TasteFULL

Πατατοσαλάτα σε 5 βήματα – οδηγός

Η πατατοσαλάτα μπορεί να γίνει πλήρες γεύμα από μόνη της. Ελαφριά, δροσερή, αρωματική και χορταστική. Θα σας πω τη δική μου τεχνική με την οποία δημιουργώ κάθε φορά άλλη παραλλαγή, ανάλογα με τα υλικά που έχω  διαθέσιμα και την πείνα μας.

Στήνω την σαλάτα σε 5 επίπεδα, απευθείας στην πιατέλα που θα σερβίρω.

Πρώτα μια βάση πράσινης σαλάτας

Η πράσινη σαλάτα δίνει φρεσκάδα και τραγανότητα στην πατατοσαλάτα και μια πρώτη αίσθηση οξύτητας για να ισορροπήσει το άμυλο της πατάτας. Βάλτε όποιο είδος πράσινης σαλάτας έχετε διαθέσιμο:

Μαρούλι, σαλάτα απλή, σαλάτα κατσαρή, αντίδια, κινέζικο λάχανο, ρόκα, αντράκλα, σπανάκι

Κόβω τα φύλλα σε μπουκιές, αρωματίζω την σαλάτα με άνηθο και φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, προσθέτω λάδι ελιάς, ξύδι ή λεμόνι, αλάτι και ανακατεύω. Απλώνω στην πιατέλα.

Μετά οι πατάτες

Αν έχω έτοιμες βραστές ή ψητές πατάτες, τις κόβω κομμάτια. Αν φτιάξω εκείνη την ώρα τις πατάτες, συνήθως τις βράζω στον ατμό κομμένες μικρά κομμάτια, για να γίνουν γρήγορα. Φροντίζω να είναι αλατισμένο το νερό στην κατσαρόλα για να γίνουν νόστιμες.

Βάζω τις πατάτες σε μπολ και ετοιμάζω το dressing :

Λάδι ελιάς, χυμό λεμονιού, ξύσμα από 1 λεμόνι, μαϊντανό ψιλοκομμένο (φύλλα και τρυφερά κοτσανάκια), ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα βασιλικού ή δυόσμου ή ρίγανης ή ματζουράνας. Αν θέλετε μαγιονέζα ή γιαούρτι ή μουστάρδα ή sour cream

Ανακατεύω με τις πατάτες και απλώνω πάνω στην πράσινη σαλάτα.

Διαλέγω την πρωτεϊνη της σαλάτας

τόνος κονσέρβα, σαλάμι σε φετάκια, λουκάνικο, λούζα, ζαμπόν καπνιστής γαλοπούλας, ψητό κοτόπουλο, αυγά βραστά, τυρί

Δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνης. Απλώνω αραιά ανάμεσα στις πατάτες.

Προσθέτω πίκλες στην πατατοσαλάτα

Οι πίκλες ζωντανεύουν πολύ την πατατοσαλάτα! Διαλέγω :

μαριναρισμένο κρεμμύδι (κομμένο σε φέτες, ξεπλυμμένο με νερό & μαριναρισμένο για 5′ σε ξύδι και λίγο αλάτι), κάπαρη, αγγουράκι τουρσί, ελιές, καυτερές πιπεριές τουρσί, ψητή πιπεριά φλωρίνης, λάχανο τουρσί

και τα σκορπίζω πάνω στα άλλα υλικά.

Δεν ξεχνώ τα λαχανικά

Τα λαχανικά δίνουν φυτικές ίνες, δροσιά και χρώμα στην σαλάτα. Τα κόβω κυβάκια για να μην κυριαρχήσουν στο πιάτο.

τοματάκια τσέρι, κόκκινη πιπεριά σε κυβάκια, αγγουράκι, αβοκάντο, ψητά καρότα (περίσσευμα)

Αυτά είναι για το στόλισμα της πατατοσαλάτας και για γέμισμα στα κενά του πιάτου.

Κάθε μπουκιά είναι μια έκρηξη γεύσης στον ουρανίσκο και κάθε πατατοσαλάτα είναι μια διαφορετική δημιουργία!

Η πατατοσαλάτα της φωτογραφίας έγινε με πατάτες νέας σοδειάς ψητές, ψητά καρότα, φέτα και ρόκα.

Και μια και μιλάμε για κοπές, ας μάθουμε την απόλυτα βασική τεχνική, να κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά ή μεσαία κυβάκια και σε φέτες!

Video courtesy of RouxBe.

Video courtesy of RouxBe.

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry