TasteFULL

Κονσέρβα παντζάρια τουρσί, σκέτη γλύκα!

Κονσέρβα παντζάρια τουρσί έχετε αγοράσει ποτέ; ή τα βρασμένα στην πλαστική vacuum συσκευασία; αυτή είναι η απόλυτη ευκολία για να κάνεις γρήγορα πατζαροσαλάτα, ζεστή ή κρύα σούπα, κέτσαπ.

Ενας φίλος μου λάτρευε τα πατζάρια ζελέ, σαν ορεκτικό, δεμένα με ζελέ κεράσι. Δεν έβγαζε ψητή γαλοπούλα, χωρίς αυτά. Η Nigella τα αλέθει σε κρύα καλοκαιρινή σούπα, σαν γκασπάτσο περίπου. Εγώ λατρεύω την κέτσαπ παντζαριού, η οποία κάνει ό,τι και η κέτσαπ τομάτας, μόνο που η ιδιαίτερη γλύκα του παντζαριού την κάνει πιο ραφινάτη και εντυπωσιακή.

Τα παντζάρια είναι ένα λαχανικό που μπορεί να κάνει την ίδια χρήση με την ντομάτα σχεδόν. Περιορίζουμε τη χρήση τους μόνο σε βραστή σαλάτα κι όμως έχουν τόσες πολλές δυνατότητες να δημιουργήσουν νόστιμα, χορταστικά και εντυπωσιακά πιάτα. Ίσως η διαδικασία προετοιμασίας τους να μας σταματά, η φασαρία να τα βράσεις και να τα ξεφλουδίσεις.

Αυτό το πρόβλημα λύνει αυτή η κονσέρβα παντζάρια τουρσί. Δεν απευθύνομαι μόνο σε όσα σπίτια έχουν παραγωγή παντζαριών και θέλουν να κονσερβοποιήσουν τη σοδειά τους, αλλά και σε αστικές κουζίνες, που θέλουν να έχουν διαθέσιμη έτοιμη πρώτη ύλη για αξιοποίηση σε άλλα πιάτα.

Η λογική κονσερβοποίησης είναι ίδια. Τα παντζάρια βράζουν ή ψήνονται στο φούρνο, ξεφλουδίζονται, κόβονται φέτες ή στα 4 ή μένουν ολόκληρα αν είναι μωρά και μπαίνουν σε αποστειρωμένα βάζα. Γεμίζουν με νερό και λίγο αλάτι και κονσερβοποιούνται στη χύτρα ταχύτητος (γιατί είναι αμυλούχα τροφή, χωρίς όξινο στοιχείο μέσα στο βάζο) ή με ένα απαλό ξυδόνερο, λίγο αλάτι, λίγο ζάχαρη και κονσερβοποιούνται σε water bath.

Tα βάζα της μαρμελάδας, με τα βιδωτά καπάκια, δεν είναι κατάλληλα για τουρσιά με έντονη περιεκτικότητα σε ξύδι, γιατί το ξύδι τα διαβρώνει με τον καιρό. Κατάλληλα για τουρσιά είναι τα γυάλινα βάζα με τα λάστιχα και τα γυάλινα καπάκια. Αυτό το ξυδόνερο είναι απαλό και δεν δημιουργεί πρόβλημα στη διάρκεια του 1 χρόνου αποθήκευσης.

Γενικά, όλα τα τουρσιά για τα οποία έχω δώσει συνταγές στο TasteFULL δεν έχουν τόσο μεγάλη περιεκτικότητα σε ξύδι που να τρώει τα καπάκια. Να το έχετε στο νου σας, όμως.

Το ξυδόνερο που θα φτιάξουμε, πίνεται όπως είναι, τόσο ισορροπημένη είναι η γεύση του και αξιοποιείται στο μαγείρεμα. Με τη κονσέρβα παντζάρια τουρσί μπορούμε:

  • να τα αλέσουμε και να κάνουμε κέτσαπ ή σούπα
  • να φτιάξουμε ένα κατακόκκινο ρυζότο, χρησιμοποιώντας και το ζουμάκι της κονσέρβας
  • να τα γλασάρουμε με βούτυρο και ζάχαρη και να συνοδέψουμε ψητό κρέας ή ψάρι
  • να τα ψιλοκόψουμε σε σαλάτα ή σε σάλτσα
  • να φτιάξουμε βινεγκρέτ με το ζουμί της κονσέρβας ή να το προσθέσουμε στη σούπα.
  • να τα σερβίρουμε σαν ορεκτικό, πάνω σε κράκερ, σε σάντουϊτς ή παρέα στο δίσκο των τυριών
  • να κάνουμε μια εντυπωσιακά ροδαλή σκορδαλιά ή όποιου άλλου συνδυασμού υλικών ντιπ
  • να κάνουμε ένα τσάτνει στιγμής
  • να γεμίσουμε μια ψημένη θήκη τάρτας με φέτες πατζαριών και λευκό τυρί
  • να “βάψουμε” ένα μαριναρισμένο ψάρι ή ένα καπνιστό σολομό
  • ακόμα και να κάνουμε κέϊκ – το red velvet με πατζάρι δεν φτιάχνεται;

Εντυπωσιακή δεν είναι η λίστα; κι όσο σκεφτόμαστε τόσο θα μεγαλώνει.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Sharing is caring!

Υλικά

  • Γουλιά παντζαριών, όσα θέλετε
  • Όσες δόσεις χρειάζεστε από το ξυδόνερο
  • 1 κούπα νερό
  • 1 κούπα ξύδι
  • 1 κουταλιά σούπας κοφτή ζάχαρη
  • 1 κουταλιά γλυκού κοφτή αλάτι χοντρό

Μέθοδος εκτέλεσης

Πλύντε τα παντζάρια. Ανάλογα με την ποσότητα που ετοιμάζετε, μπορείτε να τα βράσετε στον ατμό ή σε νερό ή να τα ψήσετε στο φούρνο, σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο. Ο χρόνος σε κάθε περίπτωση είναι διαφορετικός ανάλογα με το πόσο φρέσκα ή πόσο μεγάλα σε μέγεθος είναι τα παντζάρια και κυμαίνεται από 20 λεπτά μέχρι μιάμιση ώρα στο φούρνο. Όταν το μαχαίρι τρυπά μέχρι το κέντρο το βολβό, είναι έτοιμα.

Αφήστε να κρυώσουν, φορέστε γάντια και ξεφλουδίστε τα. Κόψτε τα σε φέτες ή στα 4 ή αφήστε τα μωρά ολόκληρα, ανάλογα με τα βάζα και τις προτιμήσεις σας. Γεμίστε τα αποστειρωμένα βάζα.

Φτιάξτε όσες δόσεις μαρινάδας χρειάζεστε, υπολογίζοντας πως ένα μικρό βάζο 250ml γεμάτο με πατζάρια θα χρειαστεί περίπου 1/2 κούπα υγρό για να γεμίσει τα κενά. Σε περίπτωση που σας περισσέψει υγρό φτιάξτε το πιο απλό τουρσί με πράσινες πιπεριές.

Βάλτε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και φέρτε σε βρασμό, να λυώσει ζάχαρη και αλάτι. Γεμίστε τα βάζα με το καυτό υγρό μέχρι 1/2 εκ από το χείλος.

Κλείστε προσεκτικά με τα καπάκια. Βάλτε τα βάζα (ίδιου μεγέθους) σε κατσαρόλα με ζεστό νερό να φτάνει μέχρι τα 3/4, ιδανικά μέχρι το βίδωμα. Καλό είναι τα βάζα να μην ακουμπούν στον πάτο για να μην παγιδεύονται φυσαλίδες αέρα και δημιουργούνται μεγάλες αναταράξεις. Βάλτε μερικά ξυλάκια για σουβλάκια παράλληλα και ακουμπήστε τα πάνω τους.

Διατηρείστε χαμηλό βρασμό (στα όρια των 100 βαθμών) για 30 λεπτά. Αδειάστε με ένα φλυτζάνι το νερό να κατέβει η στάθμη. Βγάλτε προσεκτικά τα βάζα στον πάγκο και αφήστε να κρυώσουν λίγο. Σφίξτε τα καπάκια καλά και αφήστε να κρυώσουν εντελώς.

Βεβαιωθείτε πως τα καπάκια έχουν καμπυλώσει προς τα μέσα, σημάδι ερμητικού κλεισίματος. Παρατηρείστε μερικές ημέρες τις κονσέρβες να μην παρουσιάζουν καμία δραστηριότητα. Φυλάξτε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Διατηρούνται 6 μήνες σίγουρα. Τρώγονται επιτόπου μόλις ανοίξει το βαζάκι, σαν ελαφρότατο γλυκό κουταλιού. Ναι! κι ας έχει ξύδι :)

Tags: , ,

Άλλες συνταγές με , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry