Το λικέρ πορτοκάλι καφέ είναι το αγαπημένο λικέρ των Γάλλων και είναι γνωστό σαν liqueur quarante quatre, δηλαδή 44. Σαν μαγικό ξόρκι ακούγεται η συνταγή. Θέλει 44 κόκκους καφέ να καρφωθούν πάνω σε ένα πορτοκάλι και να μείνουν μέσα σε αλκοόλ, παρέα με 44 κύβους ζάχαρης για 44 ημέρες.
Φροντίστε οι 44 ημέρες να είναι πριν τα Χριστούγεννα, γιατί είναι πολύ όμορφο χειμωνιάτικο λικέρ. Το χρώμα γίνεται σαν του κονιάκ, με άρωμα πορτοκαλιού και γεύση καφέ. Όσο μένει τόσο περισσότερο εξελίσσεται και ισορροπεί η γεύση του. Όταν είναι φρέσκο, το πορτοκάλι κυριαρχεί. Όσο παλαιώνει, ο καφές δίνει ένταση και βάθος και κυριαρχεί στην επίγευση.
Έχω διαβάσει για λικέρ που φυλάχθηκε 14 χρόνια, πριν ανοιχθεί -σαν πολύτιμο ποτό πλέον- για να στολίσει μια ιδιαίτερη στιγμή της οικογένειας. Για σκεφτείτε το λίγο. Αντί να φυλάμε κρασιά με τη χρονιά γέννησης του παιδιού μας, για να το ανοίξουμε στα 18 του, μήπως να κάνουμε μια κάβα παλαίωσης λικέρ; αυτά έχουν λιγότερες πιθανότητες να χαλάσουν.
Κάντε το λικέρ πορτοκάλι καφέ δώρο
Να κάνετε αυτό το λικέρ όταν βρείτε ένα τέλειο, αψέκαστο, φρέσκο πορτοκάλι. Χρειάζεστε ένα πορτοκάλι, μια χούφτα κόκκους καφέ, ζάχαρη και 1 λίτρο βότκα. Δεν χρειάζεται να πάρετε ακριβή βότκα. Πάρτε τη φθηνότερη που πουλάει η κάβα ή το σούπερ μάρκετ.
Αν βιάζεστε να το φτιάξετε -γιατί θέλετε να το κάνετε δώρο σε 10 ημέρες- χρησιμοποιείστε 400 μλ καθαρό οινόπνευμα 95 βαθμών, για να κάνετε την εκχύλιση. Αραιώστε το με 600 μλ νερό (βρασμένο και κρύο ή με εμφιαλωμένο) πριν το μεταγγίσετε σε μπουκάλια.
Αν βιάζεστε ακόμα περισσότερο, κάντε δώρο το βάζο με τη βότκα και το πορτοκάλι όπως είναι, με την οδηγία να το κρατήσουν για να ωριμάσει 44 ημέρες. Είναι τόσο όμορφο το πορτοκάλι, στολισμένο με τους κόκκους του καφέ, να κολυμπά μέσα στη βότκα!
Θέλετε κι άλλα λικεράκια;
- Αν χάσατε την εποχή των βερύκοκων και λαχταράτε αμαρέτο, μην στεναχωριέστε καθόλου! Τα δαμάσκηνα είναι εδώ. Σπάστε τα κουκούτσια και με τα αμύγδαλά τους, ακολουθήστε τη συνταγή: Σπιτικό λικέρ amaretto ή πικραμύγδαλο – το ακίνδυνο
- Με τα σταφύλια που κλείνουν τον κύκλο τους, καθώς μαζεύονται τα μήλα και ετοιμάζονται κυδώνια και ρόδια, κάντε Σταφύλια σε ρακή – όπως κάνουμε κεράσια σε κονιάκ!
- Η εποχή του cherry brandy πέρασε για φέτος, όμως με την ίδια συνταγή μπορείτε να κάνετε λικέρ με φρέσκα δαμάσκηνα, βανίλιες ή κυδώνια: Cherry brandy – το λικέρ κεράσι του παππού μου
- Με την συνταγή του Λικέρ φράουλας με ωρίμανση, που γίνεται με τσίπουρο ή βότκα ή αραιωμένο καθαρό αλκοόλ -για να κρατήσει φωτεινό το χρώμα του φρούτου- μπορείτε να κάνετε λικέρ κράνο ή λικέρ ρόδι.
- Οποιοδήποτε νόστιμο φρούτο έχετε που μπορεί να αλεσθεί σε λείο πουρέ με ωραίο χρώμα, μπορείτε να το κάνετε ΑΜΕΣΑ φρέσκο λικέρ! Ακολουθώντας αυτή τη συνταγή Φρέσκο λικέρ φράουλας για άμεση κατανάλωση
- Μόλις τα ξινά πλημμυρίσουν τα δέντρα ή τους πάγκους της λαϊκής, είναι η ώρα για Limoncello – και όλα τα λικέρ εσπεριδοειδών!
Προσωπικό σημείωμα
Αντί να σας πλημμυρίζω με πληθώρα συνταγών, που διαφέρουν μεταξύ τους ελάχιστα, προσπαθώ να σας κάνω να σκεφτείτε δημιουργικά και να μάθετε να χρησιμοποιείτε μια συνταγή για πολλές χρήσεις.
Για μένα, ο σκοπός των συνταγών είναι να σε βοηθούν να ξυπνήσεις το δημιουργικό σου πνεύμα και να σε οδηγούν στις δικές σου ανακαλύψεις. Όχι, να σε κάνουν να περιμένεις πειθήνια να οδηγηθείς από κάποιον άλλο.
Με αυτό το πνεύμα γράφω συνταγές στο TasteFULL και περιμένω με ενθουσιασμό τις δικές σας ανακαλύψεις.

Καλές δημιουργίες, λοιπόν!