TasteFULL

Μαρεγκάκια του ονείρου!

Τα μαρεγκάκια είναι τραγανά μπισκοτάκια, με τις λιγότερες θερμίδες και καθόλου λιπαρά, ιδανικά για τραγανό ροκάνισμα, μόνα τους ή σπασμένα με κόκκινα φρούτα και χτυπημένη κρέμα γάλακτος, σε ένα εγγλέζικο δελεαστικό eton mess!

Η Εύα, από το Rdeco.gr, η οποία μεταμορφώνει σπίτια και δίνει ζωή σε όνειρα διακόσμησης, μου ζήτησε μαρέγκα λεμονιού, γιατί το καλοκαίρι φτάνει και τι να ζητήσει ένα καθως πρέπει κορίτσι που σέβεται την εμφάνισή του; ένα eton mess!

Θυμήθηκα τα μαρεγκάκια που είχα φτιάξει το χειμώνα, σε διαφορετικές εκτελέσεις, τα δώρα που έστειλα σε φίλους, ανέσυρα τις φωτογραφίες και τα βάζω όλα μαζί σε μια συνταγή. Η αρχή έγινε με τα Coffee Kissses μαρεγκάκια που είχε κάνει η κόρη μου, με συνταγή της Donna Hay.

Η ίδια συνταγή τροποποιήθηκε για να πάρει άλλα αρώματα: ονειρεύτηκα μαστίχα, ξύσμα λεμονιού, ανθόνερο, ροδόνερο, κάρδαμο, ξύσμα πορτοκαλιού και με μαραθόσπορο και ροζ πιπέρι; όπως είχα βάλει πάνω σε σοκολατάκια; δεν θα ταίριαζαν πάνω στην άσπρη μαρέγκα; και δεν θα έδεναν χρωματικά με το κόκκινο-πράσινο των Χριστουγέννων;

Το μόνο που με ανησύχησε και δεν ήξερα πως να χειριστώ, ήταν αν θα έβαζα το ξύσμα μέσα στη μαρέγκα ή από πάνω. Επειδή η μαρέγκα δεν αγαπά τα λιπαρά στοιχεία και το ξύσμα έχει πολλά αιθέρια έλαια, σκεφτόμουν μήπως τα οδηγήσω σε αποτυχημένο γάμο. Αποφάσισα να πάω στον σίγουρο δρόμο και προτίμησα από πάνω.

Έτσι έφτιαξα μια κοινή βάση μαρέγκας και πασπάλισα από πάνω τα αρωματικά. Επειδή το μέγεθος ήταν της μπουκιάς, η γεύση ήταν πολύ ισορροπημένη. Επίσης οι μαρεγκούλες ήταν σαν μικρές τουρτίτσες στολισμένες! Σε μερικές πασπάλισα ξύσμα λεμονιού και λεπτοαλεσμένη μαστίχα, σε άλλες σπασμένα σποράκια κάρδαμου με ξύσμα πορτοκαλιού και σε άλλες μαραθόσπορο και ροζ πιπέρι.

Το βασικό μίγμα το κράτησα ίδιο αρωματισμένο με λίγο ανθόνερο. Τα δοκίμασα όλα και όλα ήταν τέλεια! και στα σακουλάκια και στην πιατέλα σερβιρίσματος, τα πολύχρωμα μαρεγκάκια-τουρτάκια ήταν του ονείρου!

ΥΓ: Τσέκαρα και την συνταγή της Πάβλοβα με ρόδι, ίδια είναι η μαρέγκα. Είμαι σταθερή στις προτιμήσεις μου τελικά. Όταν μια συνταγή είναι καλή στη βάση της, εξελίσσεται και μεταμορφώνεται.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Sharing is caring!

Υλικά

  • 150 ml ασπράδια αυγών (4 μεγάλα αυγά)
  • 220γρ ζάχαρη λευκή ψιλή (περάστε τη λίγο στο γουδί)
  • 1 κουταλιά γλυκού χυμό λεμόνι ή λευκό ξύδι
  • 1/2 κουταλιά γλυκού ανθόνερο

Μέθοδος εκτέλεσης

Προθερμάνετε το φούρνο στους 120 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.

Χτυπήστε τα ασπράδια στο μίξερ μέχρι να σφίξουν και να σχηματίζουν  κορυφές. Σταδιακά προσθέστε τη ζάχαρη και το ξύδι ή το λεμόνι, το ανθόνερο και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να γίνει πολύ πηχτή και γυαλιστερή μαρέγκα.

Κολλήστε, με λίγο μίγμα στις τέσσερις γωνίες, αντικολλητικό χαρτί πάνω σε 2 λαμαρίνες φούρνου.

Σχηματίστε τα μαρεγκάκια με δύο κουτάλια γλυκού, παίρνοντας λίγη ποσότητα στο ένα και ξεκολλώντας το με το άλλο. Βάλτε τα σε μικρή απόσταση μεταξύ τους - δεν φουσκώνουν- προσέχοντας να μένουν μυτούλες όρθιες.

Έχετε ετοιμάσει τα μίγματα των αρωματικών:

1. ξύσμα λεμονιού και σπασμένη μαστίχα στο γουδί με λίγη ζάχαρη

2. ξύσμα πορτοκαλιού και σπασμένα σποράκια πράσινου κάρδαμου στο γουδί

3. μαραθόσπορος και ροζ πιπέρι -αυτά δεν θέλουν προετοιμασία, μπαίνουν όπως είναι

Πασπαλίζετε τα μαρεγκάκια, στολίζοντάς τα κιόλας, σαν τουρτίτσες.

Βάλτε και τις δύο λαμαρίνες στο φούρνο, θέση 1 και 3, και ψήστε για 15 λεπτά (θα είναι τραγανά εξωτερικά). Σβήστε τον φούρνο και αφήστε τις μαρέγκες μέσα μέχρι να κρυώσουν τελείως. Θέλει περίπου δύο ώρες. Βγαίνουν περίπου 80 μίνι μαρεγκάκια.

Tags: , , , , , ,

Άλλες συνταγές με , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

2 σχόλια για το “Μαρεγκάκια του ονείρου!”

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Ελένη μου, έτσι όπως λέει η συνταγή να τα ψήσεις. Θα γίνουν τραγανά. Αν τα αφήσεις να πάρουν υγρασία από το χώρο, τότε θα σου μαλακώσουν. Η πάβλοβα, που είναι μαστιχωτή στο κέντρο, έχει κορν φλάουρ στα υλικά. Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στις κλασσικές μαρέγκες και στις μαρέγκες για πάβλοβα

      Reply

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry