Νομίζω πως στη μαρμελάδα σύκο έχω φτάσει στη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη που έχω χρησιμοποιήσει ποτέ σε μαρμελάδα. Μόνο 30%. Στο 1 κιλό σύκο, 300γρ ζάχαρη. Η αλήθεια είναι πως το σύκο έχει τέτοια ζελατινώδη σύσταση που μπορεί να “δέσει” με ελάχιστη ζάχαρη.
Αυτός είναι ο λόγος που ο πολτός του σύκου κάνει το πιο εύκολο να στεγνώσει fruit leather ή πεστίλη ή πέτσα, αυτή η λιχουδιά που δεν χρειάζεται ίχνος ζάχαρης.
Οι γευστικοί συνδυασμοί
Ενα πολύ πετυχημένο πάντρεμα γεύσης με το σύκο κάνει η μαστίχα, προσθέτοντάς την κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη, αφού έχετε ξαφρίσει το φρούτο.
Αγαπώ πολύ τον συνδυασμό του σύκου με το πορτοκάλι και την κανέλα. Φέτος, επιστρέφοντας από την Κρήτη έφερα μαζί μου ένα μπουκάλι λιαστό κρασί από τη μονή Τοπλού. Έδεσε εξαιρετικά με τα παραπάνω υλικά, σε μια παρασκευή που θα μπορούσε να σερβιριστεί σαν μαρμελάδα, σε γλυκούς αλλά και αλμυρούς συνδυασμούς.
Η μαρμελάδα σύκο ταιριάζει πολύ με τις ώριμες γραβιέρες και είναι εξαιρετική προσθήκη σε γιορτινό δίσκο τυριών, αν δεν έχετε ήδη βάλει ένα συκόπαστο ή συκοπάστελο, που είναι η ίδια πάστα σύκου δεμένη τόσο ώστε να κόβεται σε λεπτές φετούλες, όπως το κυδωνόπαστο.
Οι μαρμελάδες έχουν κι άλλες χρήσεις
Οι μαρμελάδες δεν είναι συστατικό του πρωϊνού μόνο.
- Μια κουταλιά μαρμελάδας αραιωμένη στη βινεγκρέτ δίνει χρώμα και άρωμα φρούτων στις χειμωνιάτικες πράσινες σαλάτες.
- Επίσης, μια γλυκόξινη σάλτσα φτιάχνεται γρήγορα όταν προσθέσετε ξύδι ή βαλσαμικό σε μια μαρμελάδα.
- Και φυσικά, τα ψητά του φούρνου παίρνουν πιο ρόδινο χρώμα, όταν στο ζουμί του γλασαρίσματος, προσθέσετε μια κουταλιά μαρμελάδας.
Με φρέσκα ή ξερά σύκα
Αυτή η συνταγή γίνεται με φρέσκα σύκα, σαν μέσο συντήρησης της αφθονίας του φρούτου. Μπορείτε να την φτιάξετε και με ξερά σύκα, στις ίδιες αναλογίες, αρκεί να φουσκώσετε τα σύκα αποβραδύς σε νερό, να τα σιγοβράσετε μέχρι να μαλακώσουν καλά και μετά να τα περάσετε από το μπλέντερ. Η πάστα πρέπει να είναι ρευστή, όπως του φρέσκου.
Αν έχετε δική σας σοδειά από σύκα:
- διαλέξτε τα καλύτερα (μεγαλύτερα και σε απόλυτα καλή κατάσταση) για να τα ξεράνετε.
- τα μικρότερα και τα πιο ταλαιπωρημένα, απόλυτα καλά όμως όχι ξινισμένα, χρησιμοποιείστε τα για να κάνετε fruit leather, μαρμελάδα σύκο ή συκόπαστο ή συκοπάστελο.
- με τις φλούδες των σύκων θα κάνετε πετιμέζι σύκου.
Το συκόπαστο ή συκοπάστελο

Η μαρμελάδα σύκο είναι από τις πιο εύκολες μαρμελάδες να πετύχουν γιατί δένει πολύ εύκολα και δεν έχω ακούσει κανένα να παραπονιέται πως του μούχλιασε στο ψυγείο. Αν την παραδέσετε, μην ανησυχείτε. Δείτε την συνταγή, πως να φτιάξετε συκόπαστο ή συκοπάστελο. Μια παραδοσιακή ελληνική συνταγή, που κρατούν ζωντανή ελάχιστοι συνεταιρισμοί τοπικών προϊόντων και μπορεί να επανέλθει στις κουζίνες των αστικών σπιτιών και να αποτελέσει ένα νέο delicatessen στα τραπέζια μας ή ένα θρεπτικότατο χειμωνιάτικο σνακ, energy bar, για μικρούς και μεγάλους.
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης