TasteFULL

Η ομελέτα του Σουλτάνου

Η Σταυριανή, εκτός από τα φαγητά που μαγειρέψαμε παρέα, τη σούπα του γάμου και το χουνκιάρ μπεγιεντί, μου άφησε τις συνταγές από μερικά φαγητά της Τουρκίας, που έχει αγαπήσει και ξεχωρίσει.

Η ομελέτα του Σουλτάνου είναι ένα από αυτά. Τι όνομα! Με το δίκιο τους, όμως. Είναι ομελέτα με καραμελωμένα κρεμμύδια και βούτυρο. Σκέτη γλύκα η κάθε μπουκιά!

Την μαγείρεψα σήμερα για μένα. Σιγόψησα τα κρεμμύδια μέχρι που μαλάκωσαν και καραμέλωσαν, χωρίς να πάρουν χρώμα. Θα μπορούσα να τα αφήσω περισσότερο να σκουρύνουν ίσως. Δεν έβαλα βούτυρο αλλά λάδι ελιάς και φυσικά γλύκα ήταν και μ’αυτό.

Πρόσθεσα τα αυγά χτυπημένα, σκέπασα με καπάκι, χαμήλωσα τη φωτιά και περίμενα να πήξει. Εβαλα λίγο βούτυρο από πάνω, αλάτι χοντρό και φρέσκα φύλλα δυόσμου. Δεν έχω φάει πιο γλυκειά ομελέτα. Απλή και ιδιαίτερη ταυτόχρονα.

Μου έγραφε πως την σερβίρουν σε σουλτανικό δίσκο αλλά δεν γνωρίζω αυτό το food styling, γι’αυτό την σερβίρισα στα γνωστά μου μαύρα πιάτα. Η κάτω πλευρά πήρε χρωματάκι ενώ η πάνω έμεινε πιο χλωμή. Δεν την τουμπάρισα γιατί το αυγό όταν παραψήνεται στεγνώνει. Απλά έκοψα τρίγωνα κομμάτια και τα σερβίρισα το ένα από τη μιά πλευρά και το διπλανό του από την άλλη.

Ο δυόσμος ταίριαζε πάρα πολύ, έδινε άρωμα, απαλή ένταση και δροσιά. Δοκίμασα και τις ελιές μου, που τις ξεκουκούτσιασα και τις μαρινάρισα με ξύσμα εσπεριδοειδών και αροδαμούς λεμονιάς. Αυτές έδιναν γήινη ένταση και φρεσκάδα αγουρίδας.

Για το καραμέλωμα των κρεμμυδιών ακολουθώ μερικές φορές την διαιτητική εκδοχή. Βάζω νεράκι και λίγο αλάτι και τα αφήνω να σιγοβράσουν και να μαλακώσουν. Μόνο όταν πιουν το νερό, βάζω το λάδι και συνεχίζω το σωτάρισμα μέχρι να γυαλίσουν, να στεγνώσουν και να γλυκάνουν στο μέγιστο. Με αυτό τον τρόπο δεν κινδυνεύουν να καούν.

Το άλλο μικρό κολπάκι που έκανα για να ισομοιραστούν τα κρεμμύδια στην ομελέτα ήταν να τα βγάλω από το τηγάνι, σουρώνοντας το περίσιο λάδι και να τα βάλω να κρυώσουν ελαφρά σε ένα μπολ. Ζέστανα το τηγάνι, χτύπησα τα αυγά στο πιάτο, πρόσθεσα μέσα στα αυγά τα κρεμμύδια και μετά τα έριξα όλα στο τηγάνι. Έτσι υπήρχαν παντού κρεμμύδια στην ομελέτα μου.

Δεν είναι μια γρήγορη ομελέτα, γιατί το κρεμμύδι θέλει το χρόνο του για να καραμελώσει. Βέβαια, αν έχετε σωταρισμένο κρεμμύδι ή καραμελωμένο κρεμμύδι, στο ψυγείο σας σε βάζο, τότε αυτή η πολυτελής ομελέτα με τα πιο φθηνά υλικά είναι εύκολη υπόθεση για σας.

Kι αν έχετε crème fraiche στο ψυγείο σας, έτοιμη ή σπιτική (ναι, μπορείτε να την φτιάξετε μόνοι σας), τότε βάλτε μια κουταλιά της σούπας στα χτυπημένα αυγά και δοκιμάστε την πιο ανάλαφρη ομελέτα που έχετε φάει ποτέ!

Η Σταυριανή πρόσθεσε άλλο ένα άγγιγμα: μια ιδέα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο στα χτυπημένα αυγά θα ψιθυρίσει νότες ανατολής στην ομελέτα του Σουλτάνου σας.

Sharing is caring!

Υλικά

  • 2-3 αυγά
  • 2-3 μέτρια κρεμμύδια ξερά
  • ελαιόλαδο ή βούτυρο
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι
  • δυόσμο

Μέθοδος εκτέλεσης

Κόβετε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες (δρεπανωτά), τα σωτάρετε σε χαμηλή φωτιά με λίγο αλάτι και το ελαιόλαδο ή το βούτυρο, σε σκεπασμένο τηγάνι μέχρι να μαλακώσουν και να γλυκάνουν. Μπορείτε να τα αφήσετε να πάρουν χρώμα ή όχι. Θέλει τουλάχιστον 20-30 λεπτά.

Βγάλτε τα σε μπολ, αφήνοντας το λάδι στο τηγάνι.

Χτυπήστε τα αυγά, με λίγο αλάτι, προσθέστε τα κρεμμύδια, ανακατέψτε και ρίξτε τα στο τηγάνι. Διατηρήστε τη φωτιά χαμηλή και το τηγάνι σκεπασμένο.

Σερβίρετε με φρέσκο δυόσμο ή με φρεσκοσπασμένο μαύρο πιπέρι.

Tags: , ,

Άλλες συνταγές με , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry