TasteFULL

Πάστα φλώρα – τραγανή σαν μπισκότο

Η αγαπημένη μου πάστα φλώρα είναι τραγανή σαν μπισκότο. Λεπτή, όσο πρέπει στητή και πολύ ντελικάτη. Η ζύμη είναι σαμπλέ χωρίς καθόλου baking powder. Αν ζητάτε φουσκωτή, ψωμένια πάστα φλώρα, συνεχίστε το ψάξιμο.

Είναι σαν να τρώτε σαμπλέ μπισκοτάκια γεμιστά με την αγαπημένη σας μαρμελάδα. Μόνο που αντί να κάνετε τον κόπο να φτιάξετε μπισκότα, στρώνετε τη βάση μιας ταρτιέρας και τη γεμίζετε με τη μαρμελάδα. Με όποια μαρμελάδα έχω έτοιμη για κατανάλωση στο ντουλάπι μου.

Αυτή τη φορά ήταν μαρμελάδα από υπέροχα καλοκαιρινά σύκα. Είχα μόνο μισό βαζάκι και χρειαζόμουν περισσότερη. Την έβαλα στην κατσαρόλα, πρόσθεσα μερικά μήλα τριμμένα, χυμό πορτοκαλιού, λίγο ξύσμα πορτοκάλι, λίγη ζάχαρη και το έβρασα μέχρι να δέσει. Ήταν πολύ καλό! Λιγότερο γλυκό από μαρμελάδα και πιο δροσερό.

Μερικές φορές προσθέτω καρύδια τριμμένα με τη μαρμελάδα ή ψιλοαλεσμένα αμύγδαλα μέσα στη ζύμη (αφαιρώντας ίση ποσότητα αλεύρι). Τις τελευταίες Κυριακές είναι το γλυκό του οικογενειακού τραπεζιού.

Το τέλεια σχεδιασμένο καφασωτό της πάστα φλώρα, με εντυπωσιάζει κάθε φορά και γίνεται πανεύκολα με την ειδική φόρμα. Την είχα αγορασει στο Cook Shop αλλά δεν είναι διαθέσιμη πλέον στο ηλεκτρoνικό τους κατάστημα.

ΥΓ: Εκανα πάστα φλώρα με κλαριφιέ βούτυρο στην ίδια αναλογία. Απίστευτο το άρωμα αλλά και η γεύση. Μικρή η μπουκιά, τεράστια η απόλαυση.

Sharing is caring!

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 250γρ. βούτυρο
  • 3 κούπες αλεύρι (375γρ)
  • 1/2 κούπα ζάχαρη (100γρ)
  • λίγο αλάτι
  • 1 αυγό, 1 κρόκο
  • λίγο γάλα
  • 1 ασπράδι με λίγη ζάχαρη για άλειμμα της ζύμης

Για την τάρτα

  • μαρμελάδα

Μέθοδος εκτέλεσης

Βάζω σε μπολ το αλεύρι και το βούτυρο παγωμένο και κομμένο σε κομμάτια, μαζί με τα αυγά, το αλάτι & τη ζάχαρη.

"Τρίβω" τα υλικά με το ειδικό ζυμωτήρι ώστε να αναμειχθούν ή με το πρες πουρε ή με ένα πηρούνι. Δεν χρησιμοποιώ τα χέρια για να μην ζεστάνω το μίγμα. Όταν γίνει ψιχουλιαστό είναι έτοιμο. Προσθέτω λίγο γάλα να ενωθεί σε μια μπάλα.

Παίρνω λίγο περισσότερο από τη μισή ζύμη και την απλώνω σε ταρτιέρα 30εκ, χωρίς να κάνω τοίχωμα γύρω γύρω.  Τρυπάω με πηρούνι εδώ κι εκεί και βάζω την ταρτιέρα στο ψυγείο, μαζί με την υπόλοιπη ζύμη.

Μετά από μισή ώρα, βγάζω από το ψυγείο την ταρτιέρα και την υπόλοιπη ζύμη.

Ανοίγω σε φύλλο την υπόλοιπη ζύμη, ανάμεσα σε δύο κομμάτια μεμβράνης ή αντικολλητικού χαρτιού για να μην κολλάει ο πλάστης. Τοποθετώ τη φόρμα στον πάγκο με την κοφτερή πλευρά της προς τα πάνω.

Τοποθετώ το φύλλο πάνω στη φόρμα, αφαιρώντας την κάτω μεμβράνη και πατάω με τον πλάστη ώστε να κοπούν οι ρόμβοι. Αφαιρώ τη μεμβράνη.

Αφαιρώ τους ρόμβους και τους βάζω περιμετρικά στην τάρτα να κάνουν ενα μικρό τοίχωμα. Απλώνω την μαρμελάδα, τόση όση να καλύψει χρωματικά τον πάτο της τάρτας. Δεν θέλει υπερβολική μαρμελάδα γιατί ξεχειλίζει από τα κενά.

Αναποδογυρίζω ολόκληρη την φόρμα πάνω στην τάρτα. Σπρώχνω τα πλαϊνά αυτάκια ώστε να ελευθερωθεί το φύλλο από τη φόρμα. Πιέζω ελαφρά γύρω γύρω να ενωθεί με το κάτω φύλλο της τάρτας.

Αν σας δυσκολευει να βγει το φύλλο από τη φόρμα, μπορείτε να αλευρώσετε τις δύο επιφάνειές του αφού το ανοίξετε ανάμεσα στις μεμβράνες. 

Αλείφω τη ζύμη με το μίγμα ασπράδι - ζάχαρης. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο 160 βαθμούς C αέρα μέχρι να ροδίσει, περίπου 50-55 λεπτά.

Δεν την αγγίζω αν δεν κρυώσει εντελώς και λίγο παραπάνω! Είναι ζύμη βουτύρου και θρυμματίζεται όσο το βούτυρο είναι ακόμα σε ρευστή μορφή από την θερμότητα.

Tags: , , , , , ,

Άλλες συνταγές με , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

4 σχόλια για το “Πάστα φλώρα – τραγανή σαν μπισκότο”

  1. Ποπη

    Καλησπέρα! Θέλω να δοκιμάσω την συνταγή σας γιατί μου αρέσει που λέτε ότι θα βγει τραγανή κ όχι μπισκοτενια. Όταν λέτε αλεύρι εννοείτε για όλες τις χρήσεις ή φαριναπ? Επίσης πόσο παχιά πρέπει να είναι περιπου η ζύμη όταν την βάλω στο ταψί;

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Θα βγει τραγανή σαν μπισκότο και όχι φουσκωτή σαν μαλακό μπισκότο. Το αλεύρι είναι μαλακό (αυτό συνηθίζω να βάζω) ή για όλες τις χρήσεις. Δεν χρειάζεται φαριναπ, όπως βλέπετε στην συνταγή δεν έχει κανένα διογκωτικό.
      Το πάχος νομίζω πως είναι λιγότερο από 2εκ στη βάση της και λεπτότερο στην κάλυψη της επιφάνειας. Η δόση είναι σωστή για πυρέξ 30εκ διάμετρο. Καλή επιτυχία!

      Reply

  2. Kat

    Βικυ μου καλημέρα. Χρόνια ψάχνω να βρώ μια συνταγή για παστα φλώρα που να εχει τραγανό ζυμάρι και όχι ψωμένιο και στη γεύση να ειναι σαν της γιαγιάς μου που μας την εφτιαχνε παιδιά με όποια μαρμελάδα είχε. Δυστηχώς τη συνταγή της δεν την βρήκα ποτέ, μιας και τα έγραφε όλα σε χαρτάκια εδώ και κει και δυστήχώς η συγκεριμένη δε βρεθηκε. Μπορεί και να μην την ειχε γράψει καν μιας και την εκανε τόσο συχνά που σιγουρα την ήξερε απ έξω. Και να λοιπόν που εκανα τη δική σου εχτές και ειναι ακρίβώς όπως τη θυμόμουνα. Σε ευχαριστώ για την υπεροχη συνταγή σου που με ξαναγύρησε πίσω στα παιδικά μου χρόνια στην κουζίνα της γιαγιας.

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Καταλαβαίνω τη χαρά σου και χαίρομαι πολύ για την αιτία. Αυτή η συνταγή πάστα φλώρας είναι βασική πηγή χαράς και στη δική μου οικογένεια. Το συγκριτικό της πλεονέκτημα είναι πως είναι τραγανή, γι αυτό το έχω επισημάνει στον τίτλο. Είναι ζύμη μπισκότου, χωρίς baking, ούτε πολλά υγρά, με αργό ψήσιμο σε μέτρια θερμοκρασία. Εύχομαι να συνοδέψει πολλές όμορφες στιγμές σπίτι σου.

      Reply

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry