Μην παρεξηγήσετε την γαλλική έκφραση στον τίτλο. Μια γαλλίδα φίλη μου, όταν είχε δοκιμάσει μια μαρμελάδα μου -δεν θυμάμαι ποιά ήταν- είχε πει με ενθουσιασμό πως είναι τόσο απαλή “comme une culotte de velours”.
Μου φάνηκε περίεργος ο συσχετισμός τότε, αλλά το βελούδο και οι εκφράσεις γύρω από αυτό, είναι στην κουλτούρα των Γάλλων.
Διάλεξα μια άλλη έκφραση για να εκφράσω τη μοναδική απαλότητα αυτής της μαρμελάδας. La peau d’ange, το δέρμα των αγγέλων.
Αν δεν έχετε φτιάξει μαρμελάδα αχλάδι μόνη της, όχι σε συνδυασμό με άλλα φρούτα, να το κάνετε οπωσδήποτε. Σας περιμένει μια μεγάλη έκπληξη.
Να διαλέξετε αχλάδια γλυκά και να τα αφήσετε στο ψυγείο να ωριμάσουν πολύ. Όταν λέω ώριμα, εννοώ να είναι μαλακά στο πιάσιμο αλλά λευκά, να μην έχουν κηλίδες καφέ.
Ξέρω πως αυτό είναι σε αντίθεση με το γενικό κανόνα των μαρμελάδων -πως δεν χρησιμοποιούμε πολύ ώριμα φρούτα- όμως αυτό είναι απαραίτητο, για να γίνει βελούδινη κρέμα η μαρμελάδα.
Bonus! Με τα φλούδια φτιάχνουμε pear honey
Τα φλούδια και τα κουκούτσια να μην τα πετάξετε.
Καλύψτε τα με νερό και βάλτε τα να σιγοβράσουν σε σκεπασμένη κατσαρόλα, όσο να μαλακώσουν πολύ. Προσθέστε νερό, όσο χρειάζεται για να μένουν σκεπασμένα. Μετά σουρώστε και κρατήστε το νερό, πετάξτε τα υπόλοιπα. Μετρήστε το νερό και προσθέστε ζάχαρη, σε ποσότητα 2 νερό, 1 ζάχαρη. Αφήστε να δέσει σε μέτρια φωτιά.
Θα γίνει ένα σιρόπι, με μελί χρώμα, με εξαιρετικό άρωμα αχλαδιού και μια σύσταση αραιού μελιού. Οι Αμερικάνοι το ονομάζουν pear honey. Αν το αφήσετε να δέσει πολύ, ίσως να γίνει πιο πυκνόρευστο σαν μέλι.
© photos by: Γεώργιος Δέτσης