Μερικές γεύσεις μεταφέρουν αναμνήσεις που δεν θέλεις να εγκαταλείψεις. Σαν τα μελομακάρονα της μαμάς μου. Ευτυχώς, με την συνταγή της αναπαράγω την ίδια γεύση, ανεξάρτητα από το χέρι που την κάνει. Κι όλη η οικογένεια, αισθάνεται κάθε χρόνο την παρουσία της ανάμεσά μας.
Τα μελομακάρονά της είναι τραγανά σαν μπισκότα. Έβαζε μια μικρή ποσότητα ψιλό σιμιγδάλι στο αλεύρι και αυτό κάνει διαφορά. Επίσης, πρόσθετε τα καρύδια μέτρια κομμένα μέσα στη ζύμη και τα ένοιωθες σε κάθε μπουκιά.
Τα έκανε μακρόστενα στο χέρι της και τα διακοσμούσε πιέζοντάς τα με τον αντίχειρα κατά μήκος, πάνω σε ένα κρυστάλινο τασάκι με σκαλίσματα. Έτσι η καλή πλευρά αποκτούσε διακοσμητικές εγκοπές ενώ η κάτω πλευρά αποκτούσε μια κοιλότητα. Βοηθούσε στο να μην απλώνουν και να μελώνουν καλύτερα, έλεγε.
Τα μέλωνε όσο χρειάζεται. Δεν έσπαγαν ποτέ αλλά ήταν ζουμερά και καθόλου ξελιγωτικά. Τα καρύδια είχαν αυστηρές προδιαγραφές. Μόνο απολύτως φρέσκα και φρεσκοσπασμένα. Τα καρύδια ταγγίζουν πολύ εύκολα και μπορούν να καταστρέψουν το μπισκότο.
Συνεχίζω να τα ακολουθώ όλα. Και τα καρύδια δεν τα αγοράζω ποτέ καθαρισμένα, αλλά τα σπάω ένα-ένα και σιγουρεύομαι για τη φρεσκάδα τους. Μερικές φορές βάζω το γιο μου και τον μπαμπά μου να βοηθήσουν.
Η προετοιμασία των εορτών ξεκινάει με τα καρύδια για τα μελομακάρονα και τα φυστίκια Αιγίνης για τους κουραμπιέδες.
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης
Παραλλαγές:
- Αν θέλετε να προσθέσετε βούτυρο, μειώστε αντίστοιχο όγκο λαδιού – 1και 1/2 κούπα λάδι και 1/2 κούπα βούτυρο κάνουν 500ml
- Αν θέλετε να μειώσετε το κονιάκ, αυξήστε το χυμό πορτοκαλιού ώστε ο όγκος των δύο υγρών να παραμείνει 250ml, δηλαδή 1 κούπα.
Αν θέλετε άλλο νηστίσιμο γλυκό, δοκιμάστε τα σκαλτσούνια με λουκούμι και καρύδια
Τη συνταγή την ακολούθησα κατά γράμμα. Ή ζύμη μου έγινε σαν ψίχουλα . Έτσι πρέπει να είναι το ζυμάρι?
Φωτεινή μου, όχι δεν πρέπει να είναι ψίχουλα το ζυμάρι, ούτε να βγάζει λάδι. Το αλεύρι που χρησιμοποιούμε κάθε φορά μπορεί να τραβάει περισσότερα υγρά, σ’αυτη την περίπτωση προσθέτουμε λίγο ακόμα υγρό (όχι λάδι). Δεν έχω τύχει σε κάτι τόσο δραστικό ώστε να μην πλάθονται τα μπισκότα, με όσα αλεύρια έχω χρησιμοποιήσει σ’αυτη τη συνταγή.
Καλή χρονιά εύχομαι, με υγεία και χαρά!