HOME > Συνταγές > Φαγητά > Κρεατικά > Κιμάς > Ρολάκια κιμά με ξηρούς καρπούς
ρολάκια κιμά

Ρολάκια κιμά με ξηρούς καρπούς

Αυτά τα ρολάκια κιμά έχουν κάνει μεγάλες επιτυχίες στα πάρτι μεγάλων και μικρών. Εχουν σταθεί περήφανα σε μπουφέ, παρέα με εξωτικά τσάτνευ ή φρέσκια salsa τομάτας. Έχουν ποζάρει δελεαστικά, σε περαστές πιατέλες, μπροστά από φίλους που συζητούν ή χορεύουν και έχουν αποσπάσει πάντα την προσοχή.

Ο άπαχος, μοσχαρίσιος κιμάς είναι ένα αγαπημένο υλικό στην κουζίνα μου, γιατί μεταμορφώνεται ευπειθώς σε ό,τι επιλέγεις. Τον θέλεις πικάντικο, με ένταση και φλόγα, σαν τα Δίδυμα nachos για πάρτι – με κιμά και γουακαμόλε, γίνεται. Τον θέλεις ζουμερό και αρωματικό, όπως στα Μακαρόνια με σάλτσα κιμά, γίνεται. Τον θέλεις τρυφερό και μελωμένο, όπως στα Γιουβαρλάκια με μαραθόσπορο – σουπίτσα βάλσαμο για το κρύο γίνεται. Τον θέλεις αφράτο, για τα πιο νόστιμα Γιαουρτλού κεμπάπ γίνεται. Θέλεις να τον μετατρέψεις σε παραδοσιακά ή μοντέρνα κεφτεδάκια; γίνεται. Θέλεις να τον σερβίρεις με θαυμασμό σε επίσημο τραπέζι, όπως στην Τερίν χριστουγεννιάτικης γέμισης, γίνεται!

Σίγουρα έχετε μια δικιά σας συνταγή για ρολό κιμά, για πιο μεγάλη ποσότητα που σερβίρει οικογενειακό τραπέζι. Δημιούργησα αυτή τη συνταγή, μερικά χρόνια πριν, γιατί έχω αδυναμία στα ντελικάτα εδέσματα και στις μινιατούρες. Έκανα πολύ συχνά τα σαμπλέ μπισκοτάκια μου τυλιγμένα σε ξηρούς καρπούς και δεν άργησα να βρεθώ να τυλίγω ρολάκια κιμά, σε φυστίκια Αιγίνης σπασμένα, κουκουναρόσπορους, σουσάμι, φουντούκια.

Κάθε ρολάκι θέλει μόνο 100γρ κιμά και βγάζει 13 φέτες. Με 1 κιλό κιμά βγάζουμε 10 ρολάκια και 130 φέτες για να μπουν σε καναπεδάκια.

Μερικά σημεία εξασφαλίζουν την επιτυχία

α. Στον κιμά δεν βάζω σκόρδο και κρεμμύδι ωμά, γιατί δίνουν δυσάρεστα έντονη γεύση και πέψη. Η αναπνοή στα πάρτι είναι μεγάλο θέμα, ιδιαίτερα αν είναι πάρτι εφήβων. Χρησιμοποιώ σωταρισμένο κρεμμύδι που δίνει πολύ γλυκειά γεύση και το λάδι μόνο, από το βαζάκι με σκόρδο κονφί που έχω στο ψυγείο μου.

β. Για να συγκρατηθούν οι ξηροί καρποί στη θέση τους, αλείφω τα ρολάκια με ασπράδι και μετά τα περνώ από τους καρπούς και τα αφήνω στο ψυγείο να σφίξουν και να στεγνώσουν.

γ. Εξασφαλίζω την όμορφη εμφάνιση εξωτερικά, ροδίζοντας τα ρολάκια σε αντικολλητικό τηγάνι, πριν τα βάλω για ψήσιμο στο φούρνο. Ετσι δεν βγάζουν την πρωτεϊνη τους, που κάνει τα ασπριδερά πηξίματα γύρω από τον κιμά, αν έχετε παρατηρήσει.

ρολάκια κιμά

Ρολάκια κιμά με ξηρούς καρπούς

5 from 1 vote
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Κιμάς
Servings

80

servings
Prep time

40

minutes
Cooking time

30

minutes
Total time

1

hour 

10

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 1 κιλό κιμά

  • 4 φέτες ψωμί

  • 4 κουταλιές σούπας σωταρισμένο κρεμμύδι

  • 3 κουταλιές σούπας λάδι σκόρδου κονφί

  • 3 κουταλιές σούπας λάδι ελιάς

  • 1 κουταλιά σούπας ξύδι

  • 1 τριμμένο μήλο

  • 3 κουταλιές σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο

  • 3 κουταλιές σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

  • 1 κουταλιά γλυκού ματζουράνα

  • 1 κουταλιά γλυκού αλάτι

  • 1 κουταλιά γλυκού πιπέρι μαύρο και 1 κ.γ μαραθόσπορο

  • 1 αυγό και 1 κρόκο

  • 1 ασπράδι για το άλειμμα

  • ξηροί καρποί ψιλοκομμένοι

Μέθοδος

  • Προετοιμασία
    Ο μοσχαρίσιος κιμάς να είναι άπαχος, διπλά περασμένος στη μηχανή. Οι φέτες ψωμιού να είναι λεπτές, μουσκεμένες σε νερό ή γάλα και καλά στυμμένες. Το προζυμένιο ψωμί δίνει καλύτερο αποτέλεσμα γευστικά αλλά και σε υφή. Το ξύδι μπορεί να είναι οποιοδήποτε ποικιλίας, αρωματικό ή βαλσαμικό.

    Οι ξηροί καρποί είναι φυστίκια Αιγίνης, κουκουνάρι, σουσάμι ή φυστίκια αράπικα ή ακόμα και φρέσκα ψίχουλα ψωμιού.
  • Ετοιμάζουμε τα ρολάκια
    Ζυμώνουμε όλα τα υλικά πολύ καλά, για 10λεπτά. Μοιράζουμε σε 10 κομμάτια και πλάθουμε σε ρολά.

    Βάζουμε το ασπράδι σε ένα πιάτο και το χτυπάμε ελαφρά με ένα πηρούνι για να αραιώσει. Περνάμε κάθε ρολό από το ασπράδι, αφαιρώντας όποιο πυκνό σημείο και μετά το περνάμε από τους ξηρούς καρπούς ή από ψίχουλα ψωμιού.

    Αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξουν και να στεγνώσουν για μισή ώρα.
  • Σωτάρουμε και ψήνουμε
    Σωτάρουμε ένα ένα υπομονετικά τα ρολάκια σε αντικολλητικό τηγάνι, κυλώντας τα ώστε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές και τις πλάϊνές.

    Ψήνουμε στους 180 βαθμούς αντιστάσεις, για μισή ώρα.
  • Θέλετε και σαλτσούλα;;
    Αν θέλετε να κάνετε σαλτσούλα, ρίξτε λίγο νερό στο ταψί να ξεκολλήσουν οι καραμέλες, διορθώστε τη γεύση με λίγο λεμόνι, ζάχαρη ή αλάτι. Με λίγο αραιωμένο κορν φλάουρ σε νερό δένω τη σάλτσα.

    Κυλάω τα ρολά να γλασαριστούν. Κόβονται σε πολύ λεπτές φέτες.

    Μπορούν να καταψυχθούν, τυλιγμένα σε μεμβράνη και να είναι έτοιμα για ξαφνικά γιορτινά καλέσματα.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.