά
Servings

30

servings
Prep time

20

minutes
Cooking time

1056

hours 
Total time

1056

hours 

20

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 1 τέλειο, φρέσκο πορτοκάλι

  • 44 κόκκους καφέ

  • 44 κύβους ζάχαρης (180γρ)

  • 1 λίτρο βότκα

Μέθοδος

  • Αποστειρώστε ένα βάζο με λάστιχο και κλείσιμο ελάσματος, χωρητικότητας 1,5 λίτρου (πλύντε και στεγνώστε σε φούρνο 110 βαθμών για 10λεπτά). Αφήστε να κρυώσει όσο ετοιμάζετε το πορτοκάλι.
  • Πλύντε το πορτοκάλι και τρυπήστε με ένα καλαμάκι για σουβλάκια 44 φορές. Βάλτε ένα κόκκο καφέ σε κάθε τρύπα. Βάλτε το πορτοκάλι στο βάζο, προσθέστε τη ζάχαρη και τη βότκα.
  • Κλείστε και φυλάξτε σε σκοτεινό μέρος. Κάθε μέρα να κουνάτε το βάζο, όχι μόνο για να διαλυθεί η ζάχαρη αλλά για να αφήνει περισσότερα υγρά το πορτοκάλι στο ποτό.

    Το λικέρ είναι έτοιμο σε 44 ημέρες. Αφαιρέστε και πετάξτε το πορτοκάλι.
  • Σουρώστε το λικέρ σε μπουκάλια.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.