TasteFULL

Τα νηστίσιμα σκαλτσούνια με λουκούμι της Βέφας

Η κα Βέφα Αλεξιάδου είχε παρουσιάσει αυτή τη συνταγή για νηστίσιμα σκαλτσούνια από τη Μονή της Ευαγγελίστριας. Είχα σημειώσει στο τετράδιό μου μόνο το όνομα αλλά όχι τον τόπο. Θα μπορούσε να είναι στη Τήνο, τη Σκιάθο, τη Σκόπελο, τα Τζουμέρκα …

Τα νηστίσιμα σκαλτσούνια έχουν έχουν μακριά παράδοση στα μοναστήρια και στις σπιτικές συνταγές της Σαρακοστής. Στο σπίτι μας γίνονται πάντα με λουκούμι και καρύδια.

Ήταν αυτή η αντίθεση της τραγανής ζύμης που έσπαγε σε χίλια ψιχουλάκια και αποκάλυπτε μια τρυφερή, βελουδένια καρδούλα λουκουμιού. Μαζί με το τραγανό καρύδι ήταν μια απόλαυση μπουκιάς!

οι εναλλακτικές επιλογές

Όμως η γέμιση μπορεί να είναι σπασμένα καρύδια, αμύγδαλα, σουσάμι, σταφίδες, ψιλοκομμένα γλυκά κουταλιού ή φρουϊ γλασέ μαζί με ένα συνδετικό υλικό, όπως μέλι ή μαρμελάδα. Ακόμα μπορεί να είναι τριμμένο μήλο με κανέλα και σταφίδες και να γίνουν μηλοπιτάκια!

Η ζύμη, ανάλογα με το πόσο λάδι και πόσο υγρό μπαίνει στο αλεύρι, μπορεί να είναι πολύ τριφτή (περισσότερο λάδι) ή πιο ζυμαρένια (περισσότερο υγρό).

Η συνταγή που δίνω είναι για την πολύ τριφτή ζύμη : 1 κούπα λάδι, 1/2 κούπα υγρό. Αν τη θέλετε πιο ζυμαρένια, αντιστρέψτε την δοσολογία : 1/2 κούπα λάδι, 1 κούπα υγρό.

Σαν λάδι, βάζω ελαιόλαδο και δεν μου φαίνονται καθόλου βαριά στη γεύση. Όμως μπορείτε να βάλετε όποιο άλλο σπορέλαιο θέλετε ή να βάλετε μισό ελαιόλαδο-μισό σησαμέλαιο ή όλο σησαμέλαιο.

Σαν υγρό, στη συνταγή δίνω κρασί, αλλά θα μπορούσε να είναι χυμός πορτοκαλιού, χυμός με κονιάκ (μισό-μισό) ή σκέτο νερό με λεμόνι (αρωματισμένο με λίγο ανθόνερο). Ή θα μπορούσε να είναι ένα γλυκό κρασί, μοσχάτο ή vinsanto. Ή θα μπορούσε να είναι πετιμέζι (χωρίς να βάλετε και ζάχαρη).

Η ζύμη μπορεί να εμπλουτισθεί με ψιλοτριμμένα καρύδια ή αμύγδαλα ή σουσάμι ή τριμμένο λιναρόσπορο ή αρωματικά (ξύσμα πορτοκαλιού, λεμονιού κλπ, μαστίχα, κανελογαρύφαλα). Όμως η ιδέα είναι όλα τα αρωματικά να βρίσκονται στη γέμιση και η ζύμη να είναι απλή για να τα συνοδεύει.

Μήπως παρατηρήσατε πόσο ίδια μπορεί να είναι αυτή η συνταγή με εκείνη για μελομακάρονα, τα οποία είναι επίσης νηστίσιμα και “αποκλεισμένα” στα Χριστούγεννα;

Στην Κρήτη, αυτά τα σκαλτσούνια τα λένε πατούδα και εκτός από άχνισμα με ζάχαρη τα κάνουν και σιροπιαστά.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Υλικά

(για 25 σκαλτσούνια):

Για τη ζύμη

  • 1 κούπα λάδι
  • 1/2 κούπα κρασί λευκό
  • 1/4 κούπας ζάχαρη
  • 3 και 1/2 κούπες αλεύρι μαλακό
  • 3 κουταλιές γλυκού baking powder
  • 2 βανίλιες

Για τη γέμιση

  • 25 μικρά λουκούμια
  • 25 μισά καρύδια (πεταλουδίτσες)

Μέθοδος εκτέλεσης

Σε μπολ, κτυπώ με σύρμα το λάδι, κρασί και τη ζάχαρη.

Προσθέτω, ανακατεύοντας με κουτάλα, το αλεύρι, το baking και τη βανίλια. Θα γίνει μια μαλακιά ζύμη που πλάθεται εύκολα στα χέρια σας.

Μοιράστε τη σε 25 μπαλάκια. Απλώστε κάθε μπαλάκι ζύμης στη παλάμη σας, βάλτε ένα λουκούμι και μισό καρύδι και κλείστε τη ζύμη γύρω τους.

Βάλτε σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί και ψήστε για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου, αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσουν.

Αφήστε να κρυώσουν, ραντίστε με ανθόνερο και κοσκινίστε πάνω τους ζάχαρη άχνη.

Tags: ,

Άλλες συνταγές με , , , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Ένα σχόλιο για το “Τα νηστίσιμα σκαλτσούνια με λουκούμι της Βέφας”

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry