HOME > Συνταγές > Γλυκά > Μπισκότα/Μαρέγκες > Μπισκότα δαντελωτά με λιμοντσέλο
μπισκότα δαντελωτά

Μπισκότα δαντελωτά με λιμοντσέλο

Αυτή είναι συνταγή δημιουργικής απασχόλησης! Τα μπισκότα είναι το καλύτερο πεδίο για να περάσετε χρόνο με τα παιδιά σας αλλά και να ηρεμήσετε τον εαυτό σας, κρατώντας απασχολημένο το μυαλό σε μια δραστηριότητα.

Τα μπισκότα στο TasteFULL έχουν μια συνταγή αγαπημένη, γύρω από την οποία περιστρέφομαι. Είναι η ζύμη σαμπλέ που κάνω τα μπισκότα στολίδια για το δέντρο ή τα χριστουγεννιάτικα δεντράκια ή ρολάκια με ξηρούς καρπούς ή τα μπισκότα με γυάλινες καρδούλες  και τα μπισκότα με royal icing.

Αυτή τη φορά τα οδήγησα σε δαντελένια υφή και εμφάνιση. Αφαίρεσα το αυγό από τη ζύμη και πρόσθεσα λιμοντσέλο και ψιλοτριμμένα αμύγδαλα. Αν προσέξετε την φωτογραφία θα καταλάβετε πόσο ντελικάτα στην υφή είναι. Στο πιάσιμο αντέχουν, δεν θρυμματίζονται, αν το σκεφτήκατε.

Η εμφάνιση καθορίστηκε από δύο στοιχεία: ένα δαντελωτό κουπ πατ και το κέντημα που μπορούμε να κάνουμε με ένα καλαμάκι ξύλινο. Για να είναι ομοιόμορφα τα μπισκότα, έκανα ένα πατρόν από χαρτί αντικολλητικό, σχεδίασα τον κύκλο του κουπ πατ και μέσα έφτιαξα ένα μικρότερο κύκλο με τελείες μολυβιού και μια καρδούλα στη μέση. Μετά με μια καρφίτσα τρύπησα τις τελείες στο χαρτί. Σε κάθε μπισκότο έβαζα πάνω το πατρόν και τρυπούσα με το ξύλινο καλαμάκι τα μπισκότα. Διαλογισμός. Mindless repetitive activities!

Το αλκοόλ να μην σας ανησυχεί. Εξατμίζεται στο ψήσιμο. Τα μπισκότα είναι κατάλληλα για παιδιά.

Μπισκότα δαντελωτά για όλο το χρόνο αλλά πολύ ιδιαίτερα για τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων!

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Μπισκότα δαντελωτά με λιμοντσέλο

5 from 1 vote
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Μπισκότα u0026amp; Μαρέγκες
Servings

30

servings
Prep time

2

hours 

30

minutes
Cooking time

10

minutes
Total time

2

hours 

40

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • Για 30 μπισκότα
  • 125 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 70 γρ. ζάχαρη άχνη και λίγη επιπλέον, για το πασπάλισµα

  • 1 κουταλιά σούπας λιµοντσέλο (ή χυµό λεµονιού)

  • 1 ξύσµα λεµονιού, ακέρωτου

  • 60 γρ. λευκά αµύγδαλα, χτυπηµένα στο multi

  • 200 γρ. µαλακό αλεύρι

  • ½ κ.γ. µπέικιν πάουντερ

Μέθοδος

  • Στον κάδο του µίξερ ρίχνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το λιµοντσέλο (ή τον χυµό λεµονιού) και το ξύσµα και τα χτυπάµε µέχρι να σχηµατιστεί ένα κρεµώδες µείγµα.
  • Προσθέτουµε τα αµύγδαλα, το αλεύρι και το µπέικιν πάουντερ και χτυπάµε λίγο ακόµη µέχρι να σχηµατιστεί µια ζύµη.
  • Βγάζουµε τη ζύµη από το µίξερ, την πλάθουµε σε µπάλα και τη µοιράζουµε σε 2 κοµµάτια. Πατάµε µε τα χέρια, ώστε να φτιάξουµε 2 δίσκους, τους οποίους τυλίγουµε µε διάφανη µεµβράνη και τους αφήνουµε στο ψυγείο για 2 ώρες.
  • Ανάµεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας τοποθετούμε τον καθένα από τους δίσκους της ζύµης και µε τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουµε σε φύλλο πάχους 3-4 χιλιοστών. Κόβουµε µε κουπ πατ.
  • Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 170°C. Στρώνουµε σε µια λαµαρίνα µια λαδόκολλα και τοποθετούµε επάνω τα µπισκότα. Φτιάχνουµε σχέδια της αρεσκείας µας τρυπώντας τα µπισκότα µε ένα ξύλινο καλαµάκι.
  • Ψήνουµε για 10-12 λεπτά, µέχρι να ροδίσουν οι άκρες τους. Μεταφέρουµε προσεκτικά το χαρτί µε τα µπισκότα στον πάγκο µέχρι να κρυώσουν.
  • Πασπαλίζουµε µε ζάχαρη άχνη.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

6 Comments

  1. κατερινα καπερνεκα

    Είναι υπέροχα! Ανυπομονώ να μεγάλωσει λίγο ο μικρούλης μου για να τα φτιάχνουμε μαζί. Και τώρα το παλεύουμε αλλά στο τέλος μοιάζουν ολα σαν να τα εψει χτυπήσει τυφώνας! Χε, χε!

  2. αραγε η συνταγη κάνει για μπισκότο μηχανή? θα δοκιμάσω. τα αμυγδαλα ειναι τριμμενα σαν ζαχαρη ?

    • Κατερινάκι δεν κάνει γιατί είναι σφικτή. Βρήκα μια αναλογία που κάνουν fingers με αυτή τη ζύμη και μπορείς να δοκιμάσεις
      225γρ βούτυρο θερμοκρασία δωματίου
      50γρ ζάχαρη άχνη
      2 κουταλιές σούπας λιμοντσέλο
      ξύσμα λεμονιού
      225γρ κοσκινισμένο αλεύρι
      3 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ
      Τα αμύγδαλα είναι λεπτοτριμμένα για να κόβονται καλά τα μπισκότα με το κουπ πατ.

      • Εχω καταλήξει σε μία συνταγή που χρησιμοποιω μετά από μικρες αλλαγες για μπισκοτομηχανη παρομοια με τη δικη σου απλά εχει 1 αυγο και 40γρ cream cheese και όχι αμυγδαλα και μπεικιν και 175 γρ αλευρι μαλακό. Θα προσπαθήσω να την προσαρμόσω

  3. Γιώτα

    Πόσο ωραία ιδέα! Τι τρυφερά μπισκοτάκια είναι αυτά και μάλιστα χωρίς αυγό! θα δοκιμαστούν σίγουρα και για τον ψυχοθεραπευτικό τους χαρακτήρα.
    Βίκυ το νέο site είναι καταπληκτικό! Πολύ ωραία δουλειά. Μας είχες λείψει υπερβολικά. Τί είναι αυτό που ετοιμάζεις για τις 15. Ανυπομονώ…

    • Πόσο χαίρομαι που έχω επιστρέψει! και που είναι επιτέλους το TasteFULL τόσο όμορφο όσο του αξίζει!
      Στις 15 Δεκεμβρίου περίπου θα διατεθεί στα ΑΒ Βασιλόπουλος το χριστουγεννιάτικο περιοδικό και έχω γράψει 4 θεματικές ενότητες συνταγών. Να το έχετε στο νου σας! Είναι πολύ όμορφο!

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.