TasteFULL

Μανιτάρια Stroganoff – το γρήγορο πιάτο των γαλλικών bistrot

Τα μανιτάρια stroganoff είναι η πιο γρήγορη και χορταστική παρασκευή με μανιτάρια, που μπορείτε να φτιάχνετε. Η κρεμώδης σάλτσα συνοδεύει πατάτες, ζυμαρικά, ρύζι ή ψητό κρέας ή απλά σκεπάζει μια μεγάλη φέτα χωριάτικο ψωμί ολικής άλεσης για ένα απλό και χορταστικό γεύμα.

Συχνά τα συνοδεύω με απλό πουρέ πατάτας, χωρίς βούτυρο και λάδι.

Επιμένω να δοκιμάσετε να τα φτιάξετε. Είναι εντυπωσιακά όταν τα προσφέρετε. Ο γιος μου τα λατρεύει και πιστεύω πως όλα τα παιδιά, σ’αυτό το ηλικιακό γκρουπ -φοιτητές- θα απολαύσουν αυτό το πιάτο. Μπορείτε να τους το μάθετε, επίσης. Θα γίνουν οι masterchef της παρέας τους με ένα μόνο πιάτο!

Η σάλτσα κανονικά γίνεται με crème fraiche, όμως εδώ την αντικαθιστούμε με light κρέμα γάλακτος και γιαούρτι. Λέγονται μανιτάρια stroganoff γιατί ακολουθούν την τεχνική και τα υλικά του φιλέτου stroganoff, όπως θα συναντήσετε κοτόπουλο ή χοιρινό stroganoff.

Το φιλέτο stroganoff είναι βασικό πιάτο των γαλλικών bistrot, γιατί γίνεται γρήγορα. Φημολογείται πως η λέξη bistrot είναι παραλλαγή ρώσικης λέξης που σημαίνει «γρήγορα» και έχει τις ρίζες στη ρώσικη κατοχή της Γαλλίας, μετά την πτώση του Ναπολέοντα.

Αν χρησιμοποιήσετε πλευρώτους και button μανιτάρια, η σάλτσα θα γίνει πιο λευκή, ενώ αν βάλετε Portobello τόσο τα μανιτάρια όσο και η σάλτσα θα γίνουν πολύ σκούρα. Αν έχετε μόνο  portobello, υπάρχει λύση. Αφαιρέσετε με κουταλάκι τα μαύρα πτερύγια κάτω από το καπάκι, θα δώσουν πιο καλό αποτέλεσμα στο πιάτο. Τα πτερύγια δεν τα πετάμε φυσικά! Τα αποξηραίνουμε και τα ενώνουμε με αφρό αλατιού για να πάρουμε ένα θαλασσινό αλάτι που μοσχοβολά δάσος!

Για πληρέστερη κατανόηση των ειδών μανιταριών που είναι διαθέσιμα στα σούπερ μάρκετ, μπορείτε να δείτε το άρθρο “Τα μανιτάρια στην κουζίνα μου“.

Sharing is caring!

Υλικά

  • 250γρ μανιτάρια, σε φέτες ή λωρίδες
  • 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λυωμένη
  • 1 κουταλιά γλυκού πάπρικα
  • 80ml λευκό κρασί ή βερμούτ
  • 1 κουταλιά γλυκού έτοιμη μουστάρδα
  • 3 κουταλιές σούπας κρέμα γάλακτος 15%
  • 2 γεμάτες κουταλιές σούπας γιαούρτι (όχι παγωμένο)
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
  • Αλάτι - φρεσκοσπασμένο μαύρο πιπέρι

Μέθοδος εκτέλεσης

Σωτάρετε τα μανιτάρια στο ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά να ροδίσουν. Αυτό γίνεται σωστά όταν τα μανιτάρια είναι σε μονή στρώση στο τηγάνι. Αφήστε τα ακίνητα μόλις τα ρίξετε για λίγο, για να πιάσουν κρούστα. Μετά κουνήστε τα να πάρουν χρώμα από παντού.

Χαμηλώστε τη φωτιά, προσθέστε το σκόρδο, την πάπρικα και το κρασί. Σκεπάστε το τηγάνι.

Ανακατέψτε σε μπολ το γιαούρτι, την μουστάρδα, την κρέμα και το αλατοπίπερο. Προσθέστε νερό αν το γιαούρτι είναι πολύ πηχτό, ώστε να πέφτει το μίγμα από το κουτάλι. Βάλτε ζεστό νερό, για να βοηθήσετε τα υλικά να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, αν τα έχετε μόλις βγάλει από το ψυγείο.

Προσθέστε την κρέμα στα μανιτάρια και αφήστε να σιγοβράσει χωρίς καπάκι, ανακατεύοντας, ώστε να αποκτήσει σωστή πυκνότητα η σάλτσα.

Προσθέστε τον μαϊντανό και την καυτερή πιπεριά στο σερβίρισμα.

Tags: , ,

Άλλες συνταγές με , , , , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

2 σχόλια για το “Μανιτάρια Stroganoff – το γρήγορο πιάτο των γαλλικών bistrot”

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Κι εμένα μου έλειψε η επικοινωνία και το μοίρασμά μας. Ευτυχώς όλα μπήκαν σε στέρεη βάση. Η ζωή μας πια δεν είναι τόσο στέρεη αλλά θα τα περάσουμε παρέα τα δύσκολα. Εστιάζουμε στο φως!

      Reply

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry