TasteFULL

Μαρμελάδα αχλάδι – comme la peau d’ange

Μην παρεξηγήσετε την γαλλική έκφραση στον τίτλο. Μια γαλλίδα φίλη μου, όταν είχε δοκιμάσει μια μαρμελάδα μου -δεν θυμάμαι ποιά ήταν- είχε πει με ενθουσιασμό πως είναι τόσο απαλή “comme une culotte de velours”.

Μου φάνηκε περίεργος ο συσχετισμός τότε, αλλά το βελούδο και οι εκφράσεις γύρω από αυτό, είναι στην κουλτούρα των Γάλλων.

Διάλεξα μια άλλη έκφραση για να εκφράσω τη μοναδική απαλότητα αυτής της μαρμελάδας. La peau d’ange, το δέρμα των αγγέλων.

Αν δεν έχετε φτιάξει μαρμελάδα αχλάδι μόνη της, όχι σε συνδυασμό με άλλα φρούτα, να το κάνετε οπωσδήποτε. Σας περιμένει μια μεγάλη έκπληξη.

Να διαλέξετε αχλάδια γλυκά και να τα αφήσετε στο ψυγείο να ωριμάσουν πολύ. Όταν λέω ώριμα, εννοώ να είναι μαλακά στο πιάσιμο αλλά λευκά, να μην έχουν κηλίδες καφέ.

Ξέρω πως αυτό είναι σε αντίθεση με το γενικό κανόνα των μαρμελάδων -πως δεν χρησιμοποιούμε πολύ ώριμα φρούτα- όμως αυτό είναι απαραίτητο, για να γίνει βελούδινη κρέμα η μαρμελάδα.

Bonus! Με τα φλούδια φτιάχνουμε pear honeysiropi-axladiou

Τα φλούδια και τα κουκούτσια να μην τα πετάξετε.

Καλύψτε τα με νερό και βάλτε τα να σιγοβράσουν σε σκεπασμένη κατσαρόλα, όσο να μαλακώσουν πολύ. Προσθέστε νερό, όσο χρειάζεται για να μένουν σκεπασμένα. Μετά σουρώστε και κρατήστε το νερό, πετάξτε τα υπόλοιπα. Μετρήστε το νερό και προσθέστε ζάχαρη, σε ποσότητα 2 νερό, 1 ζάχαρη. Αφήστε να δέσει σε μέτρια φωτιά.

Θα γίνει ένα σιρόπι, με μελί χρώμα, με εξαιρετικό άρωμα αχλαδιού και μια σύσταση αραιού μελιού. Οι Αμερικάνοι το ονομάζουν pear honey. Αν το αφήσετε να δέσει πολύ, ίσως να γίνει πιο πυκνόρευστο σαν μέλι.

© photos by: Γεώργιος Δέτσης

 

Sharing is caring!

Υλικά

  • 1 κιλό καθαρισμένα αχλάδια
  • 500γρ λευκή ζάχαρη
  • 3/4 κούπας νερό
  • χυμό μισού λεμονιού

Μέθοδος εκτέλεσης

Κόβετε σε κομμάτια τη σάρκα του αχλαδιού και βάζετε σε κατσαρόλα, μαζί με το χυμό λεμονιού και το νερό. Βάζετε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά ώσπου να διαλύονται.

Προσθέστε τη ζάχαρη, ανακατέψτε και δυναμώστε τη φωτιά. Αφήστε να βράσει για 20 περίπου λεπτά. Με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιείστε τη μαρμελάδα στην κατσαρόλα ή περάστε την σε ένα μύλο λαχανικών. Συνεχίστε το βράσιμο για άλλα 10λεπτά και ελέγξτε το δέσιμό της.

Βάλτε μια μικρή ποσότητα σε παγωμένο πιατάκι και χωρίστε τη στη μέση. Αν δεν τρέχουν υγρά και μένει κενό τότε είναι έτοιμη.

Γεμίζετε καυτά αποστειρωμένα βάζα με την καυτή μαρμελάδα, κλείνετε με τα καπάκια και αφήνετε να κρυώσει στον πάγκο της κουζίνας όλη νύχτα. Είναι επιτυχημένη η αποστείρωση, όταν τα καπάκια καμπυλώσουν προς τα μέσα, όταν έχουν κρυώσει τα βάζα.

Πως αποστειρώνω τα γυάλινα βάζα :

Πλύντε και στραγγίξτε τα βάζα από τα νερά. Μην τα σκουπίσετε. Τοποθετείστε τα στη σχάρα του προθερμασμένου φούρνου στους 100 βαθμούς και αφήστε τα μέχρι να δείτε ότι δεν έχουν καμμία σταγόνα νερού επάνω τους. Λίγο πριν αρχίσετε το γέμισμα, βάλτε και τα καπάκια στο φούρνο, πλυμμένα και βρεγμένα. Αυτά δεν πρέπει να μένουν για πολλή ώρα στο φούρνο, γιατί χαλάει το ελαστικό δαχτυλίδι που έχουν εσωτερικά. Όταν είναι τελείως στεγνά είναι έτοιμα. Γεμίζω πάντα καυτά βάζα με καυτό περιεχόμενο, κλείνω πολύ προσεκτικά με τα καυτά καπάκια και αφήνω να κρυώσουν.

Tags: , ,

Άλλες συνταγές με , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry