TasteFULL

Μουσακάς με ψητά λαχανικά, ο αιθέριος!

Ο μουσακάς, παρότι είναι εμβληματικό φαγητό της ελληνικής κουζίνας, για μένα είναι το πιο κακοποιημένο φαγητό στα ελληνικά εστιατόρια ανά την Ελλάδα.

Έχω φάει εκτελέσεις του με χοντροκομμένες πατάτες, χωρίς στήσιμο, να καταρρέει στο πιάτο, με κρέμα μπεσαμέλ είτε υπέρμετρη είτε τρεμουλιαστή και κιμά “χοντρό” που δεν μπήκαν στον κόπο να σωτάρουν σωστά για να “σπάσει”. Και πάνω από όλη την ταλαίπωρη εμφάνιση έρχεται και η γεύση του τηγανόλαδου να κυριαρχήσει στο στόμα και το στομάχι να δυσκολεύεται να το χωνέψει.

Τι κρίμα!

Ο μουσακάς μπορεί να είναι αιθέριος. Ισορροπημένος στις αναλογίες λαχανικών-κιμά-κρέμας. Καλοστεκούμενος στο πιάτο. Με τη γλύκα των λαχανικών και την ένταση των μπαχαρικών και των μυρωδικών να κυριαρχούν. Ζουμερός και ελαφρύς και εύπεπτος.

Η μαμά μου με φώναζε σπίτι της, να φάμε μουσακά για πρωϊνό, πριν πάω στο γραφείο για δουλειά. Το πιστεύετε αυτό; και δεν νύσταζα μετά αλλά ήμουν χαρούμενη γιατί είχα κι άλλο ένα κομμάτι μαζί μου για μεσημεριανό.

Ψήσιμο λαχανικών στο φούρνο – ΟΧΙ

Παλαιότερα είχα επιλέξει να ψήνω τις φέτες λαχανικών που χρειάζεται ο μουσακάς, στις λαμαρίνες του φούρνου,  αντί να τις τηγανίζω. Οι μελιτζάνες – που κινδύνευαν ιδιαίτερα από αφυδάτωση- σωζόντουσαν με βάπτισμα σε μια μαρινάδα σόγιας-λάδι-χυμό πορτοκάλι.  Γενικότερα, όμως, τα λαχανικά έχαναν πολλά από τα υγρά τους και αν προσθέσεις και το χρόνο που ξαναψήνονται μέσα στο μουσακά, η υφή και η γεύση τους οδηγούσαν μάλλον προς το στέγνωμα.

Ψήσιμο λαχανικών στο γκριλ – ΝΑΙ

Δοκίμασα για πρώτη φορά να ψήσω τα λαχανικά στο γκριλ, σε μια αντικολλητική τοστιέρα-ψηστιέρα, με τον ίδιο τρόπο που ετοίμαζα τα ψητά λαχανικά για σαλάτα. Έψησα μελιτζάνες και στρογγυλά, γλυκά, κολοκύθια. Τα κολοκύθια δίνουν απίστευτη γλύκα στο μουσακά και τον κάνουν πιο ελαφρύ στη σύσταση.

Συνήθως δεν βάζω καθόλου πατάτες, γιατί δεν μου αρέσουν την επόμενη μέρα και ο μουσακάς ποτέ δεν τελειώνει την ίδια μέρα. Όταν κάνω για τα παιδιά που τους αρέσουν πολύ, βάζω μόνο μια στρώση -την κάτω κάτω. Τηγανίζω σε φρέσκο λάδι, γιατί οι πατάτες δεν μπορούν να ψηθούν στο γκριλ.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Υλικά

Για ταψί 37Χ31εκ

  • 6 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
  • 6 μέτρια κολοκύθια στρογγυλά
  • 4 μεγάλες πατάτες

Για τον κιμά

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή από μπούτι γίδας
  • 2  ξερά κρεμμύδια λευκά, ψιλοκομμένα σε καρε
  • 1,5 κουταλιά γλυκού μαύρο πιπέρι
  • 1/2 κουταλιά γλυκού κανέλα
  • 10  κοπανισμένους κόκκους μπαχάρι
  • 1,5 κουταλιά γλυκού δυόσμο ξερό
  • 3 κουταλιές σούπας σόγια σως
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • δύο κονσέρβες κομμένη τομάτα (των 400γρ)
  • μια πρέζα ζάχαρη
  • λίγο ξύδι
  • 3 κουταλιές σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος

Για την κρέμα μπεσαμέλ

  • 6 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • 6 κουταλιές σούπας αλεύρι
  • 1 λίτρο γάλα ζεστό
  • αλάτι, μοσχοκάρυδο
  • 2 αυγά
  • 1/2 κούπα γραβιέρα τριμμένη
  • τριμμένη κεφαλογραβιέρα και φρυγανιά για πασπάλισμα

Μέθοδος εκτέλεσης

Ετοιμάστε και ψήστε τα λαχανικά

με τον τρόπο που περιγράφεται στο άρθρο "Ψητά λαχανικά-η gourmet σαλάτα του καλοκαιριού".

Κόψτε τις πατάτες σε φέτες 0,5 εκ. και τηγανίστε σε φρέσκο ελαιόλαδο. Ακουμπήστε σε χαρτί κουζίνας να απορροφήσει extra λάδι.

Ετοιμάστε τον κιμά

Ζεστάνετε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε λίγο λάδι και σωτάρετε τον κιμά. "Σπάστε" τον με το πηρούνι. Αφήστε να καβουρντισθεί χωρίς να κουνάτε συνέχεια.

Προσθέστε τα κρεμμύδια και τα μπαχαρικά να καβουρντιστούν με τον κιμά. Όταν αρχίσει να τσιτσιρίζει ο κιμάς -σημάδι ότι εξατμίστηκαν τα υγρά, σβήστε με τη σόγια σως, προσθέστε το σκόρδο και σωτάρετε.

Προσθέστε την τομάτα,  ζάχαρη και ξύδι. Συνεχίστε τον βρασμό σε πολύ χαμηλή φωτιά, ώσπου να ενωθούν οι γεύσεις και να φύγουν τα πολλά υγρά (περίπου 1 ώρα). Ο κιμάς θέλει να είναι σχετικά στεγνός.

Στο τέλος προσθέστε τον φρέσκο μαϊντανό.

Στρώστε τον μουσακά

Στρώστε κάτω κάτω τις πατάτες. Έχουν ήδη λάδι, δεν χρειάζεται να λαδώσετε το ταψί.

Στρώστε όλες τις μελιτζάνες -οι οποίες έχουν πιο σφικτή σάρκα και αντέχουν περισσότερο τη ζέστη του πάτου του ταψιού, μετά τα περισσότερα κολοκυθάκια -τα οποία έχουν αρκετά υγρά στη σάρκα τους και θα ποτίσουν τις μελιτζάνες και τις πατάτες που τα προστατεύουν, μετά απλώστε τον κιμά.

Με τα υπόλοιπα κολοκυθάκια, σκεπάστε τον κιμά. Πιέστε με τα χέρια σας απαλά να φύγει ο αέρας και να ενωθούν τα υλικά. Αφήστε το στην άκρη σκεπασμένο με πετσέτα.

Ετοιμάστε την κρέμα μπεσαμέλ

Σωτάρετε το αλεύρι με το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ζεστό γάλα. Ανακατέψτε συνεχώς ώστε να γίνει ομοιογενής η κρέμα και συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να δέσει. Χαμηλώστε τη φωτιά και συνεχίστε το ψήσιμο της κρέμας για 10 λεπτά. Ετσι θα φύγει η γεύση του άψητου αλευριού.

Αποσύρετε από την φωτιά, προσθέστε λίγο αλάτι, λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο, την τριμμένη γραβιέρα. Ανακατεύοντας συνεχώς, βοηθήστε την να κρυώσει τόσο ώστε να προσθέσετε τα αυγά και να ενσωματωθούν στην κρέμα.

Απλώστε την κρέμα στο μουσακά. Πασπαλίστε με την κεφαλογραβιέρα και την φρυγανιά, περιχύστε προσεκτικά με λίγο ελαιόλαδο. Έτσι θα κάνετε μια τραγανή κρούστα στον μουσακά σας.

Ψήστε στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 1 ώρα σχεδόν ώσπου να χρυσίσει η επιφάνεια της μπεσαμέλ. Αφήστε να κρυώσει πριν κόψετε τον μουσακά.

Αν τα κολοκύθια έχουν κατεβάσει πολλά υγρά, γύρτε το ταψί στο πλάϊ -ώστε να μαζεύονται σε μια γωνία- και αφαιρέστε τα είτε με κουτάλι είτε με τη σύριγγα που περιχύνουμε τα ψητά.

Tags: ,

Άλλες συνταγές με , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry