Οι Ιταλίδες γιαγιάδες, από όσα έχω διαβάσει τελικά, ή είχαν ένα μαρμάρινο γουδί και συνέθλιβαν ένα-ένα τα φυλλαράκια του βασιλικού για να δημιουργήσουν ένα μεταξωτό σε υφή πέστο βασιλικού που τυλίγει το μακαρόνι σαν κρέμα, ή είχαν ένα κοφτερά ακονισμένο μαχαίρι και ψιλόκοβαν όλα τα υλικά για να δημιουργήσουν ένα πέστο βασιλικού που τα συστατικά του ξεχωρίζουν στο μάτι αλλά και στη γεύση! Σκάνε σαν πυροτέχνημα μέσα στο στόμα!
Τύλιξα πολύ λεπτά σπαγγέτι (capellini) με αυτό το πέστο και πραγματικά κατάλαβα όλες τις γεύσεις των υλικών να απογειώνουν ένα πολυμαγειρεμένο πιάτο σπίτι μου -με έτοιμο πέστο μέχρι σήμερα- σε άλλο επίπεδο.
Ακόμα και ο γιός μου -που τις περισσότερες φορές το να φάει είναι πιο σημαντικό από το τι θα φάει- το εντόπισε. Τα μακαρόνια είχαν χαρακτήρα και ένταση στην γεύση ενώ το έτοιμο πέστο βασιλικού τα ισοπεδώνει.
Δοκιμάστε το και πείτε μου. Πιστεύω πως αυτή η πρακτική θα συγκινήσει τους άνδρες μάγειρες, οι οποίοι δείχνουν συχνά προσήλωση να πετύχουν τη λεπτομέρεια.
Παραγωγή 2010 (12/8/2010)
Αγόρασα από τη λαϊκή ένα τεράστιο πλατύφυλλο βασιλικό, με 5€. Τον κλάδεψα, σε σημείο πάνω από 2 ζευγάρια μάτια -ώστε να συνεχίσει να μεγαλώνει – και αφαίρεσα με ψαλιδάκι όλα τα μεγάλα φύλλα από τα κλαδιά. Άφησα τα μικρά βλαστάρια ανέγγιχτα και έβαλα τα κλαδιά σε μια κανάτα με νερό. Σε μια εβδομάδα κάθε κλαδί θα έχει ριζώσει και θα έχω δημιουργήσει 15 νέους βασιλικούς! Μπορεί να προλάβω νέα παραγωγή κατά τον Οκτώβρη.
Γέμισα μια λεκάνη με τα φύλλα του βασιλικού (αφαιρέστε τα κοτσάνια, είναι σκληρά), έπλυνα με νερό, στέγνωσα εκεί που στεγνώνουμε τις σαλάτες και άφησα να στεγνώσουν πάνω σε πετσέτα. Ήταν 180γρ φύλλα βασιλικού.
Ακολούθησα την παρακάτω συνταγή και ετοίμασα 4 βαζάκια (2 μικρά που μπαίνει η πάστα ελιάς και 2 μεγαλύτερα των 200ml και 250ml). Γέμισα καυτά αποστειρωμένα βαζάκια, πάτησα προσεκτικά το μίγμα να μην έχει κενά αέρα, πρόσθεσα λάδι στην επιφάνεια και έκλεισα με καπάκια. Ένα, το έβαλα στο φούρνο μέχρι να γίνει πολύ ζεστό για να το πιάσω και το έβγαλα. Όταν κρύωσε, είχε ρουφήξει το καπάκι προς τα μέσα. Περιμένω να το ανοίξω για να δω αν το τυρί είναι σε σωστή υφή, αν και μάλλον θα είναι γιατί είχα χρησιμοποιήσει μια κρητική γραβιέρα σε λάδι.