Σας έχω μιλήσει με πολύ αγάπη γι’αυτήν τη ζύμη για μπισκότα σαμπλέ. Είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για όλα τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα που έχω φτιάξει, τα τελευταία 20 χρόνια. Είναι η μόνη συνταγή που ξέρω πια απέξω (αρνούμαι να αποθηκεύω τέτοιες πληροφορίες στο μυαλό μου, έχω το TasteFULL γι’αυτό 🙂
Δεν σας έχω μιλήσει, όμως, ακόμα για την πιο εύκολη εκτέλεση. Όλα τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα έχουν χρονοβόρο άνοιγμα φύλλου, για να κόψεις με τα κουπ πατ τα σχέδια και να τα βάλεις στο ταψί. Τα Χριστούγεννα αξίζουν τη διαδικασία. Την υπόλοιπη όμως χρονιά, ακολουθώ πιο εύκολο τρόπο.
Μοιράζω τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη, πλάθω κάθε μέρος ζύμης σε ρολό, το περνάω πάνω από ψιλοκομμένους άψητους ξηρούς καρπούς, το τυλίγω σε διάφανη μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο. Η ζύμη είναι τόσο σωστή στις αναλογίες της, που συμπεριφέρεται άψογα. Στέκεται στο ύψος της, δεν χάνει το σχήμα της, παγώνει γρήγορα. Όταν θέλω να ψήσω, κόβονται τόσο εύκολα και σωστά τα μπισκότα σε λεπτές φέτες και τόσο γρήγορα, που έχω γεμίσει σε χρόνο dt τη λαμαρίνα! Σαμπλεδάκια ή μπισκότα σαμπλέ στο λεπτό!
Όταν ψηθούν είναι μικρά, ομοιόμορφα, μπισκοτένια δισκάκια, τόσο φινετσάτα, που βγάζω τα ασημένια μου για να τα φωτογραφίσω!
Μόλις πάρουν θέση στο τραπέζι, φέρνω γρήγορα και το αγαπημένο μου μπλε φλυτζάνι με τον καφέ και κλείνω τα μάτια σε κάθε μπουκιά. Μοσχοβολούν βούτυρο και ψημένο καρπό. Η ζύμη είναι τρυφερή και οι ξηροί καρποί τραγανοί. Νομίζω πως είμαι στο αγαπημένο καφέ στα Ιωάννινα, το Brettania, προφυλαγμένη από τη βροχή και τα πάντα γύρω μου να μυρίζουν βούτυρο, σοκολάτα και καφέ! Αχ, ένα ταξίδι είναι η ζωή!
Τα ρολάκια ζύμης, όταν παγώσουν, μπορούν να διατηρηθούν για 1 μήνα στην κατάψυξη, για να είναι διαθέσιμα όταν τα χρειαστείτε.
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης
