HOME > Συνταγές > Γλυκά > Μπισκότα/Μαρέγκες > Γεμιστά μπισκότα με μαρμελάδα – τα ντελικάτα
mpiskota gemista me marmelada Μπισκότα γεμιστά με μαρμελάδα

Γεμιστά μπισκότα με μαρμελάδα – τα ντελικάτα

5 from 1 vote

Αυτά είναι τα γεμιστά μπισκότα είναι τα αγαπημένα μου. Η συνταγή ξεκίνησε από το τετράδιο μαγειρικής της μαμάς μου, σαν μπισκότα μιλανέζικα. Με τις συνεχείς επαναλήψεις τροποποίησα το σχήμα των μπισκότων αλλά όχι τη γεύση τους.

Η ζύμη είναι απλή, φτιάχνεται με τα βασικά υλικά (βούτυρο, ζάχαρη, αλεύρι, αυγό). Αρωματίζεται με βανίλια ή ξύσμα λεμονιού. Αν προσθέσω λεπτοτριμμένα αμύγδαλα, αφαιρώντας αντίστοιχη ποσότητα αλεύρι, αποκτούν extra γεύση και τραγανή υφή. Τότε πλάθονται πιο παχειά και αλείφονται με αραιωμένο κρόκο αυγού με νερό και λίγη ζάχαρη για να αποκτήσουν γυαλάδα στο ψήσιμο.

Εγώ τα προτιμώ διπλά, γεμιστά μπισκότα με μαρμελάδα, γι’αυτό τα ανοίγω όσο πιο λεπτά μπορώ. Μου αρέσει πολύ το δαντελωτό σχήμα του κουπ πατ αντί για το απλά στρογγυλό. Στα μισά μπισκότα κάνω μια τρύπα στο κέντρο -για να φαίνεται η μαρμελάδα- η οποία γίνεται είτε κυκλική είτε σε κάποιο σχέδιο – με ειδικά κουπ πατ. Αυτή η ζύμη δεν φουσκώνει όταν ψήνεται, έτσι ό,τι σχήμα της έχετε δώσει δεν αλλοιώνεται στο ψήσιμο.

Αυτή η ζύμη είναι η ιδανική για μπισκότα με ζαχαρόπαστα γιατί δεν χάνουν το σχήμα τους στο ψήσιμο Κλικ για tweet

Μ’αυτή τη ζύμη έφτιαχνα μπισκοτάκια ζωάκια με τα παιδιά μου, τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα-στολίδια  για το δέντρο και τεράστιες καρδούλες για μας και τους φίλους μας. Φανείτε δημιουργικοί και δοκιμάστε.

Η μαρμελάδα κορόμηλο που χρησιμοποίησα ήταν δώρο από μια χρυσοχέρα μαγείρισσα, τη φίλη μου την Σταυρούλα. Είχε μετατρέψει κίτρινα κορόμηλα σε μια μαρμελάδα-ζελέ, λεία, βελούδινη, ελαφρά ξινούτσικη. Ό,τι χρειαζόταν για να γεμίσω τα μπισκότα, τα οποία θέλουν λείες μαρμελάδες -χωρίς κομμάτια – για να ενωθούν σωστά.

Αυτά τα γεμιστά μπισκότα είναι εξαιρετική ιδέα για δώρο. Θα σας κάνουν να νιώσετε πολύ περήφανοι για τη δημιουργία σας!

Γεμιστά μπισκότα με μαρμελάδα – τα ντελικάτα

5 from 1 vote
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: ΜπισκόταCuisine: ΙταλίαDifficulty: Εύκολη
Servings

40

servings
Prep time

1

hour 

10

minutes
Cooking time

40

minutes
Total time

3

hours 

40

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

  • 1/2 κούπα ζάχαρη (100γρ)

  • 500 γρ. αλεύρι μαλακό

  • λίγο αλάτι

  • 1 βανίλια ή λεπτοτριμμένο ξύσμα λεμονιού

  • 2 αυγά

Μέθοδος

  • Ετοιμάζουμε τη ζύμη
    Στο μπολ του μίξερ, με τον αναδευτήρα, κτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει για 10 λεπτά.
    Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, το αλάτι και τα αρωματικά και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 10 λεπτά.  Χαμηλώνουμε ταχύτητα και προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι σιγά-σιγά.
    Βάζουμε τη ζύμη σε μια σακούλα τροφίμων, την πιέζουμε να πλατύνει και την αφήνουμε 2 ώρες στο ψυγείο να παγώσει το βούτυρο.
  • Κόβουμε τα μπισκότα
    Το άνοιγμα της ζύμης απαιτεί μια δεξιοτεχνία, την οποία θα μάθετε με την πρακτική. Σημαντικό είναι να μην πολυδουλεύετε τη ζύμη και την ζεσταίνετε με τα χέρια σας γιατί θα κολλάει. Η ζύμη πρέπει να μείνει 2 ώρες στο ψυγείο να κρυώσει το βούτυρο.
    Ανάλογα με την εμπιστοσύνη που έχετε στο χειρισμό της, βγάλτε το 1/4 ή το 1/2 για να ανοίξετε τα μπισκότα και αφήστε την υπόλοιπη στο ψυγείο. Αν έχετε ένα φύλλο σιλικόνης δουλέψτε πάνω σ’αυτό. Αν όχι, απλώστε ένα κομμάτι διάφανης μεμβράνης πάνω στον πάγκο σας και πάνω σ’αυτό δουλέψτε τη ζύμη. Αυτό γίνεται για να μπορείτε να ξεκολλάτε τα μπισκότα χωρίς να χαλάει το σχήμα τους.
    Πάρτε ένα μικρό κομμάτι ζύμης ανάλογα με το κουπ πατ που έχετε και το πόσο παχύ θέλετε το μπισκότο σας. Ακουμπήστε το πάνω στη μεμβράνη. Πιέστε το με τη παλάμη σας να απλωθεί στο πάχος που θέλετε (ή με μικρό πλάστη). Κόψτε με το κουπ πατ. Ανασηκώστε τη μεμβράνη και ξεκολλήστε απαλά το μπισκότο.
    Τοποθετήστε το σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Χρειάστηκα μία ώρα για το άνοιγμα και το ψήσιμο συγχρόνως. 20 μπισκότα στη λαμαρίνα, 4 λαμαρίνες η δόση, 10 λεπτά και κάτι το άνοιγμα των 20 μπισκότων. Όσο ετοίμαζα την μία λαμαρίνα, ψηνόταν η άλλη στο φούρνο.
    Μην ξεχάσετε να ανοίξετε τρυπούλες, στο κέντρο, στα μισά μπισκότα αν τα κάνετε γεμιστά.
    Προσπαθείστε να κάνετε ένα μπισκότο τη φορά με την πρώτη προσπάθεια. Τα μπισκότα σε κάθε λαμαρίνα φροντίστε να έχουν ίδιο πάχος ή μέγεθος για να ψήνονται στον ίδιο χρόνο.
    Τα κομμάτια ζύμης που περισσεύουν τα ενώνετε, παγώνετε και απλώνετε σε φύλλο ξανά.
  • Ψήνουμε
    Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, αέρα στους 160 βαθμούς Κελσίου, στην κάτω σχάρα, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά οι άκρες του μπισκότου.
    Τα αφήνουμε σε σχάρα ή σε επίπεδη επιφάνεια να κρυώσουν.

    Αφού κρυώσουν, απλώνουμε λίγη μαρμελάδα στο κάτω μπισκότο. Το σκεπάζουμε με ένα μπισκότο με τρυπούλα στο κέντρο, το οποίο έχουμε πασπαλίσει με ζάχαρη άχνη, αν θέλουμε.
    Τα φυλάμε σε κουτί μεταλλικό. Μοσχοβολούν βούτυρο κάθε φορά που θα ανοίγετε το κουτί!

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*