HOME > Συνταγές > Γλυκά > Μπισκότα/Μαρέγκες > Πασχαλινά κουλουράκια και μπισκότα
πασχαλινά κουλουράκια

Πασχαλινά κουλουράκια και μπισκότα

Αυτή η συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια είναι παραλλαγή της αγαπημένης μου συνταγής για σμυρνέϊκα κουλουράκια.

Την έδωσε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σε τηλεοπτική εκπομπή. Η διαφορά στις δύο συνταγές είναι ότι αντί για γάλα βάζει χυμό και ξύσμα πορτοκάλι και προσθέτει λίγη σόδα. Το πορτοκάλι κάνει πιο ζωηρό το χρώμα της ζύμης, το άρωμα θυμίζει πασχαλινά κουλουράκια και η υφή είναι πιο ανάλαφρη. Το κουλουράκι τρίβεται πιο εύκολα, λόγω της σόδας. Το αλεύρι που έδινε στη δοσολογία απέκλινε αρκετά από όσο χρειάστηκε -έδινε 2 κούπες παραπάνω από όσο έπαιρνε η ζύμη που έκανα. Επίσης, η ζάχαρη που δίνει (1κούπα) τα κάνει λίγο παραπάνω γλυκά για τα γούστα μου, γι’αυτό τη μείωσα στα 3/4 της κούπας.

Τα κουλουράκια βγήκαν εξαιρετικά καλά. Μεταξύ των δύο συνταγών, για μένα, υπερισχύουν τα σμυρνέϊκα, γιατί η γεύση τους είναι μονοσήμαντη και καθαρή: βούτυρο-γάλα-μαστίχα. Όμως, η γεύση του καθενός είναι διαφορετική, γι’αυτό τα κουλουράκια της Αργυρώς σας τα συστήνω ανεπιφύλακτα.


Απαντώ τις ερωτήσεις σας σε ζωντανή σύνδεση στη σελίδα Facebook (κλικ στη φωτογραφία).

Έπαιξα κιόλας με τα σχήματα, όπως βλέπετε! Η ζύμη είναι εύπλαστη και κάνετε εύκολα σχήματα και πλεξούδες. Επίσης, την άνοιξα με ένα μικρό ρολάκι πάνω σε αντικολλητικό χαρτί στο πάχος που ήθελα και έκοψα κουνελάκια με κουπ πατ. Ένα-ένα τα έκανα, χωρίς να χρειαστεί να παγώσω τη ζύμη και να ανοίξω φύλλο. Τα άλειψα με κρόκο αραιωμένο με λίγο νερό, κόλλησα ματάκια από cranberries, πασπάλισα με άσπρη ζάχαρη την ουρίτσα τους και τα στόλισα με ένα φιογκάκι στο λαιμό.

Διασκέδασα όση ώρα τα έφτιαχνα και χαμογέλασα όταν είδα το γιο μου να τα κοιτάζει τρυφερά πριν τα βουτήξει μες το γάλα του!

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Πασχαλινά κουλουράκια και μπισκότα

0 from 0 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Μπισκότα u0026amp; Μαρέγκες
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Total time

1

hour 

10

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 250 γρ βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου

  • 170γρ ζάχαρη (3/4 κούπας)

  • 2 αυγά

  • 1/4 κούπας χυμό πορτοκαλιού (χυμός από μισό ζουμερό πορτοκάλι)

  • 1/2 κουταλιά γλυκού σόδα

  • ξύσμα 1 πορτοκαλιού

  • 1 βανίλια

  • 1/2 κουταλιά γλυκού μαστίχα κοπανισμένη

  • 550 γρ αλεύρι μαλακό

  • 2 κουταλιές γλυκού baking powder

  • 1 κρόκο αραιωμένο με λίγο νερό για το άλειμμα

Μέθοδος

  • Ετοιμάζουμε τη ζύμη
    Όταν κάνουμε “κρέμα” το βούτυρο όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου (βούτυρο, αυγά, πορτοκάλι).

    Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ να αφρατέψει και να ασπρίσει, όπως στους κουραμπιέδες. Θέλει περίπου 15λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά τα πλαϊνά.

    Προσθέτετε ένα ένα τα αυγά σταδιακά. Προσθέστε τη μαστίχα, το ξύσμα, τη βανίλια, το αλάτι και το χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο διαλύετε τη σόδα.

    Χαμηλώνετε το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα και προσθέτετε το baking και λίγο λίγο το αλεύρι. Θα πάρει μισό κιλό και λίγο ακόμα (1/2 κούπα), όσο να μην κολλάει στα χέρια.

    H ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να ξεκολλάει ελαφρά από τα τοιχώματα του μπολ. Δεν θα μαζευτεί γύρω από τον γάντζο, σαν τη ζύμη του ψωμιού. Να σκεφτείτε ότι το βούτυρο θα κρυώνει και θα σφίγγει τη ζύμη, όσο πλάθετε τα κουλουράκια. Γι’αυτό μην ρίχνετε συνέχεια αλεύρι, δοκιμάστε να πλάσετε ένα κουλουράκι και αποφασίστε αν θέλει κι άλλο αλεύρι.

    Δεν χρειάζεται να μείνει στο ψυγείο. Αρχίστε να πλάθετε τα κουλουράκια σας. Αν είναι πολύ μαλακιά η ζύμη και δυσκολεύεστε στο πλάσιμο, αφήστε την λίγο πάνω στον πάγκο να κρυώσει και να σφίξει το βούτυρο.

    Αν δεν έχετε χτυπήσει σωστά το βούτυρο και προσθέσατε όλο το αλεύρι της συνταγής, τότε η ζύμη σας θα σπάει και δεν θα πλάθεται.
  • Κάνουμε μπισκότα ή κουλούρια
    Η εύκολη λύση είναι να κόψετε σχέδια με κουπ πατ.

    Δοκιμάστε, όμως, σε ένα μικρό κομμάτι ζύμης να προσθέσετε λίγο υγρό (χυμό πορτοκάλι) και να πλάσετε με τα χέρια σας, μήπως βελτιωθεί η συνοχή της ζύμης και μπορέσετε να πλάσετε κουλουράκια.
  • Ψήνουμε
    Τοποθετείστε σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί. Αλείψτε προσεκτικά  με κρόκο αυγού, αραιωμένο με λίγο νερό και μια πρέζα ζάχαρη. Κάνει καλύτερο “λουστράρισμα” της επιφάνειας.

    Ψήστε στους 175 βαθμούς (αντιστάσεις) μέχρι να ροδίσουν (περίπου 15 λεπτά). Φουσκώνουν λίγο, μισή φορά ο όγκος τους.

    Αν ενώ πήραν χρώμα, σας φαίνονται λίγο μαλακά, τελειώστε το ψήσιμο όλων και μετά διπλοφουρνίστε τα, δηλαδή βάλτε τα όλα σε μια λαμαρίνα πάλι στο φούρνο για 5λεπτά. Θα παραμείνουν τραγανά μέχρι το τελευταίο κουλουράκι.

    Η δόση βγάζει 50 μέτρια μεγέθους μπισκότα ή 70 λεπτά στριφτά κουλουράκια.

    Έχετε πλέξει τσουρεκοκουλουράκια;
    Αν θέλετε να πλέξετε τσουρεκοκουλουράκια, με 4 κορδόνια, όπως πλέκουμε τα τσουρέκια ακριβώς έτσι μπορούμε να πλέξουμε και κουλουράκια. Το βίντεο εξηγεί την τεχνική “δεξί-αριστερό” και έχει πλάκα!

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*