TasteFULL

Νεράτη Μυζηθρόπιτα – κρητική πίτα τηγανιού

Μετά τα μυστικά της διάσημης Σφακιανής Πίτας ας μάθουμε για τη λιγότερο γνωστή Νεράτη Μυζηθρόπιτα. Μυζηθρόπιτα, γιατί είναι πίτα γεμιστή με μυζήθρα, για την ακρίβεια ξινομυζήθρα. Νεράτη, όμως, γιατί;

Η νεράτη μυζηθρόπιτα έχει αναλυτή ζύμη, υγρή και την απλώνουν με βρεγμένα χέρια μέσα στο τηγάνι. Απίστευτο ακούγεται κι όμως γίνεται από μαστόρισσες μαγείρισσες. Τις κάνουν με μεγάλη ευκολία, πολύ γρήγορα και μάλιστα τις έχουν βάλει στο μενού των τοπικών εστιατορίων στην Κρήτη.

Οι Νεράτες και οι άλλες

Οι Σφακιανές πίτες πρέπει να είναι έτοιμες από πριν. Κανένα εστιατόριο δεν φτιάχνει σε ώρα σερβιρίσματος Σφακιανόπιτες. Όπως και απλές Μυζηθρόπιτες, που είναι ίδιες στη διαδικασία με τις Σφακιανές πίτες, αλλά με πιο παχειά ζύμη και ψημένες σε περισσότερο ελαιόλαδο.

Νεράτες μυζηθρόπιτες, όμως, ένα εστιατόριο φτιάχνει επιτόπου. Αρκεί να έχει έτοιμο το ζυμάρι, το οποίο είναι σαν πυκνός χυλός και το οποίο πρέπει να μείνει τουλάχιστον 6 ώρες για να ωριμάσει και να δέσει. Το πλάσιμο της πίτας και το ψήσιμο γίνεται επιτόπου.

Σε κάποιες συνταγές έχω δει να βάζουν λίγη μαγιά στο ζυμάρι. Η συνταγή που σας δίνω είναι χωρίς μαγιά, γι’αυτό θέλει τόσες ώρες για να αποκτήσει συνοχή και μικρές φουσκαλίτσες η ζύμη.

Η μαστόρισσα μαγείρισσα είναι η Πηνελόπη Σταυρακάκη, στον Κρούστα Λασιθίου, η οποία ετοιμάζει για το εστιατόριό τους τα πιο τρυφερά σπιτικά λαζάνια με ξερό ανθότυρο που έχω φάει και τυλίγει τους πιο κομψούς κολοκυθοανθούς σε όλη την Κρήτη. Με έμαθε κι εμένα και σας το μετέφερα στη συνταγή Γεμιστοί κολοκυθοανθοί και αμπελόφυλλα – τα κρητικά ντολμαδάκια.

Την ευχαριστώ πολύ που μας άφησε να μπούμε στην κουζίνα της και να πάρουμε βίντεο και φωτογραφίες σε ώρα σερβιρίσματος του εστιατορίου. Αν πάτε στο Λασίθι, βάλτε στο πρόγραμμά σας να ανεβείτε μέχρι τον Κρούστα. Είναι το χωριό μετά την Κριτσά, ανεβαίνοντας στο βουνό. Αναζητείστε το εστιατόριο του Σταυρακάκη και στείλτε του χαιρετίσματα από μένα. Έτσι κι αλλιώς, θα φάτε καλά!

Ιούλιος 2012 :

Φέτος έμαθα από μια μαγείρισσα στην Κριτσά πως φτιάχνουν νεράτες μυζηθρόπιτες μια μια σε πλαστικό πιάτο μιας χρήσης, τις καταψύχουν μια μια και τις φυλάνε τη μια πάνω στην άλλη σε σακούλες τροφίμων. Όταν θέλουν βγάζουν ένα πιάτο και πριν ξεπαγώσει εντελώς η πίτα, την τηγανίζουν σε μέτρια φωτιά. Ετσι έλυσαν το πρόβλημα της ετοιμασίας την τελευταία στιγμή.

© photos by: Γεώργιος Δέτσης

nerates-mizithropites

Sharing is caring!

Υλικά

  • 500γρ αλεύρι σκληρό
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 3 κουταλιές σούπας λάδι
  • 1 και 1/2 κούπα νερό χλιαρό (ίσως και λίγο ακόμα)
  • 500γρ ξινομυζήθρα

Μέθοδος εκτέλεσης

Ετοιμάζουμε τη ζύμη

Σε ένα μεγάλο τάπερ, κάνω μαλακή ζύμη ενώνοντας αλεύρι, αλάτι και το νερό. Ζυμώνω καλά. Η ζύμη κολλά στα χέρια. Αφαιρώ τη ζύμη από τα χέρια μου, απλώνω το λάδι στην επιφάνειαα, κλείνω με καπάκι και βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες.

Η ζύμη θα έχει αποκτήσει μικρές φυσαλίδες και θα έχει φουσκώσει, έστω κι αν δεν έχουμε βάλει μαγιά.

Φτιάχνουμε τις πίτες & τηγανίζουμε

Βάζουμε το μπολ με τη ζύμη, το μπολ με την ξινομυζήθρα και ένα μπολ με νερό βρύσης σε σειρά στον πάγκο. Βάζουμε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο λάδι (1 κουταλιά σούπας) να ζεσταθεί.

Βρέχουμε τα χέρια μας, κόβουμε ένα κομμάτι ζύμης, το πλαταίνουμε στο χέρι μας, βάζουμε λίγο τυρί σε όλη την επιφάνεια. Διπλώνουμε την πίτα να κλείσει-βρέχοντας ξανά τα χέρια μας-  και τη βάζουμε στο τηγάνι. Κάνουμε το χέρι μπουνιά, το βουτάμε στο νερό και προσεκτικά πιέζουμε την πίτα να απλωθεί από το κέντρο προς τα έξω. Δεν είναι επικίνδυνο, όσο κι αν ακούγεται έτσι. Το κάνουν αιώνες τώρα στην Κρήτη. Μπορούμε να συνεχίσουμε κι εμείς την παράδοση.

Η πίτα ψήνεται από την κάτω πλευρά και η μαλακή, υγρή ζύμη ξεροψήνεται και τραγανίζει. Αυτή η πίτα θέλει μόνο μια φορά γύρισμα από την άλλη πλευρά (η σφακιανόπιτα θέλει πολλές φορές γύρισμα).

Σερβίρουμε

Σερβίρεται με καλό κρητικό μέλι και παγωμένη ρακή αν και τρώγεται τέλεια σκέτη. Είναι πιο ψαχνωμένη από τη σφακιανόπιτα, τρυφερή μέσα και τραγανή απέξω.

Tags: , , , ,

Άλλες συνταγές με , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry