TasteFULL

Μωσαϊκό σοκολάτας light

Από τα χέρια της Άννας μου, η σημερινή συνταγή. Αγαπημένο μωσαϊκό σοκολάτας. Εύπλαστο υλικό, μπορεί να πάρει όποιο σχήμα θέλετε να του δώσετε.

Όταν ήμουν εγώ μικρή, θυμάμαι πως χτυπούσαμε με το χέρι το βιτάμ με τη ζάχαρη να ασπρίσει και μετά βάζαμε αυγό, κακάο, κονιάκ και συνεχίζαμε το χτύπημα να γίνει η κρέμα αφράτη. Μετά προσθέταμε τα μπισκότα και πλάθαμε τον κορμό. Ναι, με το χέρι. Είχαμε κι ένα αβγοδάρτη χειροκίνητο αλλά μας άρεσε πολύ το χτύπημα στο χέρι.

Μεγαλώνοντας τα δικά μου παιδιά, άλλαξα τον τρόπο με τον οποίο καταναλώναμε τα λιπαρά. Αυτό το γλυκό ήταν εύκολο και αγαπημένο αλλά δεν υπήρχε λόγος να καταναλώνουμε με αυτό τόσα λιπαρά. Έτσι, άλλαξα τη συνταγή.

Ελαφριά εκδοχή σε λιπαρά

Μόνο σοκολάτα και κρέμα γάλακτος. Μπισκότα και κονιάκ. Ούτε βούτυρο, ούτε μαργαρίνη, ούτε αυγό, ούτε ζάχαρη. Γίνεται εξαιρετικά νόστιμος και δίνει την γεύση που περιμένεις να φας, σε πιο light εκδοχή.

Το κονιάκ είναι αρκετό αλλά μας αρέσει έτσι και είμαστε όλοι ενήλικες πια. Για τα παιδιά, βάλτε γάλα ή ζαχαρούχο ή χυμό πορτοκάλι ή σιρόπι από γλυκό κουταλιού, στην ίδια ποσότητα.

Μια προσθήκη που μου αρέσει πολύ είναι το γλυκό κουταλιού αχλάδι, στραγγισμένο και κομμένο σε κομματάκια. Προσθέστε 1/4 κούπας στα μπισκότα.

Εναλλακτικά μπορείτε να προσθέσετε γλυκό κουταλιού πορτοκάλι ή περγαμόντο. Την τελευταία φορά, προσθέσαμε με την Άννα, αμύγδαλα σπασμένα. Όμως δεν μας άρεσαν, γιατί χαλούν την τρυφερή υφή του μωσαϊκού.

Αν θέλετε σαλάμι με ξηρούς καρπούς και φρούτα, να κάνετε το Σαλάμι σοκολάτας με ξερά φρούτα και καρύδια.

Με τα σπασμένα μπισκότα -κουραμπιέδες & μελομακάρονα- των γιορτών μπορείτε να κάνετε αυτό το Σαλάμι σοκολάτας.

Sharing is caring!

Υλικά

  • 200ml κρέμα γάλακτος 35%
  • 200γρ σοκολάτα κουβερτούρα 45% και πάνω
  • 225γρ μπισκότα πτι μπερ
  • 80ml κονιάκ

Μέθοδος εκτέλεσης

Κόβουμε την κουβερτούρα και την βάζουμε να λυώσει σε μπεν μαρί. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε να γίνει ομοιογενές το μίγμα.

Σπάμε τα μπισκότα στα 4 και τα ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ. Περιχύνουμε με το κονιάκ, ανακατεύουμε. Αδειάζουμε πάνω τους το μίγμα σοκολάτας και ανακατεύουμε να τυλιχθούν τα μπισκότα καλά.

Κόβουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, μήκους 30εκ. Αδειάζουμε το μίγμα σαν κορμό, όσο πιο πυκνά μπορούμε με τη σπάτουλα. Πιάνουμε τις δύο άκρες και αρχίζουμε να τις διπλώνουμε σαν ραφή επάνω, σφίγγοντας με τα χέρια μας τον κορμό ώστε να πιεστούν τα μπισκότα και να κολλήσουν με τη σοκολάτα.

Στρίβουμε τις δύο άκρες να κλείσουν σαν καραμέλα.

Ο σκοπός είναι να ενώσουμε καλά το μίγμα ώστε όταν παγώσει να κόβεται σε ενιαία φέτα και να μην σκορπίζει.

Ενα κόλπο που βοηθά είναι να απλώσουμε ένα μεγάλο κομμάτι διπλής διάφανης μεμβράνης στον πάγκο, να βάλουμε στη μέση το τυλιγμένο ρολό και να τυλίξουμε πάλι σαν καραμέλα. Το σφίξιμο με τη μεμβράνη βοηθά να γίνει πιο ενιαίο το σαλάμι.

Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει. Ξετυλίγουμε, πασπαλίζουμε με άχνη, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.

Tags: , , ,

Άλλες συνταγές με , , ,

Print Friendly, PDF & Email

2 σχόλια για το “Μωσαϊκό σοκολάτας light”

  1. MARIA

    Να τη χαίρεσαι την κόρη σου,να είναι ευτυχισμένη με ό,τι κάνει! Δυστυχώς η συνταγή είναι απαγορευτική για μένα,γιατί προσπαθώ να πειθαρχήσω (για πρώτη φορά στη ζωή μου) σε μία διατροφή χωρίς ζάχαρη ή οποιοδήποτε γλυκαντικό,μαγιά,παράγωγα αγελαδινού γάλακτος κ σιτηρά (εκτός ζέας,σίκαλης,κριθαριού).Μήπως η Άννα να κάνει ειδίκευση στη φυσικοπαθητική, και να μας βγάζει συνταγές βάσει αναγκών;

    Reply

  2. marimar

    Χρόνια πολλά στην Αννούλα σου. Εξαίρετη η συνταγή. Θα δοκιμαστεί τα Χριστούγεννα!!!!

    Reply

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry