Αυτό είναι είναι ένα πιάτο που μπορεί να παρασύρει οποιονδήποτε εκεί που θέλετε. Τον αγαπημένο σας, τους φίλους σας ή τα μεγάλα παιδιά σας, έξω από τα προβλήματά τους. Είναι τόσο εκλεπτυσμένη η γεύση που αποκτά το λουκάνικο μ’αυτό το μαγείρεμα, που δεν θα το πιστεύετε όταν το δοκιμάσετε.
Συνηθίζω να το σερβίρω σε βραδιές που θέλουμε περισσότερο κουβέντα παρά φαγητό, μαζί με ένα κομμάτι τυρί, φρέσκο ψωμί και κόκκινο κρασί. Δίπλα στο τζάκι, με χειμωνιάτικο καιρό, όποιος τυχερός το γευτεί θα έχει πάρει μια γερή δόση αισιοδοξίας, γιατί η ζωή, ακόμα και στις δύσκολες στιγμές της, φέρνει απροσδόκητες χαρές.
Δύο αρώματα δίνουν καθοριστικό χαρακτήρα στο πιάτο: το φασκόμηλο και η φλούδα μανταρινιού. Αυτά ποτίζουν το λουκάνικο, όσο σιγοβράζει μόνο του σε νερό στην αρχή, αυτά αρωματίζουν το κρασί και διεισδύουν στα κάστανα, αυτά ενώνονται με μια υποψία βουτύρου στο τέλος, για να γλασάρουν και να γυαλίσουν λαχταριστά τα κομμάτια του λουκάνικου και τα κάστανα στο πιάτο. Τα κάστανα είναι προαιρετικά, αν τα έχετε διαθέσιμα, αλλά είναι πολύ γευστικά και χορταστικά και αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους.
Η μόνη δύσκολη δουλειά είναι να βράσουμε και να καθαρίσουμε τα κάστανα. Εκτός αν είστε από εκείνες τις προνοητικές γυναίκες στην Κρήτη που ψήνουν τα κάστανα, τα ξεφλουδίζουν και τα φυλάνε στην κατάψυξη για χρήση όλο τον χρόνο.
Τις περισσότερες φορές που μαγειρεύω λουκάνικα -ακόμα και στο σπετζοφάϊ- τα βάζω σε ζεστό νερό να σιγοβράσουν στο 1, για 5 λεπτά και μετά τα αφήνω σκεπασμένα για άλλα 25λεπτά. Ετσι μαλακώνει το λίπος τους, ένα μέρος βγαίνει στο νερό, ένα μέρος λυώνει εύκολα μόλις μπει για σωτάρισμα στην κατσαρόλα και το υπόλοιπο ποτίζει και μαλακώνει το κρέας. Αυτή η τεχνική, μας δίνει επιπλέον τη δυνατότητα να αρωματίσουμε το νερό και, παράλληλα, το λουκάνικο. Το φασκόμηλο και η φλούδα μανταρινιού είναι τα πιο ταιριαστά, για μένα, χειμωνιάτικα αρώματα, στα λουκάνικα.