Αυτή η μαρμελάδα μου θυμίζει τη φίλη μου, τη Σταυρούλα, που μου είχε φέρει ένα βάζο με την πιο καλοδουλεμένη μαρμελάδα κορόμηλο που είχα δει ποτέ. Είχε αφαιρέσει τη φλούδα, είχε δέσει τη μαρμελάδα και την είχε περάσει από σίτα.
Θυμάστε που σας λέω πως με ένα βήμα παραπάνω το καλό γίνεται συγκλονιστικό; αυτό εννοώ!
Η μαρμελάδα της ήταν ένα λείο, διαφανές, πορτοκαλί πέπλο που απλωνόταν πάνω στα λεπτά μπισκοτάκια μου και τα ένωνε με την ξινούτσικη γλύκα της. Τα λεπτά μπισκότα σπάνε όταν ενωθούν με μαρμελάδα που έχει κομμάτια. Αυτό το ζελέ μαρμελάδας ήταν ό,τι καλύτερο έχει ενώσει τα μπισκότα μου.
Το συγκλονιστικό, όσο και να το θέλουμε, δεν πετυχαίνεται γρήγορα. Πάντα θέλει περισσότερο χρόνο και περισσότερη φροντίδα.
Φέτος πήρα ένα μπολ με σπιτικά κορόμηλα και ξεκίνησα να τα ξεφλουδίζω. Η φλούδα τους συνήθως είναι ξινή και αν είναι κόκκινη, αφήνει χρώμα στη μαρμελάδα, την κάνει ροδαλή. Αν θέλετε το χρώμα, αλλά όχι τη φλούδα τότε βάλτε τα πιο κόκκινα φλούδια σε μια γάζα ή στη μεταλλική θήκη που βάζουμε το τσάϊ και βάλτε τα να βράσουν με την μαρμελάδα. Μετά τα αφαιρείτε.
Αν θέλετε και τη φλούδα, τότε απλά ψιλοκόψτε τα φρούτα και βάλτε τα να δέσουν. Θα έχετε μια πιτσιλωτή ζελεδένια μαρμελάδα.
Θα παρατηρείτε πως δεν σας λέω να αλέσετε το φρούτο στο μπλέντερ. Αν το κάνετε αυτό, δεν θα γίνει ζελεδένια η μαρμελάδα σας, αλλά συνηθισμένος πολτός. Παρατηρήστε πως η Σταυρούλα την πέρασε από σίτα, αφού την έδεσε, δεν έβαλε το ραβδομπλέντερ στην κατσαρόλα να την αλέσει. Λεπτομέρειες, θα μου πείτε.
Έχω μάθει πια, πως ο δρόμος για το συγκλονιστικό αποτέλεσμα κρύβεται στις λεπτομέρειες.
Ψιλόκοψα το ξεφλουδισμένο φρούτο στο χέρι και έδεσα τη μαρμελάδα. Τα κομματάκια φρούτου έγιναν διάφανα αλλά κρατούσαν τον όγκο τους. Το χρώμα της μαρμελάδας (κάτω φωτογραφία, στη χάλκινη κατσαρόλα) είναι πιο έντονο γιατί είναι μεγαλύτερη η ποσότητα σε σχέση με τη κεντρική. Τα κουκούτσια τα κράτησα στην κατάψυξη για να ακολουθήσω τη διαδικασία ψησίματος-σπασίματος που εξουδετερώνει τις επικίνδυνες ουσίες των πυκραμυγδάλων. Δεν πέρασα από σίτα, γιατί είναι πολύ γεμάτη με δουλειά και γράψιμο αυτή η περίοδος. Όμως το βασικό είναι να έχουμε διαθέσιμο το βαζάκι της μαρμελάδας. Ακόμα κι αν το Νοέμβριο θέλω ένα λείο πέπλο μαρμελάδας, να απλώσω πάνω στο κέϊκ και κάτω από το σοκολατένιο γλάσο, μπορώ να ζεστάνω τη μαρμελάδα και να την περάσω τότε από τη σίτα.
Όταν λέω σίτα εννοώ αυτό που κοσκινίζουν το αλεύρι, μόνο αυτό έχει τόσο ψιλά ματάκια για να κάνει λεία τη μαρμελάδα.
Αυτή την εποχή, στα ντουλάπια έχω βάλει :
και στα μπαλκόνια λιάζονται μπουκάλες με :
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης