TasteFULL

Νόστιμη μακαρονάδα με υλικά κονσέρβας και ψίχουλα ψωμιού

Μην προσπεράσετε αυτήν την συνταγή. Εχει σημεία που θα σας χρειαστούν για να φτιάξετε ένα χορταστικό πιάτο με φτηνά και κυρίως διαθέσιμα υλικά.  Αυτή η μακαρονάδα έχει δύο σημεία ενδιαφέροντος.

Υλικά από το ντουλάπι

Το πρώτο, πως μπορείς με δύο υλικά από το ντουλάπι της κουζίνας, ένα ψαράκι κονσέρβας και τις ψητές κόκκινες πιπεριές βάζου, να φτιάξεις χορταστική και ευπαρουσίαστη σάλτσα για ζυμαρικά. Φρεσκάδα θα πάρει από τον μαϊντανό και το ξύσμα λεμονιού. Ένταση θα πάρει από την καυτερή ξερή πιπεριά.

Απο τα ψαράκια κονσέρβας, μπορείτε να διαλέξετε σαρδέλες ή γάβρο. Ο γάβρος είναι τέλειος, χωρίς λέπια, θέλει μόνο καθάρισμα το κεντρικό κόκκαλο. Οι σαρδέλες, όπως πωλούνται στην Ελλάδα, έχουν λέπια και θέλουν καθάρισμα.

Στην Γαλλία, οι σαρδέλες είναι εθνικός θησαυρός και προσέχουν πολύ το τελικό προϊόν. Καθαρισμένα ψαράκια σε πλήθος επιλογών γεύσης (ακόμα και σε λευκό κρασί με μυρωδικά), σερβίρονται με το κουτί τους στο τραπέζι μαζί με ψημένες φετούλες ψωμί και βούτυρο.

Οι ψητές κόκκινες πιπεριές του εμπορίου, ενώ δείχνουν στητές και όμορφες, έχουν μέτρια γεύση. Σωτάροντάς τις ελαφρά στο τηγάνι γίνονται λίγο πιο νόστιμες. Δίνουν χρώμα στη σάλτσα, χωρίς να αφήνουν υγρά και ταιριάζουν πολύ με τα ψαράκια κονσέρβας.

Το ξύσμα λεμονιού είναι βασικό υλικό φρεσκάδας, αρώματος και γεύσης στα μαγειρέματά μου. Μεταμορφώνει ό,τι αγγίζει. Αν δεν το έχετε συνηθίσει, δοκιμάζετέ το πιο συχνά. Δίνει μια ένταση αρώματος που “ξυπνά” ένα μίγμα υλικών και το ενώνει σε σύνολο. Σ’αυτή τη σάλτσα, ταιριάζει πολύ και ο χυμός λεμονιού, μια κουταλιά της σούπας είναι αρκετή για να κόψει τη λιπαρότητα του λαδιού.

Ψίχουλα ψωμιού αντί για τυρί

Το δεύτερο, πως μπορείς να μετατρέψεις τα ψίχουλα του ψωμιού σε πεντανόστιμο “τριμμένο τυρί” για να νοστιμίσεις τα μακαρόνια. Αυτό είναι μια μαστοριά της cucina povera των Ιταλών, που αξίζει πολλά βραβεία!

Υιοθετείστε το όποτε δεν έχετε τυρί για τα μακαρόνια αλλά θέλετε μια νόστιμη και νηστίσιμη λύση. Αρωματίστε το λάδι με σκόρδο και φρέσκα μυρωδικά (επιλέξτε ανάμεσα σε δενδρολίβανο, φασκόμηλο, ρίγανη, ματζουράνα), προσθέστε καυτερή πιπεριά αν θέλετε και μετά ρίξτε τα ψίχουλα και αφήστε να ρουφήξουν το αρωματισμένο λαδάκι και να χρυσοψηθούν. Έτοιμο το “τριμμένο τυρί”.

Χρώμα καλοκαιριού, άρωμα, γεύση, νοστιμιά, σε μισή ώρα, με κύρια υλικά από το ντουλάπι της κουζίνας. Τέλειο!

Sharing is caring!

Υλικά

  • 500 γρ σπαγγέτι
  • 1/2 κούπα λάδι ελιάς
  • 1 κλαδάκι φρέσκο δενδρολίβανο (ψιλοκομμένα μόνο τα φυλλαράκια του)
  • 4 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
  • 5 κουταλιές σούπας γεμάτες μπαγιάτικα ψίχουλα ψωμιού (σχετικά μαλακά)
  • 1 κονσέρβα ψαράκια (γάβρο ή σαρδέλες)
  • 1 βάζο ψητές κόκκινες πιπεριές, στραγγιγμένες, καθαρισμένες από σπόρους και κομμένες σε λωρίδες
  • 1 κούπα μέτρια κομμμένο μαϊντανό
  • 1/2 κούπα ξεκουκουτσιασμένες ελιές
  • 1 κουταλιά σούπας κάπαρη
  • ξύσμα ενός λεμονιού
  • λίγο χυμό λεμονιού

Μέθοδος εκτέλεσης

Βράζουμε τα μακαρόνια

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε να ζεσταθεί το νερό για τα μακαρόνια. Οι Ιταλοί ισχυρίζονται πως θέλει 5λίτρα και 100γρ αλάτι χοντρό για να βράσουμε σωστά 500γρ σπαγγέτι.

Ετοιμάζουμε τα ψίχουλα ψωμιού

Σε τηγάνι μεγάλο, βάζουμε το περισσότερο λάδι (κρατάμε λίγο) να ζεσταθεί μαζί με το σκόρδο και το φρέσκο δεντρολίβανο (αν θέλουμε και μπούκοβο ή καυτερή πάπρικα).

Αφαιρούμε τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδου και προσθέτουμε τα ψίχουλα ψωμιού. Αφήνουμε να ροδοψηθούν ανακατεύοντας για να μην καούν τοπικά. Η φωτιά να είναι μέτρια δυνατή.

Αδειάζουμε το τηγάνι, κρατώντας τα αρωματισμένα ψίχουλα για το σερβίρισμα.

Ετοιμάζουμε την σάλτσα

Βάζουμε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι. Προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες σε φετούλες ή λυωμένες. Προσθέτουμε τις λωρίδες ψητής πιπεριάς και σωτάρουμε να πάρουν γεύση. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι, την κάπαρη, τις ελιές.

Αν μας αρέσει, μπορούμε να προσθέσουμε καρύδια χοντροκομμένα ή κουκουναρόσπορους, σ'αυτό το σημείο.

Προσθέτουμε τον μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού και τον χυμό. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά. Προσθέτουμε τα φιλετάκια ψαριού και ανακατεύουμε ελαφρά για να μην διαλυθούν.

Ετοιμάζουμε το πιάτο

Σουρώνουμε τα μακαρόνια, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και τα περιχύνουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά και τα σερβίρουμε στην πιατέλα σερβιρίσματος.

Πασπαλίζουμε με τα ψίχουλα ψωμιού και απλώνουμε πάνω τους τη σάλτσα με τις πιπεριές και τα ψαράκια κονσέρβας.

Tags: , ,

Άλλες συνταγές με , , , , , , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry