Αυτό το φιλέτο παστού μπακαλιάρου ήταν η πρώτη μου απόπειρα με τη μέθοδο sous vide. Χωρίς ειδικό μηχάνημα, μόνο με μια κατσαρόλα και μια πλαστική σακούλα τροφίμων. Ό,τι πιο αρωματικό και νόστιμο έχετε φάει σε μπακαλιάρο!
Για τον εαυτό μου λέω πως είμαι “επιλεκτική”, “ιδιότροπη” λένε οι άλλοι, όσον αφορά τα ψάρια. Για να μου αρέσει το ψάρι, πρέπει να έχει κάτι ξεχωριστό, να έχει “χαρακτήρα”, να με κάνει να το θέλω. Δεν τρώω ψάρι επειδή κάνει καλό στην υγεία μου και απλά το πετάω στη σχάρα ή το κάνω όπως να’ναι.
Λατρεύω τον Λευτέρη Λαζάρου και τον Γιάννη Μπαξεβάνη, για τον τρόπο που μαγειρεύουν τα ψάρια. Και μόνο έτσι θέλω να τα μαγειρεύω κι εγώ! Με άποψη.
Η μέθοδος sous vide στο σπίτι
Sous vide σημαίνει σε κενό αέρος. Δεν είναι τίποτα άλλο από ποσάρισμα του ψαριού στις καλύτερες συνθήκες. Γιατί αντί να βρίσκεται μέσα στο νερό το ψάρι και να σκορπάει τους χυμούς του, μπαίνει σε διάφανη σακούλα (αυτή που κάνει για κατάψυξη) μαζί με ελαιόλαδο και τα μυρωδικά του και η σακούλα μπαίνει στο νερό.
Αφαιρούμε τον αέρα με 3 τρόπους
1. Αφαιρούμε τον αέρα με το μηχάνημα που συσκευάζουμε τρόφιμα για την κατάψυξη και μένει για λίγη ώρα σε ζεστό νερό 55 βαθμών Κελσίου.
2. Αν δεν έχετε το μηχάνημα που αφαιρεί τον αέρα, μπορείτε να κλείσετε τη ραφή της σακούλας για κατάψυξη, αφήνοντας μικρό κενό για ένα καλαμάκι για καφέ. Με το καλαμάκι θα ρουφήξετε τον αέρα και θα κλείσετε προσεκτικά την πλαστική ραφή.
3. Αν δεν έχετε τις σακούλες της κατάψυξης, πάρτε μια απλή σακούλα τροφίμων, βάλτε τα υλικά, ακουμπήστε στον πάγκο και με το χέρι σας πιέστε να φύγει ο αέρας. Δέστε κόμπο.
Το αποτέλεσμα είναι για βραβείο
Έτσι σιγοψήνεται το φιλέτο παστού μπακαλιάρου χωρίς να βράζει για να σκληρύνει, ενώ το λάδι μεταφέρει τα αρώματα της μαρινάδας μέχρι την καρδιά του ψαριού.
Σερβίρισα το φιλέτο στο πιάτο, αφού το άφησα να κρυώσει, το πίεσα με το δάχτυλο και χώριζε σε μπουκιές (σημάδι πως ήταν ψημένο), το περιέχυσα με λαδολέμονο και ξύσμα λεμονιού.
Θα με πιστέψετε αν σας πω, πως δεν μύριζε ούτε ελάχιστα ψάρι; Μοσχοβόλαγε λεμόνι και φρεσκάδα. Και η γεύση του απίστευτα αρωματική!
Συνοδέψτε με σωταρισμένους ζωχούς!
Ο chef Βασίλης Αλεξίου, με τις δύο γραμμές συνταγής που ακολούθησα, ήταν η αφορμή γι’αυτή τη γευστική ανακάλυψη.
Το σερβίρισα όπως πρότεινε ο chef, με χόρτα -ζωχούς- σωταρισμένα στα υγρά τους και σερβιρισμένα με φρέσκο κρεμμυδάκι, άνιθο και ελαιόλαδο.
Και με μια ροζ καρυδάτη σκορδαλιά, χρωματισμένη με φέτα βρασμένου παντζαριού που έλιωσε με τα υπόλοιπα υλικά (ή νερό όπου έβρασαν τα παντζάρια).
Ποιό μπακαλιάρο;
Όταν ξαλμυρίζετε φιλέτα παστού μπακαλιάρου, για τις γιορτές της Ορθοδοξίας, μπορείτε να μοιράσετε τα κομμάτια για να κάνετε τηγανητό μπακαλιάρο ή κροκέτες μπακαλιάρου με λαχανικά για τα παιδιά ή τα φινετσάτα μπακαλιαράκια της Τήνου ή μπακαλιάρο τσιλαδιά της Μεσσηνίας, βάλτε στην άκρη ένα φιλέτο από τη ράχη να δοκιμάσετε αυτήν την συνταγή.
Εναλλακτικά, στα κατεψυγμένα των σουπερ μάρκετ έχει φιλέτα παστού μπακαλιάρου ξαλμυρισμένα. Βγάζετε ένα ή δύο, μόνο για εσάς ή για 2 άτομα και κάνετε ένα gourmet πιάτο στο άψε σβήσε. Σχετικός ο χρόνος και η ρήση 🙂
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης