HOME > Συνταγές > Φαγητά > Κρεατικά > Αρνί/Κατσίκι > Μαγειρίτσα σούπα με συκωτάκια – η παραδοσιακή
μαγειρίτσα

Μαγειρίτσα σούπα με συκωτάκια – η παραδοσιακή

Η δική μου παραξενιά με έχει οδηγήσει μέχρι σήμερα, σε πολύ λίγους αποκλεισμούς γεύσεων. Ένας από αυτούς είναι να βάζω μόνο το συκωτάκι από την συκωταριά, μέσα στη μαγειρίτσα.

Τα υπόλοιπα, ας γίνουν άλλα εδέσματα: γαρδουμπάκια, τηγανιές κλπ. Αποφεύγω να ασχολούμαι μαζί τους και με αποφεύγουν κι αυτά. Αν και όσο περνούν τα χρόνια, αλλάζω προτιμήσεις..

Η μαγειρίτσα στο σπίτι μας είναι σούπα, με μπόλικα μυρωδικά (φρέσκο κρεμμυδάκι, άνηθο ή μάραθο), λίγα λαχανικά (μαρούλια και αντίδια) και λίγο ρύζι γλασέ. Δοκιμάστε να προσθέσετε στα μυρωδικά ένα ματσάκι μυρώνια. Το συνηθίζουν στην ορεινή Κορινθία και δίνει άλλο άρωμα στη σούπα.

Αυγοκομμένη ή όχι, είναι σημαντικό να ελέγξετε στο τέλος, την ισορροπία της γεύσης στη μαγειρίτσα: το λεμόνι, το αλάτι, το πιπέρι.

Αν δεν την θέλετε αυγοκομμένη, δώστε της περισσότερη πυκνότητα με λίγο κορν φλάουρ. Σε κάθε περίπτωση, προσθέστε  ένα ακόμα κουταλάκι φρέσκο βούτυρο. Κάνει διαφορά.

Αχνιστή και μυρωδάτη θα σας περιμένει μετά την Ανάσταση. Αν έχετε ενστάσεις με τα συκωτάκια ή τη χοληστερίνη, δοκιμάστε τη μαγειρίτσα με μανιτάρια.

Για να δείτε πως ετοιμάζουμε μια συκωταριά, διαβάστε Η αρνίσια συκωταριά και η σκέπη της.

Αν έχετε ενστάσεις στο σπίτι ανυποχώρητες για την κατανάλωση συκωτιού, τότε αγοράστε 300γρ μοσχαρίσιο κρέας, χτένι ή σπαλομύτα, ψιλοκόψτε το ωμό και ακολουθήστε την συνταγή, χωρίς το ζεμάτισμα. Το τραπέζι δεν είναι πεδίο διαμάχης αλλά σεβασμού των δικαιωμάτων διαφορετικότητας.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Μαγειρίτσα σούπα με συκωτάκια – η παραδοσιακή

5 from 1 vote
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Αρνί u0026amp; Κατσίκι
Servings

6

servings
Prep time

45

minutes
Cooking time

1

hour 
Total time

1

hour 

45

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 2-3 συκωτάκια αρνίσια ή κατσικίσια

  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

  • 2 κουταλιές του γλυκού φρέσκο βούτυρο (μία στην αρχή και μια στο τέλος)

  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι σε κυβάκια

  • 12 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (θηλυκά, χωρίς το συμπαγές εσωτερικό στέλεχος)

  • 1 μεγάλο μάτσο άνηθο ή μάραθο, ψιλοκομμένο

  • 10 τρυφερά φύλλα μαρουλιού, ψιλοκομμένα

  • 10 τρυφερά φύλλα αντιδιού, ψιλοκομμένα

  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού λευκό κρασί

  • 5 φλιτζάνια του τσαγιού ζωμό όπου έβρασαν τα συκωτάκια

  • (λαχανικά για αρωματισμό του ζωμού: κρεμμύδι, πράσο, φινόκιο)

  • 3 κουταλιές της σούπας ρύζι

  • Αλάτι

  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • Για το αυγολέμονο:
  • 2 αυγά

  • Χυμό από 3 λεμόνια

Μέθοδος

  • Πλένουμε τα συκωτάκια και τα ζεματάμε σε κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει για 15 λεπτά. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

    Το νερό δεν το πετάμε αλλά φτιάχνουμε με αυτό ένα αρωματικό ζωμό που θα χρησιμοποιήσουμε στη σούπα. Γι’ αυτό προσθέτουμε ένα ξερό κρεμμύδι σε κομμάτια, ένα πράσο (τα πράσινα φύλλα), τους ινώδης βλαστούς από ένα φινόκιο, μερικούς κόκκους πιπέρι στο νερό. Δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει για μισή ώρα.

    Στη διάρκεια αυτή εμείς ψιλοκόβουμε τα συκωτάκια σε κυβάκια και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε μεγάλη κατσαρόλα,  σωτάρουμε το κρεμμύδι με το λάδι σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε τα συκωτάκια και ανακατεύουμε να ροδίσουν ελαφρά. Το αργό καραμέλωμα σ’αυτό το στάδιο θα φέρει γεύση στη σούπα.

    Σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε το ζωμό (σουρωμένο από λεπτό βαμβακερό πετσετάκι για να κρατήσει τους κόκκους πρωτεϊνης που θολώνουν το ζωμό).  Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μαρούλια, τον άνηθο, το μάραθο και το ρύζι καλά πλυμμένο και την αφήνουμε να σιγοβράσει για 1 ώρα περίπου.Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι.

    Αν δεν τη θέλουμε αυγοκομμένη προσθέτουμε τώρα το χυμό των λεμονιών.

    Κατεβάζουμε από τη φωτιά. Στην επιστροφή κάνετε τη σάλτσα αυγολέμονο.
  • Αυγολέμονο:
    Ζεστάνετε το φαγητό μέχρι σημείο βρασμού και μετά χαμηλώστε τη φωτιά στο 1.

    Χωρίστε τα ασπράδια από 2 αυγά και κτυπήστε τα καλά να ασπρίσουν και να φουσκώσουν. Προσθέστε τους κρόκους και το χυμό από 2-3 λεμόνια.

    Ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, προσθέτετε λίγο λίγο ζωμό από τη σούπα για να ζεσταθούν τα αυγά. Προσθέστε τρεις με τέσσερις κουτάλες με τον ίδιο τρόπο.

    Αδειάστε το αυγολέμονο μέσα στην κατσαρόλα. Κουνήστε αμέσως την κατσαρόλα γύρω γύρω, ώστε να ενσωματωθεί το μίγμα του αυγού στη σούπα και να μην κόψει. Μετά με την κουτάλα ανακατεύετε. Θα δείτε την σάλτσα να δένει.
  • Σερβίρετε αμέσως με μια έξτρα δόση πιπέρι πάνω στη κρεμώδη σούπα.

    Δεν σκεπάζουμε την κατσαρόλα, για να μην κόψει το αυγολέμονο. Αν θέλετε να την ξαναζεστάνετε την επόμενη μέρα, θέλει πολύ χαμηλή φωτιά.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*