Κονσέρβα παντζάρια τουρσί έχετε αγοράσει ποτέ; ή τα βρασμένα στην πλαστική vacuum συσκευασία; αυτή είναι η απόλυτη ευκολία για να κάνεις γρήγορα πατζαροσαλάτα, ζεστή ή κρύα σούπα, κέτσαπ.
Ενας φίλος μου λάτρευε τα πατζάρια ζελέ, σαν ορεκτικό, δεμένα με ζελέ κεράσι. Δεν έβγαζε ψητή γαλοπούλα, χωρίς αυτά. Η Nigella τα αλέθει σε κρύα καλοκαιρινή σούπα, σαν γκασπάτσο περίπου. Εγώ λατρεύω την κέτσαπ παντζαριού, η οποία κάνει ό,τι και η κέτσαπ τομάτας, μόνο που η ιδιαίτερη γλύκα του παντζαριού την κάνει πιο ραφινάτη και εντυπωσιακή.
Τα παντζάρια είναι ένα λαχανικό που μπορεί να κάνει την ίδια χρήση με την ντομάτα σχεδόν. Περιορίζουμε τη χρήση τους μόνο σε βραστή σαλάτα κι όμως έχουν τόσες πολλές δυνατότητες να δημιουργήσουν νόστιμα, χορταστικά και εντυπωσιακά πιάτα. Ίσως η διαδικασία προετοιμασίας τους να μας σταματά, η φασαρία να τα βράσεις και να τα ξεφλουδίσεις.
Αυτό το πρόβλημα λύνει αυτή η κονσέρβα παντζάρια τουρσί. Δεν απευθύνομαι μόνο σε όσα σπίτια έχουν παραγωγή παντζαριών και θέλουν να κονσερβοποιήσουν τη σοδειά τους, αλλά και σε αστικές κουζίνες, που θέλουν να έχουν διαθέσιμη έτοιμη πρώτη ύλη για αξιοποίηση σε άλλα πιάτα.
Η λογική κονσερβοποίησης είναι ίδια. Τα παντζάρια βράζουν ή ψήνονται στο φούρνο, ξεφλουδίζονται, κόβονται φέτες ή στα 4 ή μένουν ολόκληρα αν είναι μωρά και μπαίνουν σε αποστειρωμένα βάζα. Γεμίζουν με νερό και λίγο αλάτι και κονσερβοποιούνται στη χύτρα ταχύτητος (γιατί είναι αμυλούχα τροφή, χωρίς όξινο στοιχείο μέσα στο βάζο) ή με ένα απαλό ξυδόνερο, λίγο αλάτι, λίγο ζάχαρη και κονσερβοποιούνται σε water bath.
Tα βάζα της μαρμελάδας, με τα βιδωτά καπάκια, δεν είναι κατάλληλα για τουρσιά με έντονη περιεκτικότητα σε ξύδι, γιατί το ξύδι τα διαβρώνει με τον καιρό. Κατάλληλα για τουρσιά είναι τα γυάλινα βάζα με τα λάστιχα και τα γυάλινα καπάκια. Αυτό το ξυδόνερο είναι απαλό και δεν δημιουργεί πρόβλημα στη διάρκεια του 1 χρόνου αποθήκευσης.
Γενικά, όλα τα τουρσιά για τα οποία έχω δώσει συνταγές στο TasteFULL δεν έχουν τόσο μεγάλη περιεκτικότητα σε ξύδι που να τρώει τα καπάκια. Να το έχετε στο νου σας, όμως.
Το ξυδόνερο που θα φτιάξουμε, πίνεται όπως είναι, τόσο ισορροπημένη είναι η γεύση του και αξιοποιείται στο μαγείρεμα. Με τη κονσέρβα παντζάρια τουρσί μπορούμε:
- να τα αλέσουμε και να κάνουμε κέτσαπ ή σούπα
- να φτιάξουμε ένα κατακόκκινο ρυζότο, χρησιμοποιώντας και το ζουμάκι της κονσέρβας
- να τα γλασάρουμε με βούτυρο και ζάχαρη και να συνοδέψουμε ψητό κρέας ή ψάρι
- να τα ψιλοκόψουμε σε σαλάτα ή σε σάλτσα
- να φτιάξουμε βινεγκρέτ με το ζουμί της κονσέρβας ή να το προσθέσουμε στη σούπα.
- να τα σερβίρουμε σαν ορεκτικό, πάνω σε κράκερ, σε σάντουϊτς ή παρέα στο δίσκο των τυριών
- να κάνουμε μια εντυπωσιακά ροδαλή σκορδαλιά ή όποιου άλλου συνδυασμού υλικών ντιπ
- να κάνουμε ένα τσάτνει στιγμής
- να γεμίσουμε μια ψημένη θήκη τάρτας με φέτες πατζαριών και λευκό τυρί
- να “βάψουμε” ένα μαριναρισμένο ψάρι ή ένα καπνιστό σολομό
- ακόμα και να κάνουμε κέϊκ – το red velvet με πατζάρι δεν φτιάχνεται;
Εντυπωσιακή δεν είναι η λίστα; κι όσο σκεφτόμαστε τόσο θα μεγαλώνει.
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης