Αυτά είναι τα γεμιστά μπισκότα είναι τα αγαπημένα μου. Η συνταγή ξεκίνησε από το τετράδιο μαγειρικής της μαμάς μου, σαν μπισκότα μιλανέζικα. Με τις συνεχείς επαναλήψεις τροποποίησα το σχήμα των μπισκότων αλλά όχι τη γεύση τους.
Η ζύμη είναι απλή, φτιάχνεται με τα βασικά υλικά (βούτυρο, ζάχαρη, αλεύρι, αυγό). Αρωματίζεται με βανίλια ή ξύσμα λεμονιού. Αν προσθέσω λεπτοτριμμένα αμύγδαλα, αφαιρώντας αντίστοιχη ποσότητα αλεύρι, αποκτούν extra γεύση και τραγανή υφή. Τότε πλάθονται πιο παχειά και αλείφονται με αραιωμένο κρόκο αυγού με νερό και λίγη ζάχαρη για να αποκτήσουν γυαλάδα στο ψήσιμο.
Εγώ τα προτιμώ διπλά, γεμιστά μπισκότα με μαρμελάδα, γι’αυτό τα ανοίγω όσο πιο λεπτά μπορώ. Μου αρέσει πολύ το δαντελωτό σχήμα του κουπ πατ αντί για το απλά στρογγυλό. Στα μισά μπισκότα κάνω μια τρύπα στο κέντρο -για να φαίνεται η μαρμελάδα- η οποία γίνεται είτε κυκλική είτε σε κάποιο σχέδιο – με ειδικά κουπ πατ. Αυτή η ζύμη δεν φουσκώνει όταν ψήνεται, έτσι ό,τι σχήμα της έχετε δώσει δεν αλλοιώνεται στο ψήσιμο.
Αυτή η ζύμη είναι η ιδανική για μπισκότα με ζαχαρόπαστα γιατί δεν χάνουν το σχήμα τους στο ψήσιμο Κλικ για tweetΜ’αυτή τη ζύμη έφτιαχνα μπισκοτάκια ζωάκια με τα παιδιά μου, τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα-στολίδια για το δέντρο και τεράστιες καρδούλες για μας και τους φίλους μας. Φανείτε δημιουργικοί και δοκιμάστε.
Η μαρμελάδα κορόμηλο που χρησιμοποίησα ήταν δώρο από μια χρυσοχέρα μαγείρισσα, τη φίλη μου την Σταυρούλα. Είχε μετατρέψει κίτρινα κορόμηλα σε μια μαρμελάδα-ζελέ, λεία, βελούδινη, ελαφρά ξινούτσικη. Ό,τι χρειαζόταν για να γεμίσω τα μπισκότα, τα οποία θέλουν λείες μαρμελάδες -χωρίς κομμάτια – για να ενωθούν σωστά.
Αυτά τα γεμιστά μπισκότα είναι εξαιρετική ιδέα για δώρο. Θα σας κάνουν να νιώσετε πολύ περήφανοι για τη δημιουργία σας!