HOME > Συνταγές > Σπιτικό κελάρι > Γλυκά κουταλιού > Νεράντζια φρουϊ γλασέ – τα κυπελάκια της Κέρκυρας
νεράντζια φρουϊ γλασέ

Νεράντζια φρουϊ γλασέ – τα κυπελάκια της Κέρκυρας

Τα πρωτοαντίκρυσα σε ένα ζαχαροπλαστείο, τα Χριστούγεννα στην Κέρκυρα. Γλασαρισμένα κυπελάκια, τυλιγμένα στη ζελατίνα τους, όμορφα βαλμένα σε ένα καλαθάκι. “Νεράντζια φρουϊ γλασέ”, μου είπε η υπάλληλος.

Φυσικά αγόρασα για να δοκιμάσω μαζί με φέτες κιτρολέμονο γλασέ, συκομαγίδες και το φημισμένο κορμό βουτύρου.

Την χάρηκα την Κέρκυρα, την έβαλα στη ψυχή μου. Όπως και τους Κερκυραίους που γνώρισα! Τόσο ζεστοί, τόσο ανοιχτοί, τόσο χαμογελαστοί! Να εξηγήσουν, να μιλήσουν, να δώσουν συνταγές, να μαγειρέψουν, να καλωσορίσουν.

Έχω ακόμα σπετσερικό στο ντουλάπι μου που περιμένει την κερκυραϊκή παστιτσάδα και ευτυχώς όμορφους ανθρώπους στο μυαλό μου που περιμένω με χαρά να ξανασυναντήσω!

Τα αγάπησα φέτος τα νεράντζια. Μετά την τέλεια μαρμελάδα νεράντζι με ουϊσκι, καταπιάστηκα να βρω τον τρόπο να τα γλασάρω. Και όπως όλα τα πράγματα, ήταν πιο εύκολο από όσο νόμιζα.

το έτοιμο και το σπιτικό – γευστική δοκιμή

Στη γευστική δοκιμή μεταξύ του αγορασμένου και του σπιτικού, λυπάμαι που θα το πω, αλλά με κέρδισε το σπιτικό, για τους ίδιους πάντα λόγους:

  • η γλυκόζη που βάζουν στα γλυκά για να διατηρούνται μαλακά και να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο ράφι, ισοπεδώνει τη γεύση και το άρωμα
  • το ίδιο κάνει και η μεγάλη ποσότητα ζάχαρης

Το δικό μου νεράντζι φρουϊ γλασέ μύριζε “λεμόνι”, ξέρετε αυτή η όξινη φρεσκάδα που σε ξυπνάει, ενώ το έτοιμο δεν μύριζε σχεδόν καθόλου. Με κλειστά μάτια δεν θα αναγνώριζα το έτοιμο φρουϊ γλασέ, από τη μυρωδιά.

Η υφή του έτοιμου ήταν σαν να τρως ζελεδένια καραμέλα, η υφή του σπιτικού ήταν σαν να τρως δροσερό και ζωντανό φρούτο!

Επίσης, επειδή δεν τα έξυσα να ελευθερωθούν τα αιθέρια έλαια τους, αυτά φυλακίστηκαν και σε κάθε μπουκιά έσκαγαν στο στόμα δίνοντας μια φρεσκάδα αρώματος και γεύσης που διαρκούσε τουλάχιστον μια ώρα!!!

Στην περίοδο της νηστείας, τα νεράντζια φρουϊ γλασέ έχουν μεγάλη ζήτηση, κυρίως αν είναι τόσο ζωντανά και αρωματικά. Το ένα τέταρτο, πιστέψτε με, ικανοποιεί τη λαχτάρα για γλυκό και αφήνει το στόμα αρωματισμένο για πολλή ώρα μετά.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

νεράντζια φρουϊ γλασέ

Νεράντζια φρουϊ γλασέ – τα κυπελάκια της Κέρκυρας

5 from 1 vote
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Γλυκά κουταλιού
Servings

7

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

2

hours 

30

minutes
Total time

3

hours 
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 7 νεράντζια μικρού μεγέθους και τελείως ώριμα, χωρίς πράσινες κηλίδες

  • 1 κούπα νερό

  • 1 κούπα ζάχαρη

Μέθοδος

  • Πλένουμε καλά τα νεράντζια σε καυτό νερό γιατί η επιφάνειά τους είναι πορώδης και συγκρατούν σκόνη.

    Κόβουμε ένα στρογγυλό κομμάτι στο μίσχο τους, ικανό να μας επιτρέψει να αδειάσουμε αργότερα το εσωτερικό τους με ένα κουταλάκι.
  • Βάζουμε τα νεράντζια σε κατσαρόλα με νερό που τα καλύπτει. Βάζουμε να βράσουν. Απο τη στιγμή που θα έρθει σε βρασμό το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1ή 2, σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 1 ώρα, ώστε να μαλακώσει η φλούδα, να γίνει διάφανο το εσωτερικό άσπρο μέρος της και η σάρκα να έχει λυώσει σχεδόν, για να μπορεί να βγεί εύκολα με ένα κουταλάκι.
  • Βγάλτε τα νεράντζια σε ένα ταψί να κρυώσουν, όχι το ένα πάνω στο άλλο. Όταν μπορείτε να τα πιάσετε, αδειάστε τη σάρκα τους με ένα κουταλάκι, γυρίστε τα ανάποδα -αν μπορείτε πάνω σε μια σχάρα για να κυκλοφορεί ο αέρας και να τα στεγνώσει πιο καλά.
    Μπορείτε να συνεχίσετε την ίδια μέρα ή να τα αφήσετε έτσι για την επομένη.
  • Ετοιμάζετε σιρόπι, σε αναλογία 1νερό με 1 ζάχαρη, ανάλογα με την ποσότητα του φρούτου που φτιάχνετε. Το σιρόπι θα πρέπει να καλύπτει τα κυπελάκια.
    Όταν η ζάχαρη έχει λιώσει και το σιρόπι βράζει ρίξτε μέσα το φρούτο και συνεχίστε το βρασμό σε μέτρια-χαμηλή φωτιά για 30λεπτά.
  • Σκεπάστε την κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήστε το γλυκό να κρυώσει μέσα στο σιρόπι. Θα δείτε πως το σιρόπι έγινε πιο αραιό, γιατί το φρούτο άφησε το νερό που είχε ρουφήξει από το αρχικό βράσιμο μέσα στο σιρόπι.

    Η πυκνότητα του σιροπιού είναι ο οδηγός σας για να ξέρετε πόση υγρασία έχει ακόμα μέσα του το φρούτο. Ένα φρούτο με υγρασία θα μουχλιάσει γρήγορα.

    Νομίζω ότι τα έβρασα άλλες δύο φορές -με την ίδια πρακτική- για να έρθει το σιρόπι στη σωστή πυκνότητα, δεμένο σαν αραιό μέλι.
    Τότε τα έβγαλα προσεκτικά, σουρώνοντας το σιρόπι μέσα στη κατσαρόλα, και τα ακούμπησα με το κομμένο μέρος προς τα κάτω σε μια σχάρα -πάνω από ένα ταψί φούρνου για να μαζεύει τις σταγόνες.
  • Μπορείτε να τα αφήσετε να στεγνώσουν μέσα στο σπίτι, αλλά επειδή δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για ό,τι πετάει και ό,τι φυσάει, προτιμότερο είναι να τα βάλετε στο φούρνο (40βαθμούς αέρα) να στεγνώσουν.

    Κόβετε κομμάτια ζελατίνης ή διάφανης μεμβράνης και τα τυλίγετε, για να διατηρηθούν μαλακά.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*