HOME > Συνταγές > Γλυκά > Γλυκά ψυγείου > Παγωτό κασάτο – με γλυκά κουταλιού

Παγωτό κασάτο – με γλυκά κουταλιού

Τα γενέθλια της κόρης μου είναι καλοκαιρινά και οι τούρτες της έχουν freddo ή semifreddo μορφή. Συνήθως διαλέγαμε semifreddo, ημιπαγωμένα γλυκά. Κάναμε τούρτα τιραμισού, στρογγυλή με τσέρκι και cheesecake ψυγείου με γιαούρτι και όποια διαθέσιμα φρούτα. Φέτος διαλέξαμε freddo και φτιάξαμε τούρτα παγωτό κασάτο.

Το παγωτό κασάτο έδρεψε δάφνες στα αστικά κέντρα της μεταπολεμικής Ελλάδας. Διαβάστε την εξέλιξη του παγωτού στην Κεφαλονιά, όπως την περιγράφει το άρθρο “Από το γιάτσο (το παγωτό που φτιαχνόταν με χιόνι) στο παγωτό κασάτο“. Εντυπωσιακή η ιστορία!

Εμένα μου άρεσε εκείνη η στροφή στην ιστορία, όταν μπόρεσαν να φτιάξουν σκληρό πάγο -επομένως μπόρεσαν να φτιάξουν βαθύτερης κατάψυξης παγωτά. Τότε ήρθαν οι στρογγυλές, σαν μπάλες, φόρμες από την Αυστρία, τις οποίες γέμιζαν με ποικιλίες παγωτού και καραμελωμένα φρούτα και τις τοποθετούσαν κλεισμένες στην ειδική σαλαμούρα, στρώμα πάγου – στρώμα αλάτι, μέχρι να γεμίσει το βαρέλι με τις φόρμες να καταψύχονται.

“Όταν μετά από 4-5 ώρες τις έβγαζαν, άνοιγαν τα δυο ημισφαίρια και έκοβαν στα τέσσερα τη στρογγυλή παγωτόμπαλα. Αυτό το τεταρτημόριο σερβιρισμένο στο μπολ, με ένα μπισκότο γαρνιτούρα, ήταν το παγωτό κασάτο, για την απόλαυση του οποίου, ουρές στα κοσμικά ζαχαροπλαστεία, να μην προλαβαίνουν οι σερβιτόροι και καρέκλα να μη μένει στιγμή αδειανή!

Qashatah (κασάτα) στα Αραβικά σημαίνει “μπολ”. Το παγωτό κασάτα ονομάστηκε έτσι από το μπολ στο οποίο σχηματιζόταν. Σταδιακά, στην Ελλάδα προσαρμόσαμε την κατάληξη, ώστε να ταιριάζει στο γένος (ουδέτερο) και έγινε παγωτό κασάτο. Στην Ιταλία υπάρχει ένα γλυκό που λέγεται cassata αλλά είναι τελείως διαφορετικό, μια γλυκιά γέμιση τυριού και φρουϊ γλασέ, τελείως καλυμμένη από παντεσπάνι και περιχυμένη με λευκό γλάσο.

Τα παιδιά μου δεν έχουν φάει παγωτό κασάτο. Νομίζω πως η προτίμησή του ξεπεράστηκε γύρω στη δεκαετία του 80, όταν μετατοπίστηκε το σημείο πώλησης των παγωτών από το ζαχαροπλαστείο στο περίπτερο και έγινε μοντέρνο το παγωτό ξυλάκι και ο πύραυλος. Ίσως το τελευταίο μέρος που θυμάμαι να πουλούσε παγωτό κασάτο ήταν τα καλοκαιρινά αναψυκτήρια. Θέλω να πιστεύω πως σε παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία θα εξακολουθεί να υπάρχει σαν μέρος του μενού.

Αυτό που λάτρευα σ’αυτό το παγωτό ήταν τα κομμάτια φρουϊ γλασέ που ανακάλυπτα μέσα του! Τότε όλα τα φρουϊ γλασέ ήταν ωραία. Είχαν χρώμα και αναγνωρίσιμη γεύση. Ήταν μαλακά, τρυφερά και ζωγράφιζαν τη φέτα του παγωτού με τα χρώματά τους.

Λυπάμαι που το ξαναλέω, αλλά για να γευτείτε αληθινά φρουϊ γλασέ στα χρόνια μας πρέπει να τα φτιάξετε μόνη σας. Τα φρουϊ γλασέ είναι γλυκά κουταλιού που τα σουρώνετε από το σιρόπι τους και τα αφήνετε να στεγνώσουν σκεπασμένα με μια σίτα, τόσο απλά! Όποιο έτοιμο γλυκό κουταλιού έχει μέσα γλυκόζη, έχει τον παράγοντα που ισοπεδώνει μέρα με τη μέρα το άρωμα και τη γεύση του. Με κλειστά μάτια δεν αναγνωρίζεις τι γλυκό τρως.

Είχα πολλά μισοτελειωμένα βαζάκια γλυκών κουταλιού και έψαχνα μια αφορμή για να τα αξιοποιήσω. Ευκαιρία να στολίσουν μια τούρτα και ευκαιρία για τα παιδιά να δοκιμάσουν ένα παγωτό κασάτο. Αν και δεν διάλεξα μια στρογγυλή -σαν μπάλα- φόρμα για να είμαι απόλυτα σωστή στην παράδοση αλλά επέλεξα την ευκολία και έστησα το παγωτό σε ταψάκι 26εκ διάμετρο για να βγάλω 14 τριγωνικές πάστες παγωτού.

Παγωτό πήρα έτοιμο από τον Κωνσταντινίδη, γιατί το αποφάσισα τελευταία στιγμή. Η φόρμα χώρεσε 2 κιλά, 1 βανίλια και 1 κακάο και στοίχισε 16ευρώ/κιλό Χ2= 32 ευρώ. Πολύ ακριβό αλλά η ευκολία πληρώνεται. Κράτησα τη γεύση του παγωτού απλή για να φανούν τα φρουϊ γλασέ. Μην παρασυρθείτε σε παγωτά παρφέ, θα βαρύνει η τούρτα.

Τα γλυκά που έβαλα στην κρέμα, αφού τα σούρωσα, ήταν ρουμπινί κυδώνι, τσαγαλί αμύγδαλο, πορτοκαλί του ήλιου νεράντζι, κεραμιδί σουλτανίνα και σκούρο πράσινο συκαλάκι. Στην σοκολάτα έβαλα μόνο διάφανο κίτρινο αχλάδι και τραγανά βυσσινάκια.

Αν τα φρούτα έχουν ζαχαρώσει βάλτε τα να σιγοβράσουν ώστε να λυώσει η ζάχαρη χωρίς να καεί. Σουρώστε τα και ζωντανέψτε τα -αν θέλετε- με σπιτικά λικέρ. Θα ρουφήξουν κι άλλη γεύση και θα δώσουν μια ελαφριά γεύση ποτού στο παγωτό σας.


Την ευχή που έγραψα για την κόρη μου, την μοιράζομαι μαζί σας για να την δώσετε στα δικά σας παιδιά.

Νομίζω πως τα έχω βάλει όλα μέσα.

Να ‘ναι η ζωή σου ζάχαρη, να ‘ναι η καρδιά γεμάτη!

Γερή να είσαι όπου βρεθείς, ό,τι ζητήσεις να ‘χεις!


© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Παγωτό κασάτο – με γλυκά κουταλιού

5 from 1 vote
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Παγωμένα
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Total time

1

hour 

10

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • (για ταψάκι 26εκ διάμετρος)
  • 1 κιλό παγωτό βανίλια

  • 1 κιλό παγωτό κακάο

  • 1,5 με 2 κούπες ψιλοκομμένα γλυκά κουταλιού σε κάθε κιλό παγωτό

  • Για τη βάση
  • 250 γρ τριμμένα μπισκότα (έβαλα αμυγδαλωτά μπισκότα)

  • 1/2 κούπα ξηροί καρποί (έβαλα φυστίκια Αιγίνης)

Μέθοδος

  • Ξεκινήστε αλέθοντας τα μπισκότα και τους ξηρούς καρπούς (αν θέλετε ξηρούς καρπούς) σε λεπτή σκόνη. Αφήστε στην άκρη.
  • Βρέξτε το ταψί με κρύο νερό και στρώστε το με διάφανη μεμβράνη (για να κολλήσει η μεμβράνη).
  • Κτυπήστε στο μπολ του μίξερ (με το Κ εξάρτημα) το παγωτό βανίλια να μαλακώσει λίγο. Ρίξτε τα φρούτα και συνεχίστε γρήγορα το χτύπημα για να ανακατευτούν ομοιόμορφα. Απλώστε το μίγμα στο ταψί, κτυπώντας ελαφρά στον πάγκο ώστε να φύγουν όποιες φουσκάλες αέρα και να απλωθεί καλά στο ταψί.
    Βάλτε το στη κατάψυξη όσο ετοιμάζετε το παγωτό κακάο.
  • Ξεπλύνετε το κάδο και το εξάρτημα και βάλτε το παγωτό κακάο και τα φρούτα. Κτυπήστε όσο χρειάζεται για να ανακατευτούν.
  • Βγάλτε το ταψί από την κατάψυξη και απλώστε πάνω στην κρέμα βανίλια την κρέμα κακάο. Κτυπήστε ελαφρά στον πάγκο για να απλωθεί καλά.
  • Απλώστε πάνω στο παγωτό κακάο τα τριμμένα μπισκότα με τους ξηρούς καρπούς, ώστε να σχηματιστεί μια ομοιόμορφου πάχους στρώση. Πιέστε ελαφρά με τα χέρια σας. Καλύψτε με μεμβράνη και γρήγορα στην κατάψυξη.

    Η διαδικασία του στρωσίματος του παγωτού κακάο και της βάσης των μπισκότων πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα για να μην λιώνει η κρέμα βανίλια και χαλάσει το χώρισμα ανάμεσά τους.
    Μπορείτε να το φτιάξετε αρκετές μέρες πριν το τραπέζι σας και να το φυλάτε στην κατάψυξη. Το σερβίρετε τη μέρα της γιορτής με πονηρό τρόπο.
  • Τουμπάρετε το ταψί πάνω στην πιατέλα σερβιρίσματος.
    Δεν πρόκειται να πέσει μόνο του. Πάρτε το πιστολάκι των μαλλιών σας και ζεστάνετε γρήγορα το ταψί πρώτα από το πλάϊ και μετά από πάνω. Θα πέσει μια χαρά.
    Αφαιρείτε τη μεμβράνη και στολίζετε όπως θέλετε.

    Εγώ έβαλα κατεψυγμένα φρούτα του δάσους στα σιρόπια από τα γλυκά που περίσσεψαν και έκανα το σιρόπι της φωτογραφίας στο τέλος.

    Μπορείτε να βάλετε:
    μαρμελάδα
    γλυκά κουταλιού
    σιρόπι σοκολάτας (θα παγώσει κιόλας αμέσως)
    σιρόπι καραμέλας
    αλλά και ζαχαρωμένα λουλούδια (με ασπράδι και ζάχαρη – πολύ εντυπωσιακά!)

    Το φυλάτε σερβιρισμένο στην κατάψυξη.
    Το βγάζετε να ξεπαγώσει 10 λεπτά περίπου πριν το σερβίρετε.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*