HOME > Συνταγές > Φαγητά > Κρεατικά > Κιμάς > Μουσακάς με ψητά λαχανικά, ο αιθέριος!
μουσακάς με ψητά λαχανικά

Μουσακάς με ψητά λαχανικά, ο αιθέριος!

5.0 from 1 vote

Ο μουσακάς με ψητά λαχανικά είναι αιθέριος. Ισορροπημένος στις αναλογίες λαχανικών-κιμά-κρέμας. Καλοστεκούμενος στο πιάτο. Με τη γλύκα των λαχανικών και την ένταση των μπαχαρικών και των μυρωδικών να κυριαρχούν. Ζουμερός και ελαφρύς και εύπεπτος.

Ο μουσακάς, παρότι είναι εμβληματικό φαγητό της ελληνικής κουζίνας, για μένα είναι το πιο κακοποιημένο φαγητό στα ελληνικά εστιατόρια ανά την Ελλάδα. Έχω φάει εκτελέσεις του με χοντροκομμένες πατάτες, χωρίς στήσιμο, να καταρρέει στο πιάτο, με κρέμα μπεσαμέλ είτε υπέρμετρη είτε τρεμουλιαστή και κιμά κολλημένο, που δεν μπήκαν στον κόπο να σωτάρουν σωστά για να “σπάσει”. Και πάνω από όλη την ταλαίπωρη εμφάνιση, έρχεται και η γεύση του τηγανόλαδου να κυριαρχήσει στο στόμα και το στομάχι να δυσκολεύεται να χωνέψει. Τι κρίμα…

Η μαμά μου με φώναζε σπίτι της, να φάμε μουσακά για πρωϊνό, πριν πάω στο γραφείο για δουλειά. Το πιστεύετε αυτό; και δεν νύσταζα μετά, αλλά ήμουν χαρούμενη γιατί είχα κι άλλο ένα κομμάτι μαζί μου για μεσημεριανό.

Τηγάνισμα λαχανικών; μόνο οι πατάτες

Αν τηγανίσετε τις μελιτζάνες, υπολογίστε να τις αφήσετε μια νύχτα να στραγγίσουν το λάδι και την επόμενη μέρα να φτιάξετε τον μουσακά. Το ίδιο ισχύει για τα κολοκυθάκια αλλά όχι για τις πατάτες. Για μένα, η γεύση της πατάτας αλλάζει όταν μείνει, γι αυτό τηγανίζω τις λίγες φέτες πατάτας που χρειάζεται η βάση του μουσακά την ίδια μέρα που θα ψήσω και θα σερβίρω.

Βάζω πατάτες στον μουσακά μόνο όταν έχω αρκετά άτομα για φαγητό και ξέρω πως θα τελειώσει σε σερβίρισμα ημέρας. Όταν μαγειρεύω για λίγους δεν βάζω πατάτες στο μουσακά, μόνο μελιτζάνες και κολοκυθάκια. Έτσι μπορεί να μπει στο ψυγείο και να φαγωθεί στις επόμενες ημέρες.

Ψήσιμο λαχανικών σε αέρα; όχι

Παλαιότερα είχα επιλέξει να ψήνω τις φέτες λαχανικών που χρειάζεται ο μουσακάς, στις λαμαρίνες του φούρνου σε αέρα και τρεις λαμαρίνες παράλληλα για να τελειώνω γρηγορότερα. Οι μελιτζάνες – που κινδύνευαν ιδιαίτερα από αφυδάτωση- σωζόντουσαν με βάπτισμα σε μια μαρινάδα σόγιας-λάδι-χυμό πορτοκάλι.  Γενικότερα, όμως, τα λαχανικά έχαναν πολλά από τα υγρά τους και αν υπολογίσεις και το χρόνο που ξαναψήνονται μέσα στο μουσακά, η υφή και η γεύση τους οδηγούσαν προς το στέγνωμα.

Ψήσιμο λαχανικών στο γκριλ; ναι

Δοκίμασα για πρώτη φορά να ψήσω τα λαχανικά στο γκριλ, σε μια αντικολλητική τοστιέρα-ψηστιέρα, με τον ίδιο τρόπο που ετοίμαζα τα ψητά λαχανικά για σαλάτα. Έψησα μελιτζάνες και στρογγυλά, γλυκά, κολοκύθια. Τα κολοκύθια δίνουν απίστευτη γλύκα στο μουσακά και τον κάνουν πιο ελαφρύ.

Το ίδιο καλά ψήνει ένα τηγάνι γκριλιέρα πάνω στην εστία της κουζίνας. Ή στο γκριλ του φούρνου μια λαμαρίνα ρηχή στην πάνω θέση. Πρέπει να είστε δίπλα μέχρι να τελειώσετε το ψήσιμο.

Ο καλύτερος Μουσακάς για μένα!

Το 2015 έβαλα στάκα στην μπεσαμέλ του Παστίτσιου και μετά έκανα τη δοκιμή στη μπεσαμέλ του Μουσακά. Παράλληλα τόλμησα να αλλάξω τον κιμά. Αντί για μοσχαρίσιο ζήτησα από τον κρεοπώλη να ξεκοκκαλίσει ένα μπούτι γίδας και να το αλέσει σε κιμά. Τότε έκανε 5 ευρώ το κιλό η γίδα, ενάμιση κιλό μπούτι έδωσε 1 κιλό κιμά και 1/2 κιλό κόκκαλο, με κόστος 7,5 ευρώ.

Η γίδα είναι κατσίκα, αίγα όπως την λένε στην Κρήτη, μεγαλύτερη του ενάμιση χρόνου. Η γεύση που δίνει στο μουσακά αυτός ο κιμάς με έκανε να αποχαιρετίσω τον μοσχαρίσιο για πάντα!

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Μουσακάς με ψητά λαχανικά, ο αιθέριος!

5.0 from 1 vote
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Κύριο πιάτοCuisine: ΕλληνικήDifficulty: Μέτρια
Servings

16

servings
Prep time

2

hours 

20

minutes
Cooking time

1

hour 
Total time

3

hours 

20

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • Για ταψί 37Χ31εκ
  • 6 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες

  • 6 μέτρια κολοκύθια στρογγυλά

  • 4 μεγάλες πατάτες

  • Για τον κιμά
  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή από μπούτι γίδας

  • 2 ξερά κρεμμύδια λευκά, ψιλοκομμένα σε καρε

  • 1,5 κουταλιά γλυκού μαύρο πιπέρι

  • 1/2 κουταλιά γλυκού κανέλα

  • 10 κοπανισμένους κόκκους μπαχάρι

  • 1,5 κουταλιά γλυκού δυόσμο ξερό

  • 1/4 κούπας κόκκινο κρασί

  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

  • δύο κονσέρβες κομμένη τομάτα (των 400γρ)

  • μια πρέζα ζάχαρη

  • λίγο ξύδι

  • 3 κουταλιές σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος

  • Για την κρέμα μπεσαμέλ
  • 6 κουταλιές σούπας βούτυρο

  • 6 κουταλιές σούπας αλεύρι γοχ

  • 1 λίτρο γάλα ζεστό

  • 2 αυγά

  • αλάτι

  • μοσχοκάρυδο

  • 1/2 κούπα γραβιέρα τριμμένη

  • τριμμένη κεφαλογραβιέρα και φρυγανιά για πασπάλισμα

Μέθοδος

  • Ετοιμάστε και ψήστε τα λαχανικά
    με τον τρόπο που περιγράφεται στο άρθρο “Ψητά λαχανικά-η gourmet σαλάτα του καλοκαιριού. Κόψτε τις πατάτες σε φέτες 0,5 εκ. και τηγανίστε σε φρέσκο ελαιόλαδο. Ακουμπήστε σε χαρτί κουζίνας να απορροφήσει το περισσευούμενο λάδι.
  • Ετοιμάστε τον κιμά
    Ζεστάνετε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε λίγο λάδι και σωτάρετε τον κιμά. “Σπάστε” τον με το πηρούνι. Αφήστε να καβουρντισθεί χωρίς να κουνάτε συνέχεια.

    Προσθέστε τα κρεμμύδια και τα μπαχαρικά να καβουρντιστούν με τον κιμά. Όταν αρχίσει να τσιτσιρίζει ο κιμάς -σημάδι ότι εξατμίστηκαν τα υγρά, σβήστε με το κρασί, προσθέστε το σκόρδο και σωτάρετε.

    Προσθέστε την τομάτα,  ζάχαρη και ξύδι. Συνεχίστε τον βρασμό σε πολύ χαμηλή φωτιά, ώσπου να ενωθούν οι γεύσεις και να φύγουν τα πολλά υγρά (περίπου 1 ώρα). Ο κιμάς θέλει να είναι σχετικά στεγνός. Στο τέλος προσθέστε τον φρέσκο μαϊντανό.
  • Στρώστε τον μουσακά
    Στρώστε κάτω κάτω τις πατάτες. Έχουν ήδη λάδι, δεν χρειάζεται να λαδώσετε το ταψί.
    Στρώστε όλες τις μελιτζάνες -οι οποίες έχουν πιο σφικτή σάρκα και αντέχουν περισσότερο τη ζέστη του πάτου του ταψιού, μετά τα περισσότερα κολοκυθάκια -τα οποία έχουν αρκετά υγρά στη σάρκα τους και θα ποτίσουν τις μελιτζάνες και τις πατάτες που τα προστατεύουν, μετά απλώστε τον κιμά.
    Με τα υπόλοιπα κολοκυθάκια, σκεπάστε τον κιμά. Πιέστε με τα χέρια σας απαλά να φύγει ο αέρας και να ενωθούν τα υλικά. Αφήστε το στην άκρη σκεπασμένο με πετσέτα.
  • Ετοιμάστε την κρέμα μπεσαμέλ
    Σωτάρετε το αλεύρι με το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ζεστό γάλα. Ανακατέψτε συνεχώς ώστε να γίνει ομοιογενής η κρέμα και συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να δέσει. Χαμηλώστε τη φωτιά και συνεχίστε το ψήσιμο της κρέμας για 10 λεπτά. Έτσι θα φύγει η γεύση του άψητου αλευριού.
    Αποσύρετε από την φωτιά, προσθέστε λίγο αλάτι, λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο, την τριμμένη γραβιέρα. Ανακατεύοντας συνεχώς, βοηθήστε την να κρυώσει τόσο ώστε να προσθέσετε τα αυγά και να ενσωματωθούν στην κρέμα.
    Απλώστε την κρέμα στο μουσακά. Πασπαλίστε με την κεφαλογραβιέρα και την φρυγανιά, περιχύστε προσεκτικά με λίγο ελαιόλαδο. Έτσι θα κάνετε μια τραγανή κρούστα στον μουσακά σας.
    Aν θέλετε πιο στητή την κρέμα μπεσαμέλ, όπως στη φωτοιγραφία που ακολουθεί, βάλτε 3 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες χρήσεις και 3 κουταλιές σούπας αλεύρι για ψωμί (το κίτρινο). μουσακάς με μπεσαμέλ από αλεύρι γοχ και για ψωμί
  • Ψήστε το μουσακά
    Ψήστε στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 1 ώρα σχεδόν ώσπου να χρυσίσει η επιφάνεια της μπεσαμέλ. Αφήστε να κρυώσει πριν κόψετε τον μουσακά.
    Αν τα κολοκύθια έχουν κατεβάσει πολλά υγρά, γύρτε το ταψί στο πλάϊ -ώστε να μαζεύονται σε μια γωνία- και αφαιρέστε τα είτε με κουτάλι είτε με τη σύριγγα που περιχύνουμε τα ψητά.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*