HOME > Συνταγές > Φαγητά > Αυγά > Ομελέτα με πατάτες – με κυβάκια πατάτας

Ομελέτα με πατάτες – με κυβάκια πατάτας

Αγαπημένη ομελέτα, που φτιάχνουν με μεγάλη ευκολία οι ελληνίδες μαμάδες. Εχετε δοκιμάσει να φτιάξετε;

Η γνωστή τεχνική ζητά να τηγανίσουμε τις πατάτες σε άφθονο λάδι, μετά να τις στραγγίξουμε και να προσθέσουμε τα χτυπημένα αυγά. Τουμπάρισμα για να ψηθεί η πάνω πλευρά ή για λίγα λεπτά, κάτω από το γκριλ του φούρνου.

Οι πατάτες κόβονται μπαστουνάκια στην Ελλάδα ή φέτες στην Ισπανία (για να φτιάξουν τη διάσημη τορτίγια τους – δείτε τον Ηλία Μαμαλάκη να τη μαγειρεύει με ισπανίδα νοικοκυρά). Όσο πιο μεγάλες κομμένες είναι οι πατάτες και όσο πιο πολύ σε ποσότητα το υλικό, τόσο περισσότερα αυγά πρέπει να ρίξουμε στο τηγάνι για να δέσουμε το μίγμα.

Αν έχετε απογοητευθεί από τις δοκιμές σας για πετυχημένη ομελέτα με πατάτες, που γίνεται γρήγορα, δεν καταναλώνει πολύ λάδι και πολλά αυγά και έρχεται σε ένα κομμάτι στο πιάτο σας, με ομοιόμορφη κατανομή πατάτας και αυγού, η λύση είναι “τα κυβάκια πατάτας“.

Δύο σημεία

με έχουν οδηγήσει στο να κάνω την δική μου ομελέτα με πατάτες κομμένες κυβάκια

1. Σπάνια κάνω τηγανητές πατάτες σε μπόλικο λάδι. Θέλουν περισσότερο χρόνο να γίνουν και σπαταλάω λάδι, το οποίο απρόθυμα βάζω για χρήση 2η φορά. Επίσης πρέπει να πηγαίνω να πετάω το τηγανόλαδο στα ειδικά δοχεία συλλογής για ανακύκλωση, όπως ορίζει η νομοθεσία.

2. Για να δέσω μια ομελέτα με 2 μέτριες πατάτες θέλω πολύ περισσότερα από 3 αυγά. Πρέπει να στοιχίζω τις πατάτες για να μην έχουν κενά και να τα κάνω όλα αυτά ενώ πήζει το αυγό και η συνοχή της ομελέτας κινδυνεύει.

Επιπλέον πλεονέκτημα: οι πατάτες δεν κολλάνε, δεν διαλύονται, γυρίζουν εύκολα και ψήνονται γρήγορα.

Ομελέτα με πατάτες – με κυβάκια πατάτας

5 from 1 vote
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Αυγά
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Total time

1

hour 

10

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 3 μικρές πατάτες

  • 3 αυγά

  • φρέσκο θυμάρι

  • λάδι ελιάς

  • αλάτι

Μέθοδος

  • Κόβω τις πατάτες σε φέτες, μετά σε μπαστουνάκια και μετά σε κυβάκια.
    Τις σκουπίζω σε χαρτί κουζίνας.
  • Ζεσταίνω ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, άδειο.
    Προσθέτω λάδι όσο χρειάζεται για να καλυφθεί ο πάτος.
    Ρίχνω τα κυβάκια της πατάτας. Τα απλώνω κουνώντας το τηγάνι από το χερούλι του, να πάρουν θέση για ψήσιμο.

    Πρέπει να υπάρχει ένα στρώμα πατάτας στο τηγάνι για να γίνει σωστά το ψήσιμο. Αν είναι βουναλάκι, οι πατάτες θα βγάλουν πολλή υγρασία που θα τις κάνει να κολλήσουν και μεταξύ τους και στο τηγάνι, ακόμα κι αν είναι αντικολλητικό.

    Μετά το άπλωμα, μην πειράξετε τις πατάτες για λίγο διάστημα. Αφήστε τις να κάνουν κρούστα. Μετά δοκιμάστε να τις κουνήσετε κουνώντας το τηγάνι. Το λάδι δεν είναι πολύ για να κινδυνέψετε.
    Αν κάποιες έχουν κολλήσει, ξεκολλήστε τις με μια σπάτουλα σιλικόνης.

    Σταδιακά οι πατάτες χάνουν τον όγκο τους και έχουν μαλακώσει, χωρίς να πάρουν χρώμα. Επίσης δεν έχουν λιώσει. Είναι έτοιμες για τα αυγά.
    Θα παρατηρήσετε πως το τηγάνι έχει ακόμα λάδι και δεν χρειάζεται να προσθέσετε.
  • Χτυπήστε τα αυγά με πιρούνι, με αλάτι, πιπέρι και φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη, τόσο ώστε να μην υπάρχουν ασπράδια στο πιρούνι όταν το σηκώνετε.
  • Κουνήστε μια φορά τις πατάτες και ρίξτε το μίγμα των αυγών.
    Κουνήστε το τηγάνι να βεβαιωθείτε πως τα αυγά έχουν καλύψει τις πατάτες.
    Σκεπάστε με καπάκι, χαμηλώστε τη φωτιά στο ελάχιστο και αφήστε τη να ψηθεί.

    Χαλαρώστε τις άκρες με τη σπάτουλα σιλικόνης.
    Βεβαιωθείτε πως η ομελέτα κουνιέται στο τηγάνι, πριν την τουμπάρετε σε πιάτο για να ψηθεί και η άλλη πλευρά.

    Αν, παρόλα αυτά, σας έχει κολλήσει στο τηγάνι, βάλτε τη στο γκριλ να ψηθεί η πάνω πλευρά και αφήστε την να κρυώσει πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Η υγρασία θα μαλακώσει το αυγό που έχει πιάσει στον πάτο.

    Μου αρέσει να την σερβίρω πάνω σε ξύλο κοπής, κομμένη σε τριγωνικά κομμάτια, σαν πίτσα, παρέα με φρέσκα μυρωδικά ή σε τετράγωνα κομμάτια, παρέα με μια σάλτσα τομάτας.
    Οι Ισπανοί την σερβίρουν με μαγιονέζα σκόρδου.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

2 Comments

  1. Μαρια τασουλα

    Αν βάλεις και σωταρισμενο κρεμμύδι μέσα…γίνεται το κάτι αλλο….

    • Είναι καλή βάση για όποια προσθήκη. Το σωταρισμένο κρεμμύδι θα τη γλυκάνει, το ψιλοκομμένο λουκάνικο θα την κάνει πικάντικη, τα καρέ πιπεριάς θα την κάνουν πιο δροσερή.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.