HOME > Συνταγές > Φαγητά > Λαχανικά > Πατάτες νέας σοδειάς ψημένες στη γάστρα

Πατάτες νέας σοδειάς ψημένες στη γάστρα

5 from 1 vote

Ο Μάρτιος φέρνει την άνοιξη και η άνοιξη φέρνει τρυφερά λαχανικά, σαν τις πατάτες νέας σοδειάς που είναι τόσο τρυφερές που ξεφλουδίζονται μόνο με την πίεση του δαχτύλου μας.

Pommes de terre nouvelles τις λένε οι Γάλλοι, new potatoes οι Άγγλοι, πατάτες νέας σοδειάς ή πρώϊμες πατάτες, τις λέμε εμείς.

Η παραγωγή της πατάτας

Οι πατάτες νέας σοδειάς μαζεύονται νωρίς, όταν το φυτό έχει βγάλει ήδη τα άνθη του. Οι ώριμες πατάτες συλλέγονται όταν το φυτό είναι τελείως ξερό, για μια εβδομάδα. Στην αγορά εμφανίζονται τέλη Μαρτίου με Απρίλιο. Γιατί μόνο τότε; αναρωτήθηκα και άρχισα να ψάχνω για τις πατάτες στην Ελλάδα.

Η πατάτα θέλει εύκρατο κλίμα (ούτε πολύ κρύο, ούτε πολύ ζέστη) και πολύ νερό στην καλλιέργειά της. Η φύτευσή της ξεκινά από τον Δεκέμβριο στη νότια Κρήτη και καταλήγει τον Μάϊο στο Νευροκόπι. Η συγκομιδή της ξεκινά από τον Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο, ανάλογα με τον τόπο σποράς. Μερικές περιοχές (Κρήτη, Πελοπόννησο, Θήβα) προλαβαίνουν, λόγω καιρικών συνθηκών να φυτέψουν δεύτερη φορά μέσα στο χρόνο.

Έτσι, όταν πάτε στη λαϊκή, να περιμένετε να βρείτε φρέσκες πατάτες

Κρήτης, Αχαϊας, Θήβας  – Απρίλιο και Νοέμβριο

Τρίπολης & Αμυνταίου – Ιούλιο

Νάξου, Νευροκοπίου ή Ορεστιάδος – Αύγουστο.

Θεωρητικά, όλες αυτές οι σοδειές θα μπορούσαν να φέρουν στην αγορά πρώϊμη συγκομιδή από τρυφερές πατατούλες. Για κάποιο λόγο δεν γίνεται. Ίσως δεν θυσιάζουν τις μικρές πατάτες για να πουληθούν πιο βαριές όταν ωριμάσουν ή γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον κατανάλωσης σε άλλη εποχή εκτός από την άνοιξη.

Αν αναρωτιέστε για τις baby πατατούλες που βρίσκουμε όλο το χρόνο στο σούπερ μάρκετ, είναι συνήθως εισαγωγής από Κύπρο ή Γαλλία και πρόκειται για ποικιλία που δίνει μικρή σε μέγεθος πατάτα. Αυτές οι πατάτες δεν ξεφλουδίζονται με την πίεση του δαχτύλου μας κι αυτός είναι ο τρόπος για να καταλαβαίνετε αν οι πατατούλες που πρόκειται να αγοράσετε είναι πρώϊμες ή ώριμες.

Η γεύση και το μαγείρεμα

Οι πατάτες νέας σοδειάς έχουν πολύ τρυφερή φλούδα και σάρκα. Τρώγονται ολόκληρες, χωρίς ξεφλούδισμα. Τα σάκχαρά τους δεν έχουν μετατραπεί ακόμα σε άμυλο, γι’αυτό είναι πολύ γλυκές. Ψήνονται γρηγορότερα από τις ώριμες πατάτες.

Συνηθίζω να τις ψήνω, χωρίς νερό, μέσα σε πήλινη γάστρα. Γίνονται όσο νόστιμες είναι οι πατάτες στη χόβολη. Εναλλακτικά, μπορείτε να τις ψήσετε στο φούρνο ή στον ατμό. Αποφεύγω να βράζω τις πατάτες, γιατί χάνονται στο νερό πολύτιμα στοιχεία από αυτό τον “διατροφικό θησαυρό”.

Τις αρωματίζω με φρέσκο δενδρολίβανο και σπόρους caraway. Oι σπόροι caraway, γνωστοί και σαν Περσικό κύμινο, μοιάζουν με κύμινο μόνο στην όψη. Στη γεύση, θυμίζουν περισσότερο λεμόνι και γλυκάνισο. Ταιριάζουν πολύ με τις πατάτες και το τυρί.

Οι ψητές πατατούλες στη γάστρα μαζί με ψητά καρότα και ολόκληρες σκελίδες καραμελωμένου σκόρδου, κάνουν την καλύτερη βάση για μια διαφορετική πατατοσαλάτα.

Πατάτες νέας σοδειάς ψημένες στη γάστρα

5 from 1 vote
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Λαχανικά
Servings

4

servings
Prep time

10

minutes
Cooking time

45

minutes
Total time

55

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 1 κιλό πατατούλες νέας σοδειάς

  • 5 καρότα

  • 1 κεφάλι σκόρδο

  • ¼ κούπας ελαιόλαδο

  • Χυμό 1 λεμονιού

  • 1 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου δενδρολίβανου

  • 1 κουτ. σούπας caraway seeds

  • ½ κουτ. τσαγιού αλάτι χοντρό

  • Μαύρο πιπέρι

Μέθοδος

  • Πλένετε καλά τις πατάτες. Βάζετε νερό να βράσει σε μεγάλη κατσαρόλα και μόλις κοχλάσει, ρίχνετε μέσα τις πατάτες για 2 λεπτά.
    Είναι μια μορφή αποστείρωσης, εφόσον θα χρησιμοποιήσετε τις πατάτες ολόκληρες.
    Τις βάζετε στην γάστρα που θα χρησιμοποιήσετε.

    Χρειάζεστε μια πήλινη γάστρα με καπάκι, η οποία να χωρά τα λαχανικά σας ως επάνω. Δεν θα βάλετε καθόλου νερό. Τα λαχανικά θα ψηθούν με τους ατμούς τους , θα πάρουν χρώμα και θα παραμείνουν τρυφερά.
  • Περιχύνετε τις ζεστές πατάτες με το λάδι.
    Προσθέστε τα καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε δύο ή τρία κομμάτια.
  • Μουσκέψτε σε νερό το σκόρδο και χωρίστε το σε σκελίδες, χωρίς να τις καθαρίσετε. Κάθε σκελίδα θα ψηθεί μέσα στη φλούδα της, θα καραμελώσει αλλά δεν θα καεί.
  • Προσθέστε τα φύλλα του δενδρολίβανου και τους σπόρους caraway, αλάτι και πιπέρι και το χυμό ενός λεμονιού.
  • Ανακατέψτε καλά τα λαχανικά. Σκεπάστε τη γάστρα.
  • Ψήστε για 45 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.

    Σερβίρετε με σαλάτα ρόκας και κατσικίσιο τυρί.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*