TasteFULL

Πασχαλινά κουλουράκια και μπισκότα

Αυτή η συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια είναι παραλλαγή της αγαπημένης μου συνταγής για σμυρνέϊκα κουλουράκια.

Την έδωσε η ΑργυρώΜπαρμπαρίγου σε τηλεοπτική εκπομπή. Η διαφορά στις δύο συνταγές είναι ότι αντί για γάλα βάζει χυμό και ξύσμα πορτοκάλι και προσθέτει λίγη σόδα. Το πορτοκάλι κάνει πιο ζωηρό το χρώμα της ζύμης, το άρωμα θυμίζει πασχαλινά κουλουράκια και η υφή είναι πιο ανάλαφρη. Το κουλουράκι τρίβεται πιο εύκολα, λόγω της σόδας. Το αλεύρι που έδινε στη δοσολογία απέκλινε αρκετά από όσο χρειάστηκε -έδινε 2 κούπες παραπάνω από όσο έπαιρνε η ζύμη που έκανα. Επίσης, η ζάχαρη που δίνει (1κούπα) τα κάνει λίγο παραπάνω γλυκά για τα γούστα μου, γι’αυτό τη μείωσα στα 3/4 της κούπας.

Τα κουλουράκια βγήκαν εξαιρετικά καλά. Μεταξύ των δύο συνταγών, για μένα, υπερισχύουν τα σμυρνέϊκα, γιατί η γεύση τους είναι μονοσήμαντη και καθαρή: βούτυρο-γάλα-μαστίχα. Όμως, η γεύση του καθενός είναι διαφορετική, γι’αυτό τα κουλουράκια της Αργυρώς σας τα συστήνω ανεπιφύλακτα.


Απαντώ τις ερωτήσεις σας σε ζωντανή σύνδεση στη σελίδα Facebook (κλικ στη φωτογραφία).

Έπαιξα κιόλας με τα σχήματα, όπως βλέπετε! Η ζύμη είναι εύπλαστη και κάνετε εύκολα σχήματα και πλεξούδες. Επίσης, την άνοιξα με ένα μικρό ρολάκι πάνω σε αντικολλητικό χαρτί στο πάχος που ήθελα και έκοψα κουνελάκια με κουπ πατ. Ένα-ένα τα έκανα, χωρίς να χρειαστεί να παγώσω τη ζύμη και να ανοίξω φύλλο. Τα άλειψα με κρόκο αραιωμένο με λίγο νερό, κόλλησα ματάκια από cranberries, πασπάλισα με άσπρη ζάχαρη την ουρίτσα τους και τα στόλισα με ένα φιογκάκι στο λαιμό.

Διασκέδασα όση ώρα τα έφτιαχνα και χαμογέλασα όταν είδα το γιο μου να τα κοιτάζει τρυφερά πριν τα βουτήξει μες το γάλα του!

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Υλικά

  • 250 γρ βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
  • 170γρ ζάχαρη (3/4 κούπας)
  • 2 αυγά
  • 1/4 κούπας χυμό πορτοκαλιού (χυμός από μισό ζουμερό πορτοκάλι)
  • 1/2 κουταλιά γλυκού σόδα
  • ξύσμα 1 πορτοκαλιού
  • 1 βανίλια
  • 1/2 κουταλιά γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
  • 550 γρ αλεύρι μαλακό
  • 2 κουταλιές γλυκού baking powder
  • 1 κρόκο αραιωμένο με λίγο νερό για το άλειμμα

Μέθοδος εκτέλεσης

Ετοιμάζουμε τη ζύμη

Όταν κάνουμε "κρέμα" το βούτυρο όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου (βούτυρο, αυγά, πορτοκάλι).

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ να αφρατέψει και να ασπρίσει, όπως στους κουραμπιέδες. Θέλει περίπου 15λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά τα πλαϊνά.

Προσθέτετε ένα ένα τα αυγά σταδιακά. Προσθέστε τη μαστίχα, το ξύσμα, τη βανίλια, το αλάτι και το χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο διαλύετε τη σόδα.

Χαμηλώνετε το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα και προσθέτετε το baking και λίγο λίγο το αλεύρι. Θα πάρει μισό κιλό και λίγο ακόμα (1/2 κούπα), όσο να μην κολλάει στα χέρια.

H ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να ξεκολλάει ελαφρά από τα τοιχώματα του μπολ. Δεν θα μαζευτεί γύρω από τον γάντζο, σαν τη ζύμη του ψωμιού. Να σκεφτείτε ότι το βούτυρο θα κρυώνει και θα σφίγγει τη ζύμη, όσο πλάθετε τα κουλουράκια. Γι'αυτό μην ρίχνετε συνέχεια αλεύρι, δοκιμάστε να πλάσετε ένα κουλουράκι και αποφασίστε αν θέλει κι άλλο αλεύρι.

Δεν χρειάζεται να μείνει στο ψυγείο. Αρχίστε να πλάθετε τα κουλουράκια σας. Αν είναι πολύ μαλακιά η ζύμη και δυσκολεύεστε στο πλάσιμο, αφήστε την λίγο πάνω στον πάγκο να κρυώσει και να σφίξει το βούτυρο.

Αν δεν έχετε χτυπήσει σωστά το βούτυρο και προσθέσατε όλο το αλεύρι της συνταγής, τότε η ζύμη σας θα σπάει και δεν θα πλάθεται.

Κάνουμε μπισκότα ή κουλούρια

Η εύκολη λύση είναι να κόψετε σχέδια με κουπ πατ.

Δοκιμάστε, όμως, σε ένα μικρό κομμάτι ζύμης να προσθέσετε λίγο υγρό (χυμό πορτοκάλι) και να πλάσετε με τα χέρια σας, μήπως βελτιωθεί η συνοχή της ζύμης και μπορέσετε να πλάσετε κουλουράκια.

Ψήνουμε

Τοποθετείστε σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί. Αλείψτε προσεκτικά  με κρόκο αυγού, αραιωμένο με λίγο νερό και μια πρέζα ζάχαρη. Κάνει καλύτερο "λουστράρισμα" της επιφάνειας.

Ψήστε στους 175 βαθμούς (αντιστάσεις) μέχρι να ροδίσουν (περίπου 15 λεπτά). Φουσκώνουν λίγο, μισή φορά ο όγκος τους.

Αν ενώ πήραν χρώμα, σας φαίνονται λίγο μαλακά, τελειώστε το ψήσιμο όλων και μετά διπλοφουρνίστε τα, δηλαδή βάλτε τα όλα σε μια λαμαρίνα πάλι στο φούρνο για 5λεπτά. Θα παραμείνουν τραγανά μέχρι το τελευταίο κουλουράκι.

Η δόση βγάζει 50 μέτρια μεγέθους μπισκότα ή 70 λεπτά στριφτά κουλουράκια.

Εχετε πλέξει τσουρεκοκουλουράκια;

Αν θέλετε να πλέξετε τσουρεκοκουλουράκια, με 4 κορδόνια, όπως πλέκουμε τα τσουρέκια ακριβώς έτσι μπορούμε να πλέξουμε και κουλουράκια. Το βίντεο εξηγεί την τεχνική "δεξί-αριστερό" και έχει πλάκα!

Tags: , , , ,

Άλλες συνταγές με , , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

10 σχόλια για το “Πασχαλινά κουλουράκια και μπισκότα”

  1. maria

    Μπορω να χρησιμοποιησω αυτή τη ζυμη για να κανω κουλουράκια με το μυλο; περυσι εκανα το τρυφερο τσουρεκι με μεγαλη επιτυχια, φετος θα δοκιμασω τα κουλουράκια!

    Reply

  2. Elisavet

    Είναι πάρα πολύ ωραία η συνταγή. Η ζύμη συγχωρεί πολλά, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα έφτιαξα μαζί με τη 2.5 ετών κόρη μου η οποία έπλαθε και ξαναέπλαθε μέχρι να πετύχει το “κατάλληλο” σχήμα. Δεν έβαλα μαστίχα γιατί όπως λες μου φάνηκε πολύπλοκος ο συνδυασμός βανίλια-μαστίχα-πορτοκάλι. Βγήκαν κι έτσι πολύ μυρωδάτα ίσως γιατί έβαλα εκχύλισμα βανίλιας υγρό κι όχι βανιλίνη. Σε ευχαριστούμε πολύ για τις μαγειρικές χαρές που μας δίνεις.

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Πολύ χαίρομαι που έγραψες αυτό το σχόλιο! Τα παιδιά στην κουζίνα είναι η πιο συνειδητά εκπαιδευτική και ταυτόχρονα χαλαρωτική δραστηριότητα.
      Προσπαθω να σας παρακινώ να επιλέγετε εσεις τη γεύση που θέλετε, κι αυτό που έκανες είναι το σωστό. Επιλέγεις τη γεύση που είναι κατάλληλη για σένα. Εύχομαι γεμάτη γεύση να είναι η ζωή σου. Καλό Πάσχα!

      Reply

  3. Kate

    Βίκυ καλησπέρα, στην εκτέλεση λες να προσθέσουμε το αλάτι αλλα στα υλικά δεν υπάρχει. Τι δοσολογία χρησιμοποιούμε;

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Υπάρχει στα υλικά, 3ο από το τέλος. Αναρωτιέμαι τι μπορεί να φταίει και δεν είναι ορατό σε σένα. Εκτός αν περίμενες να το δεις πρωτο πρωτο 🙂
      Μιλάς για αλάτι κι εγω είχα διαβάσει για αλεύρι, εκτός αν το διόρθωσες. Μια πρέζα αλάτι είναι αρκετή.
      Καλή επιτυχία!

      Reply

  4. μαρω

    Βίκη καλημέρα.βοηθεια.τα κουλουρακια σπανε και δεν μπορω να τα πλασω.τι κανω να διορθωσω τη ζυμη?

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Μάρω μου εχεις ακολουθήσει τις οδηγίες της συνταγής και σπάει η ζύμη στο πλάσιμο; Γιατι έχω γράψει πως “Αν δεν έχετε χτυπήσει σωστά το βούτυρο και προσθέσατε όλο το αλεύρι της συνταγής, τότε η ζύμη σας θα σπάει και δεν θα πλάθεται”
      Για να διορθώσεις τη ζύμη πρόσθεσε λίγο χυμό πορτοκάλι ή γάλα ή σκέτο νερό, αν δεν έχεις τα άλλα. Βάλε και μια κουταλιά σούπας ελαιόλαδο. Ζύμωσε απαλά, λίγο λίγο. Πιστεύω θα φτιάξουν εύκολα.

      Reply

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry