TasteFULL

Μπισκότα σαμπλέ – τρυφερά και φινετσάτα

Σας έχω μιλήσει με πολύ αγάπη γι’αυτήν τη ζύμη για μπισκότα σαμπλέ. Είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για όλα τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα που έχω φτιάξει, τα τελευταία 20 χρόνια. Είναι η μόνη συνταγή που ξέρω πια απέξω (αρνούμαι να αποθηκεύω τέτοιες πληροφορίες στο μυαλό μου, έχω το TasteFULL γι’αυτό 🙂

Δεν σας έχω μιλήσει, όμως, ακόμα για την πιο εύκολη εκτέλεση. Όλα τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα έχουν χρονοβόρο άνοιγμα φύλλου, για να κόψεις με τα κουπ πατ τα σχέδια και να τα βάλεις στο ταψί. Τα Χριστούγεννα αξίζουν τη διαδικασία. Την υπόλοιπη όμως χρονιά, ακολουθώ πιο εύκολο τρόπο.

Μοιράζω τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη, πλάθω κάθε μέρος ζύμης σε ρολό, το περνάω πάνω από ψιλοκομμένους άψητους ξηρούς καρπούς, το τυλίγω σε διάφανη μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο. Η ζύμη είναι τόσο σωστή στις αναλογίες της, που συμπεριφέρεται άψογα. Στέκεται στο ύψος της, δεν χάνει το σχήμα της, παγώνει γρήγορα. Όταν θέλω να ψήσω, κόβονται τόσο εύκολα και σωστά τα μπισκότα σε λεπτές φέτες και τόσο γρήγορα, που έχω γεμίσει σε χρόνο dt τη λαμαρίνα! Σαμπλεδάκια ή μπισκότα σαμπλέ στο λεπτό!

Όταν ψηθούν είναι μικρά, ομοιόμορφα, μπισκοτένια δισκάκια, τόσο φινετσάτα, που βγάζω τα ασημένια μου για να τα φωτογραφίσω!

Μόλις πάρουν θέση στο τραπέζι, φέρνω γρήγορα και το αγαπημένο μου μπλε φλυτζάνι με τον καφέ και κλείνω τα μάτια σε κάθε μπουκιά. Μοσχοβολούν βούτυρο και ψημένο καρπό. Η ζύμη είναι τρυφερή και οι ξηροί καρποί τραγανοί. Νομίζω πως είμαι στο αγαπημένο καφέ στα Ιωάννινα, το Brettania, προφυλαγμένη από τη βροχή και τα πάντα γύρω μου να μυρίζουν βούτυρο, σοκολάτα και καφέ! Αχ, ένα ταξίδι είναι η ζωή!

Τα ρολάκια ζύμης, όταν παγώσουν, μπορούν να διατηρηθούν για 1 μήνα στην κατάψυξη, για να είναι διαθέσιμα όταν τα χρειαστείτε.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

μπισκότα σαμπλέ

 

Sharing is caring!

Υλικά

  • 250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. αλεύρι μαλακό
  • λίγο αλάτι
  • 1 βανίλια ή λεπτοτριμμένο ξύσμα λεμονιού
  • 2 αυγά
  • πασπάλισμα: αμύγδαλα ψιλοκομμένα ή φυστίκια Αιγίνης ή φουντούκια ή καρύδια ή σουσάμι ή παπαρουνόσπορο

Μέθοδος εκτέλεσης

Στο μπολ του μίξερ, κτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει καλά (περίπου 20 λεπτά), προσθέτουμε τα αυγά, το αλάτι και τα αρωματικά.  Χαμηλώνουμε ταχύτητα και προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι σιγά-σιγά.

Μοιράζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη. Πλάθουμε κάθε μέρος σε μικρό ρολάκι, κρατώντας κάθετα τα τελειώματα.

Απλώνουμε τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς (κόψτε τους με μαχαίρι πάνω σε ξύλο κοπής) και περνάμε το ρολάκι της ζύμης πάνω τους, ώστε να κολλήσουν πάνω στη ζύμη. Διπλώστε κάθε ρολάκι σε μεμβράνη και αφήστε 2 ώρες στο ψυγείο να παγώσει και να σφίξει (σφίγγει το βούτυρο).

Όταν είναι έτοιμα, βγάλτε κάθε ρολό από την μεμβράνη και κόψτε με σταθερές κινήσεις τα μπισκότα. Βλέπετε στην φωτογραφία πόσο λεπτά μπορούν  να κοπούν. Το σχήμα τους δεν χαλάει. Απλώστε τα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, σε κανονική απόσταση, δεν φουσκώνουν. Αν ετοιμάσετε και τις δύο λαμαρίνες μπορείτε να τις ψήσετε ταυτόχρονα σε αέρα στους 160 βαθμούς Κελσίου (προθερμασμένο φούρνο).

Αν ψήνετε σε φούρνο αντιστάσεων, ψήστε μία μία λαμαρίνα, στους 180 βαθμούς Κελσίου (προθερμασμένο φούρνο). Θέλει περίπου 10 λεπτά. Μπορεί η πάνω πλευρά του μπισκότου να μην παίρνει χρώμα, παίρνει όμως αυτή που ακουμπά στο ταψί, ιδιαίτερα αν η λαμαρίνα είναι σκουρόχρωμη. Γι'αυτό μην παρασύρεστε πως δεν έχουν πάρει χρώμα και τα αφήσετε περισσότερο.

Τα αφήνουμε σε σχάρα ή σε επίπεδη επιφάνεια να κρυώσουν. Τα φυλάμε σε κουτί μεταλλικό ή γυάλινο βάζο. Μοσχοβολούν βούτυρο κάθε φορά που θα ανοίγετε το καπάκι.

Tags: , , , , ,

Άλλες συνταγές με , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

6 σχόλια για το “Μπισκότα σαμπλέ – τρυφερά και φινετσάτα”

  1. Ζέφη

    Έχω μία ερώτηση. όταν τελειώσεις το πλάσιμο, η ζύμη κολλάει στα χέρια σου ή όχι? έχω βάλει περισσότερο απο 500 και ακόμα κολλάει. τι κάνω λάθος αν κάνω κάτι λάθος.

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Αν έχεις βάλει βούτυρο, όχι δεν κολλά ιδιαίτερα. Δεν θέλει άλλο αλεύρι από τη δόση της συνταγής. Βάζεις τη ζύμη στο ψυγείο και σφίγγει όσο χρειάζεται για να κόψεις μπισκότα. Αν έχεις βάλει μαργαρίνη, δεν θα σφίξει στο ψυγείο και θα κολλά στα χέρια.

      Reply

  2. Γιώτα

    Καλημέρα!
    Μια ερώτηση!!!
    Σκεφτόμουν να φτιάξω αυτά τα μπισκότα για τον παιδικό σταθμό της κόρης μου, να κεράσει για τη γιορτή της.
    Θέλω όμως να τα φτιάξω με κουπατ σε διάφορα σχέδια και να τα διακοσμήσω με ζαχαρόπαστα (για πιο χαρούμενο αποτέλεσμα 🙂 ).
    Γίνεται??? Αν ναι, πως να το κάνω?? Αν αφήσω τη ζύμη στο ψυγείο για 2 ώρες, μετά ανοίγει εύκολα σε φύλλο?? Τι πάχος?
    Τα σχέδια βγαίνουν εύκολα και διατηρούνται και μετά το ψήσιμο? Μπορώ να τους βάλω ζαχαρόπαστα?
    Συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις, αλλά είμαι καινούρια σχετικά στη ζαχαροπλαστική 🙂
    Ευχαριστώ!!

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Λυπάμαι πολύ που μου ξέφυγε η απάντηση σ’αυτό το σχόλιο. Είμαι σίγουρη πως έχεις δώσει τις απαντήσεις μόνη σου.
      Για τους υπόλοιπους αναγνώστες να πω πως αυτή η συνταγή είναι η καλύτερη για στόλισμα με ζαχαρόπαστα και έχει υιοθετηθεί από τα blogs διακοσμητικής ζαχαροπλαστικής.
      Μοίρασε τη ζύμη σε δίσκους, τυλιξε με μεμβράνη, βάλε να παγώσουν και άνοιξε σε φύλλο έως 0,5εκ. Τα σχέδια βγαίνουν εύκολα αρκεί η ζύμη να είναι κρύα. Αν έχει ζεσταθεί βάλε την πάλι ψυγείο. Δούλευε σε μαρμάρινη επιφάνεια αν έχεις.
      Τα σχέδια μένουν αναλλοίωτα μετά το ψήσιμο. Όπως παρατηρείς δεν έχει baking powder η συνταγή και δεν κινδυνεύουν να φουσκώσουν.
      Καλή επιτυχία!

      Reply

  3. ΝΑΝΤΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ

    Aγαπητή Βίκυ,
    Καλορίζικο το tasteful beta !! Τελείωσε . Βίκυ εισαι ζωγράφος μαγειρικής και ζαχαροπλαστικης, τόσο λεπτομερής, τόσο αναλυτική.
    Χαίρομαι να ανοίγω το blog σου (οχι μονο το καινουργιο) γιατι ξεχωρίζει (μαζί με κανενα-δυο αλλα) αναμεσα σε τοσα πραγματικα χαμηλου επιπεδου που κυκλοφορουν στις μερες μας.
    Καλή επιτυχία και σε αυτο.
    Νάντια
    P.S Γιατί στις παλιες αναρτησεις δεν μπορουμε να δουμε φωτογραφίες step by step.

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Ωωωω! Τι όμορφο σχόλιο! Φωτογραφίες step by step δεν έχουν πολλά άρθρα. Μαγειρεύοντας ξανά τα φαγητά θα φροντίσω να αποκτήσουν. Το TasteFULL είναι το μοναδικό site που γράφει και ξαναγράφει όλες του τις συνταγές, καταχωρώντας κάθε νέα δοκιμή και καλό αποτέλεσμα.
      Γι’αυτό λέω πως είναι ένα “ζωντανό” βιβλίο μαγειρικής.

      Reply

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry