TasteFULL

Μελιτζάνες πανέ, burger ή σάντουϊτς

Για να είμαι σωστή στην ορολογία, αυτές οι μελιτζάνες πανέ θα μπορούσαν να ονομαστούν και burger – γιατί είναι στρογγυλές και αντικαθιστούν το κομμένο στη μέση ψωμάκι – αλλά και σάντουϊτς, γιατί είναι φέτες μελιτζάνας που περιβάλλουν τη γέμιση, όπως οι φέτες ψωμιού.

Το σημαντικό δεν είναι το όνομά τους αλλά η γεύση και η χρήση τους.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ψωμάκι στα burgers αλλά και στα σάντουϊτς με φέτες μελιτζάνας πανέ.

Είναι νόστιμες, δεν μπουκώνουν όπως το ψωμί, αντέχουν στο κράτημα των χεριών και εντυπωσιάζουν στην παρουσίαση αλλά και στο συνδυασμό γεύσεων.

Σημαντικό, επίσης, είναι να διαλέξετε γλυκές, τρυφερές μελιτζάνες, χωρίς σπόρια. Δηλαδή στο ξεκίνημα της εποχής τους και όχι στο τέλος του καλοκαιριού. Διαλέξτε φλάσκες μελιτζάνες, σχετικά μακρόστενες, για να μην γίνουν πολύ πλατιές οι φέτες. Για να δείτε αν μια μελιτζάνα είναι γλυκιά, απλά φάτε ένα κομμάτι από τη σάρκα της. Αν δεν σας πικρίζει στο στόμα, τότε προάγεται για χρήση στην συνταγή!

Αν πικρίζει η μελιτζάνα, θα μπορούσαμε να την αφήσουμε κομμένη και πασπαλισμένη με αλάτι για μισή ώρα να βγάλει το θυμό της αλλά πιστεύω πως θα θέλει άλλο τρόπο χειρισμού μετά, στο πανάρισμα, για να κρατήσει τη συνοχή στη σάρκα της (σαν ψωμάκι) και να παραμείνει λευκή. Δεν το έχω δοκιμάσει και δεν χρειάζεται όλα να κάνουν για όλα. Αν έχετε μέλι μελιτζάνες κάντε τις πανέ και χρησιμοποιείστε τις σαν ψωμάκια, σε burgers ή σε σάντουϊτς. Αν είναι πικρές, χρησιμοποιείστε τις σε άλλο φαγητό.

Το πανάρισμα, με τον κλασσικό τρόπο: αλεύρι, αυγό, φρυγανιά, δίνει “σώμα” στη φέτα μελιτζάνας και καλό “κράτημα”. Δένει καλύτερα πάνω στη σάρκα της μελιτζάνας (όπως και σε κάθε τι που πανάρεται) όταν μείνει μερικές ώρες στο ψυγείο.

Έτσι, αν έχετε πάρτυ ή τραπέζι για πολλούς, μπορείτε να πανάρετε και να τηγανίσετε (ή να ψήσετε) την προηγούμενη ημέρα. Οι ψημένες φέτες διατηρούνται στο ψυγείο και ζεσταίνονται εύκολα, σαν ψωμάκια, αν τις θέλετε ζεστές. Θα πρέπει, επίσης, να καταψύχονται καλά όταν είναι ψημένες -όπως το κοτόπουλο πανέ- αν και δεν το έχω δοκιμάσει.

Να σκεφτούμε συνδυασμούς;

  • διάλεξα ένα βουτυράτο μανούρι, το οποίο έκοψα σε κύκλο με κουπ πατ, μαζί με πέστο βασιλικού, φρέσκια τομάτα και ρόκα. Πολύ φρέσκο, αρωματικό και ελαφρύ!
  • θα έβαζα ένα μπιφτέκι μοσχαριού, με σάλτσα τομάτας και σκόρδο κονφί
  • θα έβαζα ξεψαχνισμένο κοκκινιστό μοσχαράκι (περίσσευμα) και μια φέτα λεπτή κεφαλογραβιέρα Νάξου
  • θα έβαζα καραμελωμένο κρεμμύδι, μια ιδέα καυτερή πιπεριά, τυρί φέτα και φρέσκια τομάτα
  • θα έβαζα ρόκα, προσούτο Καρπενησίου ή Δράμας και πεκορίνο Αμφιλοχείας

Δοκιμάστε ό,τι σκέφτεστε.

Κι αν έχετε υπομονή μπορείτε να πανάρετε μικρές μικρές φέτες μελιτζάνες και να τις περάσετε σε πιατέλα στους καλεσμένους σας, σαν μεζεδάκι καλωσορίσματος, με ντιπ πέστο βασιλικού ή ανοικτά σαντουϊτς με τοματίνια και βασιλικό, καρφωμένα πάνω τους με οδοντογλυφίδα.

Υλικά

  • μελιτζάνες φλάσκες μακρόστενες
  • αυγά
  • φρυγανιά ή ξερό ψωμί περασμένο στο μούλτι
  • αλεύρι λευκό

Μέθοδος εκτέλεσης

Ξεφλουδίζετε τις μελιτζάνες. Κόβετε σε φέτες 1,5εκ. Αν, προς την άκρη της, η μελιτζάνα είναι χωρισμένη εσωτερικά μην την χρησιμοποιήσετε. Θέλετε φέτες με συνοχή στη σάρκα.

Βάζετε στη σειρά 3 μπολ και ένα δίσκο που να χωρά στο ψυγείο. Στα μπολ βάζετε αλεύρι - αυγό χτυπημένο ελαφρά - φρυγανιά. Μπορείτε να κάνετε παραλλαγές: πχ στο αυγό να βάλετε τριμμένο ξερό βασιλικό και στη φρυγανιά να προσθέσετε τριμμένο κεφαλοτύρι.

Ο βασικός κανόνας του παναρίσματος είναι : το ένα χέρι για τα υγρά (αριστερό για τους δεξιόχειρες), το άλλο για τα στερεά. Έτσι δεν λερώνεστε ιδιαίτερα.

Πρώτα βουτάτε, μια-μια, τη φέτα στο αλεύρι και την γυρνάτε να καλυφθεί καλά με αλεύρι. Τινάζετε να φύγει το περιττό.

Βουτάτε τη φέτα στο αυγό και την γυρίζετε να καλυφθεί καλά. Την βγάζετε, κρατώντας την λίγο στον αέρα να πέσει το περιττό αυγό.

Βουτάτε τη φέτα στη φρυγανιά και την γυρίζετε να καλυφθεί καλά. Πατάτε ελαφρά με το χέρι σας και βάζετε τη φέτα στο δίσκο, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Όταν γεμίσει ο δίσκος, σκεπάστε τις φέτες με αντικολλητικό χαρτί και συνεχίστε με δεύτερη στρώση.

Αν φροντίσετε, κάθε στρώση υλικού να είναι ομοιογενής -χωρίς κενά σημεία και γδαρσίματα από τα νύχια- τότε το πανάρισμα θα προφυλάξει τη μελιτζάνα από το ψήσιμο και θα δώσει ενιαία και σταθερή κρούστα.

Αφήστε το δίσκο στο ψυγείο για μερικές ώρες να σταθεροποιηθεί το πανάρισμα. Πριν αρχίσετε το τηγάνισμα ή το ψήσιμο, βγάλτε το δίσκο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Τηγάνισμα: μπορείτε να τηγανίσετε είτε σε φριτέζα (δυνατή φωτιά) είτε σε ρηχό τηγάνι (μέτρια δυνατή φωτιά). Προσέξτε να μην σας αρπάξουν, καίγεται εύκολα το πανάρισμα. Στην ουσία θέλετε να πάρει χρώμα απ'εξω. Μην ανησυχείτε για το εσωτερικό της μελιτζάνας. Μέχρι να ροδίσει το πανάρισμα θα είναι όσο πρέπει ψημένη.

Ψήσιμο : αλείψτε τις φέτες με λάδι, με πινέλο σιλικόνης ή καλύτερα ακόμα, ψεκάστε τις με λάδι. Ετσι θα έχουν τη λιπαρή ουσία που χρειάζονται για να ροδίσουν και να παραμείνουν τρυφερές. Φούρνος αέρα 200βαθμών. Τσεκάρετε αν θέλουν γύρισμα και από την άλλη πλευρά.

Χρησιμοποιείστε τις ζεστές ή κρύες. Διατηρούνται για μερικές μέρες στο ψυγείο, σε κλειστό δοχείο με χαρτί ανάμεσα ώστε να μην ακουμπά η μια πάνω στην άλλη. Μπορείτε να τις καταψύξετε, πρωτα απλωμένες στο ρηχό ράφι -πάνω σε χαρτί- και μετά να τις φυλάξετε σε σακούλα κατάψυξης όλες μαζί.

Tags: ,

Άλλες συνταγές με , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry