HOME > Συνταγές > Σπιτικό κελάρι > Λικέρ & Κρασιά > My Summer Wine ♥ strawberries, cherries and my Angel’s kiss

My Summer Wine ♥ strawberries, cherries and my Angel’s kiss

0.0 from 0 votes

Αφιερώνω αυτό το άρθρο στον Άγγελό μου, το γιο μου.

Θα είναι η συνταγή για να φτιάχνει τα δικά του αρωματικά κρασιά και να τα απολαμβάνει με τους αγαπημένους του μεγαλώνοντας, στέλνοντας ένα χαμόγελο και σε μένα, όπου κι αν βρισκόμαστε!  :)

Σήμερα βγήκαν τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων. Πέρασε Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στην Αθήνα. Είμαι πολύ χαρούμενη και περήφανη για εκείνον. Έκανε την απόλυτη ανατροπή μέσα σε πέντε μήνες!

Ο Άγγελος είναι πολύ κοινωνικό παιδί. Τα κρίσιμα χρόνια του Λυκείου ήταν παιδί της βόλτας, κάνοντάς με να βγαίνω από τα ρούχα μου προσπαθώντας να τον κάνω να πειθαρχήσει στους στόχους του. Όση ηρεμία μου έδινε η Άννα στην προσήλωση, τόσο με αναστάτωνε ο Άγγελος. Τα δυό μου παιδιά έδωσαν πανελλήνιες στη σειρά, με ένα χρόνο διαφορά. Η επιτυχία και οι υψηλοί βαθμοί της Άννας ήταν μεγάλη πίεση για τον Άγγελο, ο οποίος αντιδρούσε, επιφανειακά, με αδιαφορία. Εσωτερικά, προσπαθούσε όσο μπορούσε καλύτερα, αλλά τον σταματούσε ο εαυτός του. Ξέρετε, η εύκολη λύση, η διαφυγή από τον κόπο, η απραξία. Θέλει μεγάλη πειθαρχία να ανεβείς όλα τα σκαλιά μιας σκάλας και να μην τα παρατήσεις, με δικαιολογίες, στη μέση.

Από τον Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο, συνειδητοποίησε πόσο τεράστια ήταν η δουλειά που είχε αφήσει ακάλυπτη. Και τρόμαξε. Τον Ιανουάριο ζήτησε ιδιαίτερη βοήθεια στα Μαθηματικά και την Έκθεση, παράλληλα με την εργασία στο φροντιστήριο του πατέρα του. Από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάϊο, δεν πίστευα στα μάτια μου! Η οργάνωσή της ύλης, η αποφασιστικότητά του, η συνέπεια στο πρόγραμμα και η στρατιωτική πειθαρχία τον έκαναν να καλύψει τα κενά του και να φτάσει ήρεμος και σίγουρος στις εξετάσεις. Ήταν ατέλειωτες οι βραδιές που ντρεπόμουν να πάω για ύπνο πρώτη και απορούσα πως άντεχε κάθε μέρα τόση δουλειά! Να προσθέσω πως η διαδρομή στο φροντιστήριο του πατέρα του ήταν Χαλάνδρι-Καλαμάκι, με μετρό και λεωφορείο, δηλαδή 2,5 ώρες καθημερινής μετακίνησης! Και τα δύο παιδιά πηγαινοερχόντουσαν Χαλάνδρι-Καλαμάκι τα τελευταία χρόνια του Λυκείου. Η παρουσία του πατέρα τους στην εκπαίδευσή τους και την προσπάθεια να αποδείξουν την αξία τους, ήταν τόσο καθοριστική για εκείνα, που πρόθυμα πλήρωσαν το τίμημα της πολύωρης καθημερινής μετακίνησης.

Τα αναφέρω όλα αυτά για όσους γονείς πιστεύουμε πως με το να δίνουμε τα πάντα στο πιάτο στα παιδιά μας, τα βοηθάμε να φτάσουν πιο ψηλά. Αποκαλύπτω την “ταλαιπωρία” των δικών μου παιδιών. Οι αξίες και τα δεδομένα της οικογένειας ήταν αυτά. Ήξεραν πως πρέπει να τραβήξουν κουπί μόνα τους για να οδηγήσουν τη βάρκα τους εκεί που ήθελαν. Ζήτησαν ελάχιστα σε χρήματα. Χρειάστηκαν μέγιστη υποστήριξη, συναισθηματική, συμβουλευτική και πρακτική. Καθημερινή φροντίδα σώματος και ψυχής. Αγκαλιά, χαμόγελο, αγάπη, παρουσία, συμπαράσταση, καθοδήγηση, καθημερινό φως στο όνειρο.

Όσοι γονείς είστε στη θέση μου, πιστεύω πως καταλαβαίνετε την ευτυχία που φέρνει η κατάκτηση ενός τόσο σημαντικού στόχου, που απαιτεί τόσο μακρόχρονη και σταθερή προσπάθεια. Ζούμε σε εποχή απαξίωσης αξιών και ονείρων. Όμως, εγώ δεν έπαψα στιγμή να πιστεύω στα όνειρα, να δουλεύω συστηματικά γι’αυτά και να το δείχνω έμπρακτα στα παιδιά μου. Μην απογοητεύεστε, μην τα παρατάτε. Πιστεύουμε στον εαυτό μας, στις δυνάμεις, στις αξίες και τα όνειρά μας. Μόνο έτσι μπορούμε να φωτίσουμε την καθημερινότητά μας.

Με αφορμή την επιτυχία του Άγγελου και το γλυκό φιλί που μου έδωσε σήμερα με τα χαρμόσυνα νέα, σηκώνω το ποτήρι στην υγειά του και δίνω τη συνταγή για να φτιάχνει Summer Wine, καλοκαιρινό κρασί τόσο αρωματικό όσο περιγράφει το γνωστό τραγούδι! Στις επιτυχίες όλων μας!©

header photo by: Γεώργιος Δέτσης

My Summer Wine ♥ strawberries, cherries, and my Angel’s kiss

Recipe by Βασιλική Κουμάντου
0.0 from 0 votes
Course: Λικέρ u0026amp; Κρασιά
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Total time

1

hour 

10

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

 • 750ml λευκό κρασί chardonnay ή άλλη αρωματική ποικιλία, περιεκτικότητας 13% αλκοόλ

 • 150ml ρακή ή βότκα, περιεκτικότητας 40% αλκοόλ

 • 300γρ φράουλες μαγιάτικες

 • 10 κεράσια μαύρα Βοδενών

 • 5 κόκκινα κορόμηλα

 • 1 αστεροειδή γλυκάνισο

 • 1 κουταλιά σούπας μέλι

Μέθοδος

 • Αυτό το κρασί δεν είναι μια λευκή σαγκρία, με ανοιξιάτικα φρούτα. Χρειάζεται ωρίμανση των φρούτων μέσα στο κρασί για να αφήσουν τα αρώματά τους και να το βάψουν με το χρώμα τους.

  Δυνάμωσα το κρασί σε περιεκτικότητα αλκοόλ, για να είμαι σίγουρη πως θα συντηρηθεί καλά στη διάρκεια της ωρίμανσης με τα φρούτα. Με τις αναλογίες που δίνω, το τελικό κρασί έχει περιεκτικότητα 17,5% αλκοόλ.

  Για να ελέγχω το χρώμα και το άρωμα, το ξεκίνησα μόνο με φράουλες, οι οποίες σε μία εβδομάδα είχαν ξεπλύνει το φραουλί από το σώμα τους μέσα στο κρασί. Σούρωσα δύο φορές, μία για να αφαιρέσω τις φράουλες και μία, σε φίλτρο καφέ, για να αφαιρέσω τα σποράκια και τον πολτό που είχε διαλυθεί.
  Αν θέλετε διαυγές το κρασί, μην στίψετε τις φράουλες!
 • Στη συνέχεια πρόσθεσα 10 σκούρα κεράσια Βοδενών και τα άφησα άλλη μια εβδομάδα. Έδωσαν πιο ζεστό χρώμα στο κρασί.
  Μετά ήρθαν στα χέρια μου κόκκινα κορόμηλα, τα οποία σε άλλη μια εβδομάδα είχαν κάνει το κρασί να κοκκινίσει από χαρά!

  Το αστεροειδές γλυκάνισο το έβαλα από την αρχή και το αφαίρεσα με τα τελευταία φρούτα.
  Το μέλι το πρόσθεσα αφού αφαίρεσα τα φρούτα, έδωσε μια ισορροπία στην οξύτητα του κρασιού και των φρούτων.

  Η ωρίμανση έγινε σε σκοτεινό ντουλάπι, όχι στον ήλιο.

  Στις 3 εβδομάδες -αφού είχα αφαιρέσει όλα τα φρούτα- το χρώμα ήταν όπως βλέπετε στη φωτογραφία, όμως η ρακή -που είχα προσθέσει – ήταν ακόμα ατίθαση και ξεπρόβαλε στη γεύση.
  Πιστεύω πως η βότκα θα ήταν πιο υπάκουη και θα έδινε έτοιμο κρασί στις 3 εβδομάδες.
  Με τη ρακή, υπολογίστε 6 εβδομάδες για να ισορροπήσει η γεύση.

  Η ωρίμανση γίνεται εκτός ψυγείου και μετά τις 6 εβδομάδες, φυλάξτε το στο ψυγείο για να είναι έτοιμο, δροσερό, για σερβίρισμα.

  Σερβίρεται σαν ποτό καλωσορίσματος ή σαν σφηνάκι μετά το δείπνο.

  Φτιάχνει αμέσως τη διάθεση γιατί σε εκπλήσσει με το άρωμα, το χρώμα και την φρεσκάδα της γεύσης του.
  Δεν είναι γλυκό κρασί ούτε λικέρ.
  Είναι κρασί φρούτων, που δεν έχουμε συνηθίσει να φτιάχνουμε στα σπίτια μας.
  Έχει εξαιρετική ισορροπία γλυκύτητας και φρεσκάδας και μια τεχνική που επιδέχεται πολλούς συνδυασμούς φρούτων και κρασιών για να δώσει το δικό σας κρασί, είτε είναι καλοκαιρινό είτε όχι.

  Μην φοβηθείτε να πειραματισθείτε.
  Μοιραστείτε στα σχόλια, όποιες δοκιμές κάνετε, με όποιο κρασί και όποια φρούτα ή μπαχαρικά διαλέξετε.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow TasteFULL.gr on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*