TasteFULL

Πέστο ρόκας ψιλοκομμένο στο χέρι

Η ρόκα μπαίνει στην εποχή της. Αντί για τα συνηθισμένα μισερά ματσάκια στα ράφια του σουπερ μάρκετ, βρήκα μεγάλα, υπέροχα, μπουκέτα φρεσκοκομμένης ρόκας με στητούς  βλαστούς και κορφές. Ζουμερή, γλυκειά και αψάτη όσο πρέπει.

Πήρα δύο ματσάκια, πολύ χαρούμενη που θα συνόδευα με τόσο όμορφη ρόκα την tagliata, σπαλομπριζόλα χωρίς κόκκαλο, που προόριζα για το τραπέζι φίλων.

6 μέρες μετά, όση ρόκα είχε μείνει, ήταν ακόμα καμαρωτή στο ψυγείο.

Για μεσημεριανό, λοιπόν, πέστο ρόκας με σπαγγέτι. Μόνο που είμαι συνηθισμένη στο ψιλοκομμένο πέστο, το οποίο δεν πέφτει σαν πράσινη σάλτσα για να σκεπάσει τα πάντα, αλλά ξεχωρίζεις ψιλοκομμένα τα συστατικά του και στολίζει το πιάτο.

Το ψιλοκομμένο πέστο βασιλικού ενώ έχει μπελαλίδικο (λίγο) τρόπο ετοιμασίας, σκορπίζει πυροτεχνήματα γεύσης στο στόμα.

Σκέφτηκα αυτή τη φορά να κάνω πιο εύκολη εκτέλεση. Έτριψα το τυρί στον τρίφτη, ψιλόκοψα τη ρόκα και άλεσα στο μπλέντερ τα υπόλοιπα συστατικά (κουκουνάρι, φουντούκι, ξύσμα λεμονιού, σκόρδο, λάδι). Από το μπλέντερ βγήκε μια κρέμα όλο γεύση! Τρωγόταν άνετα μόνη της, με το κουταλάκι! Ένωσα σε μπολ όλα τα υλικά, αραίωσα με λίγο από το νερό του βρασίματος των μακαρονιών και το έριξα πάνω στα στραγγισμένα ζεστά μακαρόνια.

Πρόσθεσα λίγη ακόμα ρόκα, σε μεγαλύτερα κομμάτια, λίγο ακόμα ξύσμα λεμονιού και σερβίρισα. Το εξτρα τυρί δεν είναι απαραίτητο. Μπορείτε να στίψετε λίγο χυμό λεμονιού, αν σας φαίνεται λιπαρή η γεύση, αλλά πολύ λίγο. Ο χυμός μισού λεμονιού σε ένα πακέτο μακαρόνια μπορεί να αραιώσει πολύ τη γεύση του πέστο.

Αν δεν έχετε κουκουνάρια βάλτε φουντούκια ή αμύγδαλα. Εχουν πολύ διακριτική βουτυρένια γεύση και υφή. Τα καρύδια νομίζω πως δεν ταιριάζουν εδώ. Είναι σημαντικό να τα σωτάρετε και να τα αφήσετε να κρυώσουν πριν τα αλέσετε. Επίσης, απαραίτητο συστατικό είναι το ξύσμα λεμονιού!

Το πέστο ρόκας, όπως και το πέστο βασιλικού, συνοδεύει όλα τα ζυμαρικά, φρέσκα και ξερά, τα νιόκι αλλά και τις πατάτες, σε όποια μορφή. Μικρές ολόκληρες βραστές πατατούλες τυλιγμένες σ’αυτό το μυρωδάτο dressing, αλλά και κομμάτια πατάτας βραστής ή ψητής σε μια πατατοσαλάτα.

Δεν το έχω κάνει αλλά τώρα που το σκέφτομαι, θα ταιριάζει και με βραστά φασόλια ξερά, σαν σαλάτα. Γενικά, σε κάτι που είναι αμυλούχο και λευκό στο χρώμα. Μήπως, θα πήγαινε και με σπιτικό πουρέ πατάτας; Έτσι όπως είναι ψιλοκομμένο, αισθητικά δίνει πολύ ωραίο αποτέλεσμα.

Sharing is caring!

Υλικά

  • 3 κουταλιές σούπας κουκουνάρι και φουντούκια (περίπου 40γρ)
  • 2 σκελίδες σκόρδο μικρές
  • ξύσμα 1 λεμονιού (περίπου 2κουταλιές γλυκού)
  • 100γρ ρόκα
  • 100ml ελαιόλαδο
  • 60γρ πεκορίνο Αμφιλοχείας
  • μια καλή πρέζα αλάτι (δοκιμάστε το)

Μέθοδος εκτέλεσης

Σωτάρω το κουκουνάρι και τα φουντούκια σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γυαλίσει η επιφάνεια τους από το λάδι τους και να μοσχοβολίσουν. Αδειάζω στον πάγκο της κουζίνας και αφήνω να κρυώσουν εντελώς.

Βάζω τους καρπούς στο μπλέντερ, μαζί με το ξύσμα λεμονιού, το σκόρδο και το λάδι ελιάς και αλέθω. Γίνεται μια αχνοκίτρινη βελούδινη κρέμα, απίστευτης γλύκας!

Τρίβω το τυρί στον λεπτό τρίφτη. Ψιλοκόβω τη ρόκα στο ξύλο κοπής. Ενώνω όλα τα συστατικά σε μπολ (κρέμα, τυρί, ρόκα). Δοκιμάζω και προσθέτω αλάτι.

Βράζω τα μακαρόνια, σουρώνω, κρατώ 1 ποτήρι από το νερό βρασίματος.

Ρίχνω το πέστο ρόκας στην κατσαρόλα, αραιώνω με λίγο από το νερό βρασμού και προσθέτω τα μακαρόνια.

Ανακατεύω καλά και σερβίρω με λίγη έξτρα ρόκα και έξτρα ξύσμα λεμονιού.

Αν βαριέστε την παραπάνω διαδικασία, βάλτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ.

Tags: ,

Άλλες συνταγές με , , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry