TasteFULL

Παξιμάδια Κυθήρων – με ελαιόλαδο και κίτρινο σταρένιο αλεύρι

Τα παξιμάδια Κυθήρων πιστεύω πως είναι τα αγαπημένα παξιμάδια των παιδιών. Γιατί είναι τρυφερά και πολύ νόστιμα. Για τα δικά μου παιδιά, ήταν το αγαπημένο δεκατιανό του σχολείου, όσο πήγαιναν δημοτικό. Μετά συνέχιζαν να τα τρώνε, αλλά όχι στο σχολείο. Τα έτρωγαν για απογευματινό στο σπίτι.

Τα παξιμάδια αυτά φτιάχνονται με κίτρινο σταρένιο αλεύρι, γι’αυτό έχουν έντονο χρώμα και με ελαιόλαδο, γι’αυτό είναι τόσο τρυφερά. Δύο είναι οι λόγοι που με κάνουν να φτιάχνω μόνη μου αυτά τα παξιμάδια:

α. Επειδή περιέχουν μεγάλη ποσότητα ελαιολάδου, ταγγίζουν πολύ γρήγορα, γιατί εκτίθενται στο φως και τη ζέστη, μέσα στη διάφανη συσκευασία τους, στα ράφια των σουπερ μάρκετ.

β. Το ελαιόλαδο που χρησιμοποιούν δεν είναι απαραίτητα πρώτης ποιότητας. Αν διαβάσετε στα συστατικά μπορεί να πετύχετε τη λέξη “πυρηνέλαιο”

Είχα δει στην τηλεόραση να φτιάχνουν παξιμάδια και είχα κρατήσει την συνταγή. Όταν τη δοκίμασα, το αλάτι ήταν υπερβολικά πολύ (7γρ, δηλαδή 1 κουταλάκι γλυκού στα 500γρ αλεύρι). Έψαξα και βρήκα την Foodjunkie να έχει την ίδια συνταγή, με σωστή ποσότητα αλατιού (1 κουταλάκι γλυκού στο 1 κιλό αλεύρι).

Η αναλογία της μαγιάς, στη δική μου συνταγή, είναι ελάχιστα μεγαλύτερη, 1%, δηλαδή 10γρ στα 1000γρ αλεύρι. Φουσκώνουν αρκετά και είναι τραγανά στο δάγκωμα.

Τα μυστικά για να σας πετύχουν τα παξιμάδια είναι:

  • να ζυμώσετε πολύ καλά! Αυτή είναι δουλειά για το μίξερ σας, όχι για τα χέρια σας. Αν η ζύμη είναι βαρειά για το μίξερ, μοιράστε την στη μέση και ζυμώστε εναλλάξ τα δύο κομμάτια.
  • να είστε υπομονετικές στη διαδικασία! μετά το ζύμωμα, αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει, μοιράστε σε 4 κομμάτια και πλάστε 4 φρατζόλες, χαράξτε σε φέτες χωρίς να κόψετε και αφήστε να φουσκώσουν ξανά. Ψήστε, κόψτε και ξαναψήστε.
  • χαράξτε σε φέτες για να αποκτήσουν τα παξιμάδια το καμπυλωτό σχήμα στο πάνω μέρος, αλλά να μην κόψετε μέχρι κάτω γιατί η ζύμη είναι μαλακή και θα χάσουν το σχήμα τους
  • κόψτε τις φέτες μόνο όταν οι φρατζόλες έχουν τελείως κρυώσει! Tο ψωμί είναι πολύ αφράτο και τρίβεται όταν είναι ζεστό. Διαλέξτε ένα πριονωτό μαχαίρι με μικρά κενά.

παξιμάδια Κυθήρων

 

Sharing is caring!

Υλικά

  • 1000γρ αλεύρι κίτρινο για ψωμί
  • 10γρ ξερή μαγιά
  • 200ml λάδι ελιάς απαλό
  • 500ml νερό
  • 1 κουταλιά γλυκού αλάτι

Μέθοδος εκτέλεσης

Ζυμώνω στο μίξερ όλα τα υλικά. Μόλις σχηματιστεί η ζύμη, την μοιράζω στα δύο και ζυμώνω πολύ καλά το κάθε κομμάτι ξεχωριστά.

Ενώνω τα δύο κομμάτια με τα χέρια πάνω στον πάγκο, βάζω τη ζύμη μέσα στο μπολ, καλύπτω με μεμβράνη για να μην στεγνώσει και πετσέτα και αφήνω να φουσκώσει για 2 ώρες περίπου.

Πατάω να ξεφουσκώσει, μοιράζω σε 4 κομμάτια των 400γρ το καθένα και πλάθω μακρόστενες φρατζόλες, τις οποίες τοποθετώ σε ταψάκι αντικολλητικό 23Χ33,  αφήνοντας κενό ανάμεσά τους.

Με μυτερό μαχαίρι χαράζω τις φρατζόλες σε φέτες, φροντίζοντας να χαράξω και τα πλαϊνά. Αφήνω να φουσκώσουν μέχρι να έχουν ενωθεί οι φρατζόλες και να έχουν καμπυλώσει οι φέτες.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο αντιστάσεων 200βαθμών για 45λεπτά.

Βγάζω, τουμπάρω το ταψί πάνω σε σχάρα και αφήνω να κρυώσουν τελείως οι φρατζόλες πριν τις κόψω.

Κόβω σε φέτες με πριονωτό μαχαίρι και τις βάζω στις λαμαρίνες του φούρνου. Ψήνω για 45λεπτά σε φούρνο αέρα 150 βαθμών (για να στεγνώσω και τα δύο ταψιά ταυτοχρόνως).

Αφήστε να κρυώσουν εντελώς τα παξιμάδια και φυλάξτε τα σε μεταλλικό κουτί, μακριά από ζέστη.

Μπορείτε να φτιάξετε Παξιμάδια ολικής άλεσης με σιτάρι και σίκαλη καθώς και τα κρητικά παξιμάδια με προζύμι της γιαγιάς Μαρίας, στον Πίκρη Ρεθύμνου.

Tags: , , , , ,

Άλλες συνταγές με , , ,

Print Friendly, PDF & Email

2 σχόλια για το “Παξιμάδια Κυθήρων – με ελαιόλαδο και κίτρινο σταρένιο αλεύρι”

  1. Kaori Amaya

    Καλησπέρα! Γράφετε ότι υπάρχουν φωτογραφίες, όμως δεν βλέπω κάπου να υπάρχουν! Θα βοηθούσε πολύ εάν είχαμε και μια εικόνα! Ευχαριστώ!

    Reply

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry