HOME > Συνταγές > Γλυκά > Γλυκές πίτες > Πάστα φλώρα – τραγανή σαν μπισκότο
πάστα φλώρα

Πάστα φλώρα – τραγανή σαν μπισκότο

5.0 from 2 votes

Η αγαπημένη μου πάστα φλώρα είναι τραγανή σαν μπισκότο. Λεπτή, όσο πρέπει στητή και πολύ ντελικάτη. Η ζύμη είναι σαμπλέ χωρίς καθόλου baking powder. Αν ζητάτε φουσκωτή, ψωμένια πάστα φλώρα, συνεχίστε το ψάξιμο.

Είναι σαν να τρώτε σαμπλέ μπισκοτάκια γεμιστά με την αγαπημένη σας μαρμελάδα. Μόνο που αντί να κάνετε τον κόπο να φτιάξετε μπισκότα, στρώνετε τη βάση μιας ταρτιέρας και τη γεμίζετε με τη μαρμελάδα. Με όποια μαρμελάδα έχω έτοιμη για κατανάλωση στο ντουλάπι μου.

Αυτή τη φορά ήταν μαρμελάδα από υπέροχα καλοκαιρινά σύκα. Είχα μόνο μισό βαζάκι και χρειαζόμουν περισσότερη. Την έβαλα στην κατσαρόλα, πρόσθεσα μερικά μήλα τριμμένα, χυμό πορτοκαλιού, λίγο ξύσμα πορτοκάλι, λίγη ζάχαρη και το έβρασα μέχρι να δέσει. Ήταν πολύ καλό! Λιγότερο γλυκό από μαρμελάδα και πιο δροσερό.

Μερικές φορές προσθέτω καρύδια τριμμένα με τη μαρμελάδα ή ψιλοαλεσμένα αμύγδαλα μέσα στη ζύμη (αφαιρώντας ίση ποσότητα αλεύρι). Τις τελευταίες Κυριακές είναι το γλυκό του οικογενειακού τραπεζιού.

Το τέλεια σχεδιασμένο καφασωτό της πάστα φλώρα, με εντυπωσιάζει κάθε φορά και γίνεται πανεύκολα με την ειδική φόρμα από το Cook Shop.

ΥΓ: Εκανα πάστα φλώρα με κλαριφιέ βούτυρο στην ίδια αναλογία. Απίστευτο το άρωμα αλλά και η γεύση. Μικρή η μπουκιά, τεράστια η απόλαυση.

Πάστα φλώρα – τραγανή σαν μπισκότο

5.0 from 2 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Γλυκές πίτεςCuisine: ΕλλάδαDifficulty: Μέτρια
Servings

8

servings
Prep time

1

hour 
Cooking time

1

hour 
Total time

2

hours 
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 250γρ. βούτυρο

  • 3 κούπες αλεύρι (375γρ)

  • 1/2 κούπα ζάχαρη (100γρ)

  • λίγο αλάτι

  • 1 αυγό, 1 κρόκο

  • λίγο γάλα

  • 1 ασπράδι με λίγη ζάχαρη για άλειμμα της ζύμης

  • Για την τάρτα

  • μαρμελάδα

Μέθοδος

  • Βάζω σε μπολ το αλεύρι και το βούτυρο παγωμένο και κομμένο σε κομμάτια, μαζί με τα αυγά, το αλάτι & τη ζάχαρη.
    “Τρίβω” τα υλικά με το ειδικό ζυμωτήρι ώστε να αναμειχθούν ή με το πρες πουρε ή με ένα πηρούνι. Δεν χρησιμοποιώ τα χέρια για να μην ζεστάνω το μίγμα. Όταν γίνει ψιχουλιαστό είναι έτοιμο. Προσθέτω λίγο γάλα να ενωθεί σε μια μπάλα.
  • Παίρνω λίγο περισσότερο από τη μισή ζύμη και την απλώνω σε ταρτιέρα 30εκ, χωρίς να κάνω τοίχωμα γύρω γύρω. Τρυπάω με πηρούνι εδώ κι εκεί και βάζω την ταρτιέρα στο ψυγείο, μαζί με την υπόλοιπη ζύμη.
  • Μετά από μισή ώρα, βγάζω από το ψυγείο την ταρτιέρα και την υπόλοιπη ζύμη.
    Ανοίγω σε φύλλο την υπόλοιπη ζύμη, ανάμεσα σε δύο κομμάτια μεμβράνης ή αντικολλητικού χαρτιού για να μην κολλάει ο πλάστης. Τοποθετώ τη φόρμα στον πάγκο με την κοφτερή πλευρά της προς τα πάνω.
    Τοποθετώ το φύλλο πάνω στη φόρμα, αφαιρώντας την κάτω μεμβράνη και πατάω με τον πλάστη ώστε να κοπούν οι ρόμβοι. Αφαιρώ τη μεμβράνη.
    Αφαιρώ τους ρόμβους και τους βάζω περιμετρικά στην τάρτα να κάνουν ενα μικρό τοίχωμα. Απλώνω την μαρμελάδα, τόση όση να καλύψει χρωματικά τον πάτο της τάρτας. Δεν θέλει υπερβολική μαρμελάδα γιατί ξεχειλίζει από τα κενά.
    Αναποδογυρίζω ολόκληρη την φόρμα πάνω στην τάρτα. Σπρώχνω τα πλαϊνά αυτάκια ώστε να ελευθερωθεί το φύλλο από τη φόρμα. Πιέζω ελαφρά γύρω γύρω να ενωθεί με το κάτω φύλλο της τάρτας.
    Αν σας δυσκολευει να βγει το φύλλο από τη φόρμα, μπορείτε να αλευρώσετε τις δύο επιφάνειές του αφού το ανοίξετε ανάμεσα στις μεμβράνες.
  • Αλείφω τη ζύμη με το μίγμα ασπράδι – ζάχαρης. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο 160 βαθμούς C αέρα μέχρι να ροδίσει, περίπου 50-55 λεπτά.
    Δεν την αγγίζω αν δεν κρυώσει εντελώς και λίγο παραπάνω! Είναι ζύμη βουτύρου και θρυμματίζεται όσο το βούτυρο είναι ακόμα σε ρευστή μορφή από την θερμότητα.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*