TasteFULL

Pasta alla Norma – μια Σισιλιάνα μακαρονάδα

Όσοι παραπονιέστε για τις μεγάλες μερίδες των συνταγών, γιατί εσείς μαγειρεύετε για 1 ή 2 άτομα, σας έχω μια μακαρονάδα στη σωστή αναλογία για να μοιραστείτε με τον αγαπημένο σας ή την καλύτερή σας φίλη.

Αν πιστεύετε πως μια μακαρονάδα είναι απλοϊκό φαγητό και δεν δικαιούται τους προβολείς πάνω της, οι γείτονες Ιταλοί θα είχαν πάρει φωτιά στο δευτερόλεπτο.

Αυτή η κυρία, η pasta alla norma, έχει πάρει επαίνους από μακαρονάδες μέχρι το κόκκαλο, που εκτιμούν τόσο το συνδυασμό των υλικών, τη σωστή διαχείρισή τους αλλά και τη σωστή παρουσίαση. Τόσο που ο νονός της, σε ένα δείπνο θεατρικού συναφιού, αναφώνησε όταν τα είδε όλα αυτά να ζωντανεύουν σε ένα πιάτο, μαγειρεμένα από τα χέρια μιας ιταλίδας μαγείρισσας  “Signora Saridda questa è ‘na vera Normaτούτη ‘δω είναι μια πραγματική Norma”.

Ετσι ένα πιάτο που δημιουργήθηκε στην Σικελία, όταν η όπερα “Norma”, του Σικελού Bellini, είχε γίνει ήδη δημοφιλής, βαπτίστηκε με το ίδιο όνομα. Την πιο πλήρη ανάλυση που βρήκα, μπορείτε να δείτε από ένα, παθιασμένο με το πιάτο, φίλο των Συνταγών της Παρέας.

Αυτό το πιάτο με τα λίγα υλικά, παρουσιάζεται στο τραπέζι με τη χάρη και κομψότητα μιας ντίβας και συγκλονίζει με την πληρότητα της γεύσης.

Η σωστή διαχείριση των υλικών είναι το μυστικό επιτυχίας.

  • Οι μελιτζάνες, κομμένες σε στικς, είναι περισσότερο βολικές από τις φέτες, για να ενσωματωθούν με τα ζυμαρικά.
  • Το τηγάνισμα, γίνεται με το δικό μου τρόπο, χρησιμοποιώντας 3 κουταλιές σούπας για να τηγανίσω 1 μελιτζάνα. Ετσι βγάζω χρυσά μπαστουνάκια μελιτζάνας που στέκουν στο πηρούνι, δεν έχουν καταρρεύσει.
  • Η φρέσκια ντομάτα, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κύβους σωτάρεται σε δυνατή φωτιά να χάσει τα υγρά της και να γλασάρει. Με τομάτα κουτιού θα πάρετε περισσότερο χρώμα και περισσότερη σάλτσα, αλλά η φρέσκια έχει άλλη χάρη.
  • Ο φρέσκος βασιλικός είναι απαραίτητος. Το πάντρεμα με τη γλύκα της μελιτζάνας και τη φρεσκάδα της τομάτας είναι ο βαθύς αναστεναγμός στη γευστική δοκιμή!
  • Το τυρί στη φωτογραφία είναι ήπια φέτα (αυτό είχα) αλλά το σωστό είναι ξερός κρητικός ανθότυρος. Για τους Σικελούς, ανυπερθέτως ΟΧΙ σε παρμεζάνα. Μην το τρίψετε και ασπρίσετε το πιάτο, αλλά κόψτε λεπτές φλοίδες που θα συνοδέψουν τα υπόλοιπα υλικά.
Μάθετε τον δικό μου τρόπο να τηγανίζω μελιτζάνες, θα σας χρειαστεί σε πολλά καλοκαιρινά πιάτα. Κλικ για tweet

Sharing is caring!

Υλικά

για 2 άτομα

  • 1 μελιτζάνα φλάσκα μέτρια
  • 2 τομάτες μεγάλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • μπόλικα φρέσκα φύλλα βασιλικού
  • λίγο τσίλι
  • ελαιόλαδο
  • ζάχαρη, αλάτι
  • λίγες φλοίδες ξερού κρητικού ανθότυρου
  • 200γρ σπαγγέτι

Μέθοδος εκτέλεσης

Κόψτε τη μελιτζάνα στη μέση οριζόντια. Κάθε κομμάτι κόψτε σε φέτες, πάχους 2εκ. Κάθε φέτα σε μπαστουνάκια πάχους 2εκ. Βάλτε τα σε μπολ με νερό με μια πρέζα αλάτι, βάλτε ένα πιάτο από πάνω να μένουν βυθισμένα και αφήστε όση ώρα χρειάζεστε να ετοιμάσετε τα υπόλοιπα υλικά.  

Ξεφλουδίστε τις τομάτες, κόψτε οριζόντια και μετά σε κυβάκια. Ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε το σκόρδο. Ετοιμάστε τις φλoίδες του ξερού ανθότυρου.

Σουρώστε τις μελιτζάνες και στίψτε τις δυο-τρεις μαζί στη χούφτα σας. Μην τις λυώσετε με την πίεση.

Πως τηγανίζω μελιτζάνες με λίγο λάδι

Χρησιμοποιώ αντικολλητικό τηγάνι με καπάκι, αλλά το ίδιο αποτέλεσμα γίνεται και σε κατσαρόλα. Βάζω τη φωτιά στο φουλ να ζεσταθεί η κατσαρόλα ή σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί το αντικολλητικό τηγάνι. Βάζω 2-3 κουταλιές σούπας λάδι, ρίχνω τα μπαστουνάκια μελιτζάνας και ανακατεύω καλά να λαδωθούν παντού. Θέλει μια στρώση. Θα ρουφήξουν το λάδι. Συνεχίζω να ανακατεύω για ένα λεπτό σε δυνατή φωτιά. Αυτά αρχίζουν να δείχνουν στεγνά.

Βάζω το καπάκι να μαζέψει τους υδρατμούς της μελιτζάνας και χαμηλώνω τη φωτιά στο 3. Αφήνω έτσι για 3 λεπτά περίπου. Ο ατμός μαλακώνει και μαγειρεύει τη σάρκα της μελιτζάνας, ενώ τα σημεία που ακουμπούν στο τηγάνι παράλληλα καραμελώνουν και παίρνουν χρώμα. Ανοίγω το καπάκι και ολοκληρώνω το τηγάνισμα, στην ίδια θερμοκρασία, γυρίζοντας τα μπαστουνάκια από την άλλη πλευρά να πάρουν χρώμα.

Τα βγάζω σε δίσκο να κρυώσουν λίγο και μετά τα ακουμπώ στο χαρτί κουζίνας να απορροφήσει μέρος του λαδιού.

Αφού τελειώσετε τις μελιτζάνες, βάλτε το νερό για τα μακαρόνια να βράσει και παράλληλα, πάρτε το τηγάνι να φτιάξετε μια γρήγορη σάλτσα τομάτας.

Στο τηγάνι βάλτε λίγο ελαιόλαδο να ζεσταθεί, προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και την ξερή καυτερή πιπεριά, τα κυβάκια φρέσκιας τομάτας, αλάτι και λίγη ζάχαρη. Σωτάρετε σε δυνατή φωτιά, να εξατμιστούν τα υγρά. Δοκιμάστε τη γεύση.

Βράστε τα μακαρόνια al dente, εννοώντας πως όταν δαγκώνοντας το ζυμαρικό θα φαίνεται μια άσπρη τελίτσα στο κέντρο του. Βγάλτε τα με την τσιμπίδα και προσθέστε τα στο τηγάνι με τη σάλτσα. Ανακατέψτε. Προσθέστε τα περισσότερα φύλλα του βασιλικού (κρατείστε μερικά για στόλισμα) και τις φλοίδες τυριού. Ανακατέψτε. Στο τέλος προσθέστε και τα μπαστουνάκια μελιτζάνας.

Σερβίρετε προσεκτικά. Θα παρατηρήσατε πως δεν σας είπα να βάλετε τις μελιτζάνες μέσα στη σάλτσα, παρά μόνο τα μακαρόνια. Ετσι θα πετύχετε χρωματική ποικιλία στο πιάτο αντί να είναι όλα κοκκινωπά.

Στολίστε με τα έξτρα φύλλα βασιλικού και σερβίρετε με φρεσκοσπασμένο μαύρο πιπέρι.

Tags: ,

Άλλες συνταγές με , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry