HOME > Συνταγές > Γλυκά > Μπισκότα/Μαρέγκες > Μελομακάρονα – σαν τραγανά, καρυδάτα μπισκότα

Μελομακάρονα – σαν τραγανά, καρυδάτα μπισκότα

Μερικές γεύσεις μεταφέρουν αναμνήσεις που δεν θέλεις να εγκαταλείψεις. Σαν τα μελομακάρονα της μαμάς μου. Ευτυχώς, με την συνταγή της αναπαράγω την ίδια γεύση, ανεξάρτητα από το χέρι που την κάνει. Κι όλη η οικογένεια, αισθάνεται κάθε χρόνο την παρουσία της ανάμεσά μας.

Τα μελομακάρονά της είναι τραγανά σαν μπισκότα. Έβαζε μια μικρή ποσότητα ψιλό σιμιγδάλι στο αλεύρι και αυτό κάνει διαφορά. Επίσης, πρόσθετε τα καρύδια μέτρια κομμένα μέσα στη ζύμη και τα ένοιωθες σε κάθε μπουκιά.

Τα έκανε μακρόστενα στο χέρι της και τα διακοσμούσε πιέζοντάς τα με τον αντίχειρα κατά μήκος, πάνω σε ένα κρυστάλινο τασάκι με σκαλίσματα. Έτσι η καλή πλευρά αποκτούσε διακοσμητικές εγκοπές ενώ η κάτω πλευρά αποκτούσε μια κοιλότητα. Βοηθούσε στο να μην απλώνουν και να μελώνουν καλύτερα, έλεγε.

Τα μέλωνε όσο χρειάζεται. Δεν έσπαγαν ποτέ αλλά ήταν ζουμερά και καθόλου ξελιγωτικά. Τα καρύδια είχαν αυστηρές προδιαγραφές. Μόνο απολύτως φρέσκα και φρεσκοσπασμένα. Τα καρύδια ταγγίζουν πολύ εύκολα και μπορούν να καταστρέψουν το μπισκότο.

Συνεχίζω να τα ακολουθώ όλα. Και τα καρύδια δεν τα αγοράζω ποτέ καθαρισμένα, αλλά τα σπάω ένα-ένα και σιγουρεύομαι για τη φρεσκάδα τους. Μερικές φορές βάζω το γιο μου και τον μπαμπά μου να βοηθήσουν.

Η προετοιμασία των εορτών ξεκινάει με τα καρύδια για τα μελομακάρονα και τα φυστίκια Αιγίνης για τους κουραμπιέδες.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Παραλλαγές:

  • Αν θέλετε να προσθέσετε βούτυρο, μειώστε αντίστοιχο όγκο λαδιού – 1και 1/2 κούπα λάδι και 1/2 κούπα βούτυρο κάνουν 500ml
  • Αν θέλετε να μειώσετε το κονιάκ, αυξήστε το χυμό πορτοκαλιού ώστε ο όγκος των δύο υγρών να παραμείνει 250ml, δηλαδή 1 κούπα.

Αν θέλετε άλλο νηστίσιμο γλυκό, δοκιμάστε τα σκαλτσούνια με λουκούμι και καρύδια

Μελομακάρονα – σαν τραγανά, καρυδάτα μπισκότα

5 from 1 vote
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Μπισκότα u0026amp; Μαρέγκες
Servings

40

servings
Prep time

1

hour 
Cooking time

30

minutes
Total time

1

hour 

30

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • Για τα μελομακάρονα:
  • 500 ml λάδι ελιάς

  • 100γρ ζάχαρη

  • 125ml κονιάκ

  • 125ml χυμό πορτοκάλι

  • Ξύσμα 1 πορτοκαλιού

  • 2 κουταλιές γλυκού κανέλα

  • 1/2 κουταλιά γλυκού γαρύφαλο

  • 800γρ. αλεύρι μαλακό

  • 150γρ. ψιλό σιμιγδάλι

  • 2 κουτάλια γλυκού baking powder

  • 100γρ καρύδια, κομμένα σε μέτρια κομμάτια

  • Για το σιρόπι με λίγο μέλι :
  •  500 ml νερό

  • 700 γρ. ζάχαρη

  • 100γρ. μέλι

  • 1 ξύλο κανέλα

  • 2 φέτες πορτοκάλι

  • Η’ με πολύ μέλι:
  • 1 και 1/2 κούπα νερό

  • 1 κούπα ζάχαρη

  • 2 κούπες μέλι

  • 1 ξύλο κανέλα

  • πορτοκάλι

Μέθοδος

  • Παρασκευή
    Στο μίξερ κτυπάω τα υγρά υλικά (λάδι, κονιάκ, χυμό πορτοκαλιού) με τη ζάχαρη και τα αρωματικά (κανέλα, γαρύφαλο, ξύσμα πορτοκαλιού). Σταματάω το χτύπημα και ρίχνω με μιας όλο το αλεύρι, το baking powder, το σιμιγδάλι και τα καρύδια σπασμένα σε μέτρια κομμάτια.

    Ζυμώνω με το χέρι ή με ένα κουτάλι, όσο να βραχεί το αλεύρι. Δεν πρέπει να βγαίνει λάδι από τη ζύμη.
    Πλάθω σε σχήματα (και με κουπ πατ) και βάζω τα μπισκότα σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί.
    Η δόση βγάζει περίπου 40 κομμάτια.
  • Ψήσιμο
    Ψήνω στους 180 βαθμούς για 30λεπτά, να πάρουν καστανό χρώμα.
    Προτιμώ να σιροπιάζω όταν έχω τελειώσει τα ψησίματα. Επίσης, σιροπιάζω όσα σκοπεύω να καταναλώσω στις επόμενες ημέρες.
    Τα υπόλοιπα, τα φυλάω ψημένα σε αεροστεγές κουτί στο ντουλάπι.
    Το σιρόπι το σουρώνω και το φυλάω σε γυάλινο βάζο. Όταν το ξαναχρησιμοποιήσω ελέγχω την πυκνότητά του -ρίχνω λίγο νερό συνήθως, το ζεσταίνω και σιροπιάζω.

    Επειδή τα μελομακάρονα είναι κρύα, το σιρόπι πρέπει να είναι πολύ ζεστό για να ρουφήξουν. Αν θέλετε να σιροπιάσετε άμεσα, ετοιμάστε το σιρόπι πρώτο, αφήστε να κρυώσει και ρίξτε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι.
    Αφήστε τα μετρώντας μέχρι το 10 για μένα -μέχρι το 20 αν τα θέλετε πιο σιροπιαστά. Δοκιμάστε και θα αποφασίσετε μόνοι σας.

    Βγάζοντάς τα ακουμπήστε τα σε οριζόντια επιφάνεια, πασπαλίστε με καρύδια και κανέλα και αφήστε να κρυώσουν.
    Μετά μεταφέρετε τα σε πιατέλα, δεν θα κινδυνεύσουν να σπάσουν.
  • Σιρόπι
    Α. Με λίγο μέλι : Βάζουμε 500γρ νερό, 700γρ ζάχαρη, μια κανέλα, δύο φέτες πορτοκάλι με τη φλούδα να βράσουν και όταν έχει δέσει προσθέτουμε 100γρ μέλι (συνταγή του Στ.Παρλιάρου)

    Β. Με πολύ μέλι: 1και 1/2 κούπα νερό, 1 κούπα ζάχαρη και 2 κούπες μέλι, συν κανέλα και πορτοκάλι (συνταγή της μαμάς μου)

    Γ. Με καθόλου μέλι: αντικατέστησα το μέλι -γιατί δεν είχα διαθέσιμο- με σιρόπι από γλυκό κουταλιού πορτοκάλι και λεμόνι που είχα στο ψυγείο (συνταγή δικιά μου 🙂
    Κανείς δεν κατάλαβε πως δεν είχαν μέλι! Μοσχοβόλαγαν πορτοκάλι και κανέλα.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

2 Comments

  1. Φωτεινή

    Τη συνταγή την ακολούθησα κατά γράμμα. Ή ζύμη μου έγινε σαν ψίχουλα . Έτσι πρέπει να είναι το ζυμάρι?

    • Φωτεινή μου, όχι δεν πρέπει να είναι ψίχουλα το ζυμάρι, ούτε να βγάζει λάδι. Το αλεύρι που χρησιμοποιούμε κάθε φορά μπορεί να τραβάει περισσότερα υγρά, σ’αυτη την περίπτωση προσθέτουμε λίγο ακόμα υγρό (όχι λάδι). Δεν έχω τύχει σε κάτι τόσο δραστικό ώστε να μην πλάθονται τα μπισκότα, με όσα αλεύρια έχω χρησιμοποιήσει σ’αυτη τη συνταγή.
      Καλή χρονιά εύχομαι, με υγεία και χαρά!

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*