Αστείος μου φαίνεται ο τίτλος! Βλέπω τα 4 βαζάκια (των 720ml) μελιτζανάκι τουρσί που ετοίμασα με 1,5 κιλό μελιτζανάκι και αναρωτιέμαι σε πόσες εβδομάδες θα έχουν τελειώσει. Για ποιό χειμώνα μιλάω;;
Παραδοσιακά το μελιτζανάκι τουρσί ή γλυκό γίνεται τον Σεπτέμβρη, όταν οι παραγωγοί θυσιάζουν τον καρπό που έχει μόλις δέσει και δεν τον αφήνουν να γίνει μεγάλη μελιτζάνα για φαγητό. Επίσης τον Σεπτέμβρη έχει περάσει η πολλή ζέστη του καλοκαιριού και η θερμοκρασία στο σπίτι είναι πιο δόκιμη για να ωριμάσει και να διατηρηθεί το τουρσί.
Όμως, πέτυχα στη λαϊκή, μικρά στρογγυλά μελιτζανάκια και αποφάσισα να ξαναδοκιμάσω το αγαπημένο τουρσί του παππού μου, που το έχω καταχωρήσει στα δύσκολα και δεν το επιχειρώ συχνά. Αυτή τη φορά ακολούθησα τη διαδρομή: βράσιμο σε αλατισμένο νερό, γέμισμα, παραμονή στο ξύδι για 4μέρες, σύντομο βάπτισμα στο βραστό ξύδι, τοποθέτηση σε αποστειρωμένα βαζάκια, γέμισμα με λάδι.
Αυτό το έκανα γιατί με δυσκολεύει να έχω μεγάλα δοχεία στο ψυγείο που να καταλαμβάνουν χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προτιμώ να αποστειρώνω και να φυλάω μόνο όσα βάζα έχω ανοίξει στο ψυγείο. Τα υπόλοιπα τα φυλάω, σε σκοτεινό και δροσερό χώρο, ή τα χαρίζω.