TasteFULL

Παξιμάδια ολικής άλεσης – με σιτάρι και σίκαλη

Η αγάπη μου για τα παξιμάδια είναι γνωστή. Και ο σεβασμός μου για το πιο βασικό τρόφιμο στη δική μου κουζίνα, επίσης.

Το παξιμάδι είναι πάντα διαθέσιμο, δεν μπαγιατεύει και γίνεται βάση για πολλές μαγειρικές δημιουργίες. Την τελευταία φορά που έφευγε η Άννα για Ιωάννινα, ζήτησε να πάρει μαζί της παξιμάδια ολικής άλεσης γιατί η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, τα κάνει πιο σωστά διατροφικά.

Παξιμάδια ολικής δεν είχα ξανακάνει. Είχα στο ντουλάπι μου δύο αλεύρια ολικής, σταρένιο και σίκαλης. Ακολούθησα την πρακτική του 1% ξηρή μαγιά στην ποσότητα αλευριού, πρόσθεσα και το ελαιόλαδο για να “μαλακώσω” τη ζύμη, θυμήθηκα και τη γιαγιά Μαρία, στον Πίκρη, που έλεγε πως “παξιμάδι χωρίς λάδι, δεν βρέχεται” και προχώρησα.

Ζύμωσα στο μίξερ γιατί η ζύμη θέλει πολύ καλό ζύμωμα. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα αλεύρια ολικής ρούφηξαν περισσότερο νερό. Πρόσθεσα κι άλλο λάδι όσο ζύμωνα γιατί έβλεπα τη ζύμη να κολλά στα τοιχώματα. Στο τέλος έγινε μια “γεμάτη” ζύμη, με σώμα, την οποία έκανα παξιμάδια, όπως περιγράφω πιο κάτω.

Εγιναν παξιμάδια με ελαφριά αντίσταση στο δόντι, όχι τόσο αφράτα όπως τα Παξιμάδια Κυθήρων με ελαιόλαδο και κίτρινο σταρένιο αλεύρι . Όμως είχαν την μυρωδιά της γης και τη γεύση του ψωμιού! Με χαρά σκεφτόμουν να γλυστρούν στην τσάντα της κόρης μου για κολατσιό στη σχολή της. Μην ρωτάτε για το γιό μου, αυτός προτιμά τα αφράτα παξιμάδια και δεν παίρνει σνακ στη σχολή του από το σπίτι.

παξιμάδια ολικής

Sharing is caring!

Υλικά

  • 500γρ αλεύρι σταρένιο ολικής
  • 300γρ αλεύρι σίκαλης ολικής
  • 125ml ελαιόλαδο (100ml στη ζύμη + 25ml στο ζύμωμα)
  • 500ml νερό
  • 8γρ ξερή μαγιά
  • 1 κουταλιά γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά γλυκού ζάχαρη

Μέθοδος εκτέλεσης

Ενώστε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ (κρατείστε τα 25ml ελαιόλαδο) και ζυμώστε αρκετά. Περιχύνετε τη ζύμη με το εξτρα λάδι ώστε να μην κολλά στα τοιχώματα του μίξερ.

Σκεπάζετε τον κάδο με μεμβράνη και πετσέτα και  αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει για 3ώρες. Τα αλεύρια ολικής θέλουν περισσότερη ώρα για να φουσκώσουν σε σχέση με τα "χάσικα" αλεύρια, όπως λένε στην Κρήτη, δηλαδή τα λευκά.

Βγάζετε τη ζύμη στον πάγκο, την ξεφουσκώνετε ζυμώνοντας, μοιράζετε σε 6 μέρη των 220γρ και τα πλάθετε κορδόνια (σαν μπαγκέτες ψωμιού).

Τα βάζετε με κενό ανάμεσα σε αντικολλητικό ταψί 22Χ33, κόβετε με μαχαίρι σε φέτες -χωρίς να κόψετε τελείως, σκεπάζετε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνετε να φουσκώσουν ξανά. Θα έχουν ενωθεί οι μπαγκέτες και θα έχουν φουσκώσει οι φέτες.

Εχετε προθερμάνει το φούρνο στους 180 βαθμούς αντιστάσεις. Ψήνετε το ψωμί για 15λεπτά, μόνο με τις κάτω αντιστάσεις και 45λεπτά, σε αντιστάσεις πάνω κάτω.

Βγάζετε το ψωμί, αφήνετε να κρυώσει και χωρίζετε σε φέτες. Απλώστε τις στις λαμαρίνες του φούρνου και ψήστε στους 130βαθμούς αέρα για 1 ώρα. Αν κάνετε μεγαλύτερα παξιμάδια, θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο.

Διατηρείστε τα παξιμάδια σε αεροστεγές βάζο, μακριά από υγρασία.

Tags: , , , , , , , ,

Άλλες συνταγές με , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry