HOME > Συνταγές > Σπιτικό κελάρι > Μαρμελάδες > Μαρμελάδα μανταρίνι – το ξυπνητήρι των αισθήσεων

Μαρμελάδα μανταρίνι – το ξυπνητήρι των αισθήσεων

4.5 from 6 votes

Την λέω “ξυπνητήρι” γιατί τρως μια κουταλιά μαρμελάδα μανταρίνι και σκάνε στο στόμα σου μικρές εκρήξεις από τα αιθέρια έλαια της φλούδας. Μοσχοβολά μανταρίνι και σε κάνει να ζωντανεύεις και να χαμογελάς στη μέρα που έρχεται.

Όλες οι μαρμελάδες των εσπεριδοειδών είναι αναζωογονητικές, η κάθε μια με τον χαρακτήρα της. Κι αν στα μάτια μου η μαρμελάδα πορτοκάλι είναι μια κομψή, συγκρατημένη Βρετανίδα και η μαρμελάδα νεράντζι μια φλογερή, ασυγκράτητη Ισπανίδα, η μαρμελάδα μανταρίνι έχει τη ζωντάνια και τη χαρά ζωής ενός μικρού παιδιού!

Αν φτιαχτεί σωστά μια μαρμελάδα, διατηρεί ολοζώντανο τον χαρακτήρα του φρούτου και μ’αυτό εννοώ το άρωμα, τη γεύση και φυσικά το χρώμα.

Τα δικά μου σημεία επιτυχίας μιας μαρμελάδας:

1. Καμμία μαρμελάδα, όπως και κανένα γλυκό κουταλιού, δεν έχει ανάγκη τη γλυκόζη για να πετύχει. Πιστεύω πως η γλυκόζη έχει μαγικές ιδιότητες να κάνει όλες τις γεύσεις ίδιες, σκεπάζοντας με ένα πέπλο ακόμα και τα πιο έντονα χαρακτηριστικά ενός φρούτου. Αν έχετε συνηθίσει να την χρησιμοποιείτε δοκιμάστε χωρίς αυτήν. Θα εκπλαγείτε από τη διαφορά.

2. Η μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, επίσης, σκεπάζει το φρούτο. Πολλές φορές οδηγεί σε πλεόνασμα υγρών, το οποίο σας κάνει να δυναμώνετε τη φωτιά για να δέσει με αποτέλεσμα να χάνεται το χρώμα του φρούτου καθώς η ζάχαρη σκουραίνει. Με καμμία εξαίρεση προς τα πάνω (και συνεχείς δοκιμές προς τα κάτω) ο κανόνας που ακολουθώ με επιτυχία είναι να βάζω ποσότητα ζάχαρης ίση με το 60% του έτοιμου φρούτου.

3. Δεν κάνω ποτέ ποσότητα πάνω από δύο κιλά φρούτο τη φορά. Η μεγάλη ποσότητα υλικού δεν βοηθά να δέσει η μαρμελάδα στο σωστό χρόνο, με συνέπεια να κινδυνεύει να “πιάσει” στον πάτο και να χάσει το χρώμα της. Δεν είναι προτιμότερο να φτιάχνετε πετυχημένη μαρμελάδα και ας την φτιάχνετε πιο συχνά;

4. Το φρούτο που θα επιλέξετε έχει καθοριστική σημασία για το αποτέλεσμα, πέρα από την τεχνική. Η μαρμελάδα στη φωτογραφία έγινε με φρέσκα μανταρίνια, με λεία και σφικτή φλούδα πάνω στο φρούτο (όχι αυτά που είναι φουσκωμένα και μαλακά στο πιάσιμο) και πολύ γλυκά. Ακόμα και η φλούδα όταν την δοκίμαζες ωμή, έδινε πιπεράτη, δροσερή γεύση. Το αποτέλεσμα ήταν μια γλυκιά, έντονα αρωματική μαρμελάδα.

Επομένως, όταν πετύχετε στη λαϊκή μανταρίνια σφικτά, γλυκά, ζουμερά και ιδανικά χωρίς κουκούτσια, τότε είναι η ώρα να κάνετε μαρμελάδα. Αν έχουν κουκούτσια, όπως τα δικά μου, δεν πειράζει. Για όλα υπάρχει τρόπος διαχείρισης. Τα κουκούτσια περιέχουν πηκτίνη και αν τα αφήσετε για μια νύχτα στο νερό θα δώσουν ένα ζελεδένιο νερό για να χρησιμοποιήσετε στην μαρμελάδα. Διαβάστε τα βήματα στην συνταγή.

Η μαρμελάδα μανταρίνι είναι ιδανική συνοδός σε ένα κομψό κέϊκ σοκολάτας, απλώνεται τέλεια πάνω σε μια πάστα φλώρα ή τυλίγεται μέσα στα νηστίσιμα σκαλτσούνια ή μεταμορφώνεται σε ζελεδένιο λουκουμάκι. Έτσι! Για να αποκτήσει περισσότερη γεύση ο φετινός χειμώνας.

Μαρμελάδα μανταρίνι

Recipe by Βασιλική Κουμάντου
4.5 from 6 votes
Course: ΜαρμελάδεςCuisine: ΕλληνικήDifficulty: Μέτρια
Servings

2.5

λίτρα
Prep time

1

hour 
Cooking time

30

minutes
Total time

1

hour 

30

minutes

Mια κουταλιά μαρμελάδα μανταρίνι σε κάνει να ζωντανεύεις και να χαμογελάς στη μέρα που έρχεται.

Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 2 κιλά μανταρίνια με αρωματική φλούδα

  • 1200 γρ ζάχαρη λευκή

  • 1 λίτρο νερό

Μέθοδος

  • Πλένουμε τα μανταρίνια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, να τα ζεματίσουμε. Τα βγάζουμε σε σουρωτήρι, πετάμε το νερό και αφήνουμε τα μανταρίνια να κρυώσουν.
  • Ετοιμάζουμε το φρούτο
    Μέσα σε βαθύ πιάτο για να μαζεύουμε τους χυμούς, χωρίζουμε όλα τα μανταρίνια στη μέση.
    Μέσα σε άλλο μπολ, ένα ένα στίβουμε ελαφρά τα μανταρίνια για να πέσουν τα κουκούτσια μαζί με το ζωμό. Με ένα πηρούνι αφαιρούμε όποιο απομείνει.
    Αφαιρούμε με ψαλίδι τις κεντρικές ίνες και τις πετάμε, όταν τελειώσουμε.
    Κόβουμε τις φλούδες, σε κομματάκια με το ψαλίδι και τις βάζουμε στην κατσαρόλα. Αργότερα θα τις αλέσουμε με ραδβομπλέντερ. Αν θέλουμε μαρμελάδα χωρίς ενιαία υφή, θα πρέπει να χωρίσουμε τη σάρκα και να κόψουμε τις φλούδες σε λεπτές φέτες. Όλα αυτά θα τα ρίξουμε μαζί στην κατσαρόλα.
    Όταν τελειώσουν τα μανταρίνια, σουρώνουμε το ζωμό και τον προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το φρούτο.
    Τα κουκούτσια τα αφήνουμε στο μπολ και προσθέτουμε σε αυτά το νερό (1 λίτρο). Καθαρίζουμε την κουζίνα και τα αφήνουμε να μείνουν μια νύχτα (8 ώρες).
  • Δένουμε την μαρμελάδα
    Ανακατεύουμε τα κουκούτσια καλά, να ξεκολλήσει το ζελέ που έχει δημιουργηθεί γύρω τους. Σουρώνουμε, ρίχνουμε το νερό στην κατσαρόλα με το φρούτο, πετάμε τα κουκούτσια.
    Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να πάρει βράση.
    Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Αλέθουμε τη μαρμελάδα με το ραβδομπλέντερ μέσα στην κατσαρόλα.
    Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 30λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά και ξαφρίζοντας, αν χρειαστεί. Δοκιμάζουμε το δέσιμο της μαρμελάδας βάζοντας λίγη σε ένα πιάτο και βάζοντάς το στην κατάψυξη για 1 λεπτό. Θα πρέπει να στέκεται στο δάχτυλό μας.
    Αν έχουμε θερμόμετρο θα έχει δείξει 105 βαθμούς Κελσίου.
  • Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε με το καπάκι προσεκτικά και αφήνουμε τα να κρυώσουν όρθια στον πάγκο.
    Αν τα αναποδογυρίσετε και έχετε δέσει περισσότερο τη μαρμελάδα απ’ όσο πρέπει, μπορεί να γίνει ένα ζελέ κολλημένο πάνω στο καπάκι. Έχει συμβεί σε αναγνώστρια αυτό.
    Σ’αυτήν την περίπτωση, βάλτε τα βάζα της μαρμελάδας να ζεσταθούν σε κατσαρόλα με νερό που βράζει. Αδειάστε τη μαρμελάδα όταν μαλακώσει σε άλλη κατσαρόλα, αραιώστε με νερό (1/3 κούπας ανά βάζο μαρμελάδας 250ml). Αφήστε να βράσει για 15λεπτά και ξαναβάλτε σε αποστειρωμένα βάζα.

    Πως αποστειρώνουμε τα γυάλινα βάζα :
    Πλένουμε και στραγγίζουμε τα βάζα από τα νερά. Δεν τα σκουπίζουμε. Τοποθετούμε στη σχάρα του προθερμασμένου φούρνου στους 100 βαθμούς και αφήνουμε μέχρι να μην έχουν καμμία σταγόνα νερού επάνω τους. Λίγο πριν αρχίσουμε το γέμισμα, βάζουμε και τα καπάκια στο φούρνο, πλυμμένα και βρεγμένα. Αυτά δεν πρέπει να μένουν για πολλή ώρα στο φούρνο γιατί χαλάει το ελαστικό δαχτυλίδι που έχουν εσωτερικά. Όταν είναι τελείως στεγνά είναι έτοιμα.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow TasteFULL.gr on Facebook

One Comment

  1. Βασίλειος Ονάσογλου

    Πράγματι η μαρμελάδα μανταρίνι σου ξυπνά πολλές αισθήσεις, ΕΥΓΕ!

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*