TasteFULL

Πάβλοβα cupcakes με κρέμα λεμονιού και φράουλες

Σ’αυτήν την πολύχρωμη και εντυπωσιακή διαδρομή των γεύσεων που ακολουθώ στη ζωή μου, υπάρχουν στιγμές που κάνουν τα χέρια μου να τρέμουν από χαρά, όταν ανακαλύπτω μια μπουκιά που είναι τόσο μοναδική, που σου ξυπνά αμέσως συναισθήματα ευγνωμοσύνης για την ομορφιά της ζωής.

Έτσι έτρεμαν τα χέρια μου, όταν κέρασα τους αγαπημένους μου αυτά τα cupcakes, στα γενέθλιά μου. Κοίταζα με προσμονή τα πρόσωπά τους να δω αν κοινωνούσαν τη χαρά μου. Τα πρόσωπά τους φωτιζόντουσαν και μου έλεγαν “Αυτό είναι πολύ καλό!!!”

Δοκιμάστε τα οπωσδήποτε! Αν θέλετε ντελικάτα γλυκά για ανοιξιάτικη γιορτή, αυτά τα πάβλοβα cupcakes είναι κουκλίτσες!

Κατάλευκες, χιονισμένες με την άχνη τους, ροδαλές από τις φράουλες, περιμένουν στο χαρτάκι τους μέχρι να θρυμματιστούν σε μια έκρηξη γεύσεων στο στόμα των τυχερών!

Τρυφερή μαρέγκα απέξω, μαστιχωτή στην καρδιά της, γεμισμένη με σαντιγύ αρωματισμένη με κρέμα λεμονιού και φρέσκιες φράουλες.

Αν δοκιμάσετε να το φάτε με τα χέρια θα παιδευτείτε λίγο, αλλά θα το ευχαριστηθείτε πολύ! Σερβίρεται όμως κόσμια σε πιάτο και τρώγεται με κουταλάκι, γιατί είναι μαλακό μέσα.

Βρήκα την συνταγή σε τεύχος της Donna Hay και έμεινα άφωνη όταν διάβασα πως χρησιμοποιεί το κουτάλι του παγωτού για να φορμάρει τη μαρέγκα στις χάρτινες θήκες και να τις ψήσει στη μεταλλική φόρμα των cupcakes. Η πρότασή της, επίσης, να αναμείξει την χτυπημένη κρέμα γάλακτος με κρέμα λεμονιού, την έκανε ανάλαφρη και απέκτησε άρωμα και γεύση λεμονιού.

Στην Αυστραλία, χρησιμοποιούν single pouring cream, η οποία έχει περισσότερα προφανώς λιπαρά από τη δική μας light και στέκεται σε soft peaks. Μην παιδευτείτε με την light, δεν στέκεται με τίποτα. Χρησιμοποιείστε κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά.

Κρέμα λεμονιού δεν έχω φτιάξει μέχρι σήμερα. Αγοράζω την lemon curd Tiptree από τον ΑΒ και είναι στις σταθερές επιλογές για να κάνω τα Προφιτερόλ λεμονιού.

Πάβλοβα ή Μαρέγκα;


Η Πάβλοβα είναι σφικτή μαρέγκα με προσθήκη ενός συνδυασμού υλικών, που δημιουργεί μαλακό και λαστιχωτό εσωτερικό (σαν μαστίχα υποβρύχιο) κι αυτός ο συνδυασμός είναι το κορν φλάουρ με το ξύδι.

 

Η Μαρέγκα δεν περιέχει κορν φλάουρ, μερικές συνταγές της δεν περιέχουν ούτε ξύδι. Οι συνταγές για μαρέγκα στο TasteFULL.gr περιέχουν όλες ξύδι. Το πόσο μαλακό θα είναι το κέντρο μιας μαρέγκας εξαρτάται από τον τρόπο ψησίματος.

Και τα δύο μίγματα μπορούν να πάρουν όποιο σχήμα τους δώσετε. Μια μαρέγκα μπορεί να πάρει σχήμα φούστας μπαλαρίνας, να στολιστεί με σαντιγύ και φρούτα και να παρουσιαστεί σαν Πάβλοβα. Το έχω κάνει κι εγώ στη συνταγή Πάβλοβα με ρόδι – γιορτινή και ανάλαφρη. Και το κέντρο της είναι τρυφερό και όχι στεγνό, γιατί το ψήσιμο το κάνει έτσι. Όμως δεν είναι δόκιμος όρος. Θα έπρεπε να λέγεται Τούρτα μαρέγκας με ρόδι ή Δίσκος μαρέγκας. Η Πάβλοβα έχει πάντα ξύδι και κορν φλάουρ.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

cupcakes-maregka

Sharing is caring!

Υλικά

  • 4 ασπράδια αυγών (150ml)
  • 220γρ ζάχαρη πολύ ψιλή (περασμένη στο μουλτι)
  • 2 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ
  • 2 κουταλιές τσαγιού λευκό ξύδι (έβαλα ξύδι ρυζιού αυτη τη φορά)
  • 400ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 200γρ κρέμα λεμονιού
  • 200γρ φράουλες
  • ζάχαρη άχνη για στόλισμα

Μέθοδος εκτέλεσης

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 150βαθμούς αντιστάσεις.

Χτυπήστε τα ασπράδια σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να στέκονται σε κορυφές. Σταδιακά προσθέστε τη ζάχαρη, χτυπώντας συνεχώς, μέχρι το μίγμα να γίνει σφικτό και γυαλιστερό. Προσθέστε το κορν φλάουρ και το ξύδι και συνεχίστε το χτύπημα να είστε σίγουροι πως έχουν ενωθεί καλά τα υλικά.

Βάλτε χάρτινες θήκες σε φόρμα για cupcakes, με χωρητικότητα 125ml η κάθε θήκη (η δική μου είχε 12 θήκες). Με το κουτάλι του παγωτού, που έχει το έλασμα, γεμίστε τις θήκες με μπαλάκια μαρέγκας. Το δικό μου κουτάλι έβγαζε μικρότερα μπαλάκια από το διαθέσιμο χώρο αλλά όταν ψήθηκαν φούσκωσαν και κάλυψαν τέλεια το διαθέσιμο χώρο.

Χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 120βαθμούς και ψήστε για 1 ώρα. Σβήστε το φούρνο και αφήστε τα cupcakes να κρυώσουν εντελώς μέσα στο φούρνο. Εμένα μου περίσσεψε υλικό και ξαναέψησα άλλα 6 cupcakes την επόμενη μέρα. Δηλαδή έβγαλε 18 cupcakes. Μπορείτε να τα ψήσετε 1 ή 2 μέρες νωρίτερα και να τα διατηρήσετε σε αεροστεγές δοχείο. Η υγρασία τα μαλακώνει, η ζέστη τα στεγνώνει.

Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος σε μαλακή σαντιγύ και διπλώστε μέσα της την κρέμα λεμονιού. Κόψτε τις φράουλες σε λεπτές φετούλες.

Το πιο απαιτητικό σημείο είναι να κόψετε τα καπελάκια από τα cupcakes, γιατί είναι αέρινα και μπορούν εύκολα να διαλυθούν στα χέρια σας. Η Donna λέει "κόψτε προσεκτικά". Βρήκα το εξής κόλπο: διαλέξτε ένα μαχαίρι ελαφρά πριονωτό (όχι με μεγάλες καμπύλες σαν του ψωμιού). Χαράξτε απαλά μια γραμμή με το μαχαίρι γύρω γύρω από το τελείωμα της χάρτινης θήκης. Όπως βλέπετε στη φωτογραφία (εγκάρσια τομή) είναι άδειο σ'αυτό το σημείο το cupcake. Ξαναπεράστε το μαχαίρι και τότε θα χωριστεί σωστά.

Αν σπάσει δεν πειράζει. Χρησιμοποιείστε το μεγαλύτερο κομμάτι του για καπελάκι. Βάλτε μια γεμάτη κουταλιά κρέμα στα cupcakes, μερικές φέτες φράουλας, ξανά λίγη κρέμα και σκεπάστε με το καπελάκι. Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.

Αν θέλετε να κάνετε πολλά κομμάτια, το σωστό κόψιμο του καπέλου είναι χρονοβόρα διαδικασία. Αφαιρέστε το εντελώς, γεμίστε με κρέμα. Τα σπασμένα κομμάτια τρίψτε τα πάνω στην κρέμα. Στολίστε με φράουλες στην κορυφή.

Tags: , , , ,

Άλλες συνταγές με , , , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry