Αυτή η συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια είναι παραλλαγή της αγαπημένης μου συνταγής για σμυρνέϊκα κουλουράκια.
Την έδωσε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σε τηλεοπτική εκπομπή. Η διαφορά στις δύο συνταγές είναι ότι αντί για γάλα βάζει χυμό και ξύσμα πορτοκάλι και προσθέτει λίγη σόδα. Το πορτοκάλι κάνει πιο ζωηρό το χρώμα της ζύμης, το άρωμα θυμίζει πασχαλινά κουλουράκια και η υφή είναι πιο ανάλαφρη. Το κουλουράκι τρίβεται πιο εύκολα, λόγω της σόδας. Το αλεύρι που έδινε στη δοσολογία απέκλινε αρκετά από όσο χρειάστηκε -έδινε 2 κούπες παραπάνω από όσο έπαιρνε η ζύμη που έκανα. Επίσης, η ζάχαρη που δίνει (1κούπα) τα κάνει λίγο παραπάνω γλυκά για τα γούστα μου, γι’αυτό τη μείωσα στα 3/4 της κούπας.
Τα κουλουράκια βγήκαν εξαιρετικά καλά. Μεταξύ των δύο συνταγών, για μένα, υπερισχύουν τα σμυρνέϊκα, γιατί η γεύση τους είναι μονοσήμαντη και καθαρή: βούτυρο-γάλα-μαστίχα. Όμως, η γεύση του καθενός είναι διαφορετική, γι’αυτό τα κουλουράκια της Αργυρώς σας τα συστήνω ανεπιφύλακτα.

Απαντώ τις ερωτήσεις σας σε ζωντανή σύνδεση στη σελίδα Facebook (κλικ στη φωτογραφία).
Έπαιξα κιόλας με τα σχήματα, όπως βλέπετε! Η ζύμη είναι εύπλαστη και κάνετε εύκολα σχήματα και πλεξούδες. Επίσης, την άνοιξα με ένα μικρό ρολάκι πάνω σε αντικολλητικό χαρτί στο πάχος που ήθελα και έκοψα κουνελάκια με κουπ πατ. Ένα-ένα τα έκανα, χωρίς να χρειαστεί να παγώσω τη ζύμη και να ανοίξω φύλλο. Τα άλειψα με κρόκο αραιωμένο με λίγο νερό, κόλλησα ματάκια από cranberries, πασπάλισα με άσπρη ζάχαρη την ουρίτσα τους και τα στόλισα με ένα φιογκάκι στο λαιμό.
Διασκέδασα όση ώρα τα έφτιαχνα και χαμογέλασα όταν είδα το γιο μου να τα κοιτάζει τρυφερά πριν τα βουτήξει μες το γάλα του!
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης


Vicky mou, just reading the ingredients, I know I will love them.
I will definitely make them as soon as I can…. And get the Litle rabbit cookie cutter…..
KALO PASCHA!!! ❣️