TasteFULL

Πατάτες baby για party

Μετά τα τραγανά crostini με μοτσαρέλα, λάδι βασιλικού και chili τα crostini με φιλετάκια ψητής μελιτζάνας και πιπεριάς με παρμεζάνα ήρθε η ώρα για τις

Πατάτες baby με crème fraîche, chilli και φρέσκο κρεμμυδάκι

Μικρές πατατούλες μιας μπουκιάς με το φλούδι τους, βρασμένες στον ατμό και σερβιρισμένες με crème fraîche, ροδέλες καυτερής πιπεριάς και πράσινο κρεμμυδάκι. Το ξύσμα λεμονιού και ο άνιθος δίνουν έξτρα άρωμα και φρεσκάδα.

Βρήκα πατατούλες τόσο γλυκιές και τόσο νόστιμες που δυσκολεύτηκα να μην τις φάω σαν λουκουμαδάκια, έτσι σκέτες. Ήθελα πολύ να τις δω στολισμένες και χρωματιστές στην πιατέλα. Αυτή η πιατέλα κάνει τους καλεσμένους πολύ χαρούμενους!

Τα πατατάκια τα βρήκα συσκευασμένα, προέλευσης Κυπριακής, στο σουπερ μάρκετ.

Μουλιάστε τα σε χλιαρό νερό να μαλακώσει το χώμα, τρίβοντας με τα χέρια σας. Αλλάξτε νερά. Όταν είναι σχετικά καθαρό, πλύντε τις μια μια με βουρτσάκι. Ξεπλύνετε ξανά.

Βάλτε αρκετό νερό, να τις σκεπάζει, να κοχλάσει και ρίξτε τις μέσα να “αποστειρωθούν” για λίγα λεπτά. Αυτό το κάνω επειδή θα τις φάμε με τη φλούδα. Αν θέλετε συνεχίζετε το βράσιμο έτσι ή τις βγάζετε, τις βάζετε στο καλαθάκι των λαχανικών, αφαιρείτε το περισσότερο νερό και τις βράζετε στον ατμό.

Μην ξεχάσετε και στις δύο μεθόδους να ρίξετε αλάτι στο νερό. Κάνει διαφορά στη γεύση. Όταν τρυπιούνται με τη μύτη του μαχαιριού είναι έτοιμες. Βγάλτε τις σε μπολ, αδειάστε το νερό από την κατσαρόλα και ξαναρίξτε τις μέσα στη ζεστή κατσαρόλα, να φύγει η περισσή υγρασία.

Μπορείτε να τις κρατήσετε έτσι, σχετικά ζεστές για αρκετή ώρα, σκεπάζοντας με το καπάκι.

  • Όταν είστε έτοιμες να στήσετε την πιατέλα, κόψτε -αν χρειάζεται- λίγο από το κάτω μέρος της πατάτας για να στέκεται και λίγο από το πάνω για να βάλετε την κρέμα και τα μυρωδικά. Αν είναι πιο μεγάλη, κόψτε στη  μέση.
  • Αντί για crème fraîche, μπορείτε να βάλετε στραγγιστό γιαούρτι ή cream cheese ή κρέμα μασκαρπόνε ή ανθότυρο δουλεμένο με λίγη κρέμα γάλακτος, γενικά μια λευκή κρέμα στην ισορροπία λιπαρών που θέλετε.
  • Αν έχετε φρέσκες καυτερές κόκκινες πιπεριές χρησιμοποιείστε τις. Αν όχι, υπάρχουν στο σουπερ μάρκετ πιπεριές τουρσί (κόκκινες και πράσινες). Κόψτε πολύ λοξά ροδελίτσες και βάλτε πάνω στην κρέμα.
  • Πασπαλίστε με μικρές ροδέλες από τα πράσινα φύλλα του φρέσκου κρεμμυδιού, με ξύσμα λεμονιού από zester και μικρές τουφίτσες άνιθου. Λίγο λάδι -σε πολύ λεπτή ροή- δίνει ένα άγγιγμα.

Πριν σερβίρω την τιραμισού στα υπέροχα ποτήρια της γιαγιάς μου, ελπίζω να ικανοποίησα τη γεύση σας και να βρήκατε ενδιαφέρον το cocktail party μου. Οι γιορτές είναι μια ανάσα μακριά και το να έχουμε έτοιμες λύσεις είναι ηρεμία ψυχής.

Αν δεν βρείτε έτοιμες, εδώ είναι οι συνταγές για  Φρέσκια σπιτική crème fraîche και sour cream. Χάρηκα τόσο πολύ που τις βρήκα και γίνονται με διαθέσιμα υλικά στην Ελλάδα, ενώ οι αρχικές συνταγές έλεγαν όχι. Δεν νομίζω πως έχω πιο μοναδικό δώρο να σας δώσω, από όλο το αρχείο συνταγών μου!

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry