TasteFULL

Πικάντικη μαρμελάδα καυτερής πιπεριάς

Αυτή η πικάντικη μαρμελάδα καυτερής πιπεριάς δημιούργησε τάση στην αγορά και πολλά νέα βαζάκια στους μικρούς παραγωγούς. Μαρμελάδα την λες γιατί μοιάζει στην ζελατινώδη υφή της μαρμελάδας. Πικάντικη την λέω γιατί μια νότα ξυδιού αναδύεται στην μυρωδιά. Όταν την τρως δεν νοιώθεις έντονα ούτε τη ζάχαρη, ούτε το ξύδι.

Ένα διάφανο κόκκινο πορτοκαλί ζελεδένιο σύννεφο απλώνεται πάνω στο ψωμί και σκορπά τη φρεσκάδα της ζουμερής πιπεριάς Φλωρίνης και την ένταση της καυτερής πιπεριάς.

Αυτό είναι ένα προϊόν delicatessen που μπορείτε να δημιουργήσετε στην κουζίνα σας. Ενθουσιάζει με την πρωτοτυπία του και βάζει σε δοκιμασία ουρανίσκους. Γίνεται όσο καυτερή την θέλετε, μειώνοντας ή αυξάνοντας την ποσότητα των καυτερών πιπεριών.

οι καυτερές πιπεριές

Όλες οι καυτερές πιπεριές δεν είναι το ίδιο καυτερές, επομένως θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το ένστικτό σας. Βέβαια θα σας βοηθήσει η αναλογία που δίνω στην συνταγή, γιατί χρησιμοποίησα τις πιο καυτερές πιπεριές που βρίσκουμε στην ελληνική αγορά, με κλίμακα καψίματος 8 στα 10. Επομένως, αν βρείτε πιο ήπια καυτερές πιπεριές τότε θα αυξήσετε την αναλογία vs γλυκών πιπεριών. Η Nigella Lawson, η οποία με σύστησε στην συνταγή χρησιμοποιεί αναλογία μισές-μισές, από τις ίδιες που χρησιμοποίησα κι εγώ!

Καυτερές πιπεριές, μακριές σαν κέρατο, αγοράζω από τη λαϊκή με 2 ευρώ τις 5-6 πιπεριές, οι οποίες σπανίως καίνε αξιοπρεπώς. Αν βρείτε μικρές κόκκινες μυτερές από γλάστρα, τότε αγοράστε την, συνήθως κάνουν 3 ευρώ. Ο ΑΒ φέρνει κατά διαστήματα πακετάκια φρέσκιας καυτερής πιπεριάς μικρής (φωτογραφία στο τέλος), με κόστος 1,90ευρώ και βάρος 80γρ. Είναι καυτερές 8 στα 10, μισή πιπεριά φτάνει για να κάψει την φασολάδα και είναι απόλυτα αξιοποιήσιμο υλικό. Όταν τα βρίσκω παίρνω 4-5 πακετάκια και τα αξιοποιώ ως εξής:

  • τα φρέσκα φλούδια, χωρίς σπόρους, τα χρησιμοποιώ για την μαρμελάδα καυτερής πιπεριάς
  • τους σπόρους και τις κόκκινες εσωτερικές ίνες τα στεγνώνω, τα αλέθω ελαφρά και τα χρησιμοποιώ σαν μπούκοβο
  • ολόκληρες φρέσκες πιπεριές τις καταψύχω – έτσι έχω πάντα φρέσκια καυτερή πιπεριά διαθέσιμη
  • ολόκληρες πιπεριές τις αποξηραίνω σε κολιέ – για εφεδρεία

χρήσεις της μαρμελάδας καυτερής πιπεριάς

  • στα σάντουιτς – είναι ότι πιο “ζωντανό” μπορείτε να απλώσετε  και να ξυπνήσει κάθε βαρετό σάντουϊτς
  • σαν ορεκτικό ή σαν κλείσιμο γεύματος – μαζί με τυρί, λαδοτύρι Μυτιλήνης και ψωμί
  • σε dressing σαλάτας – μαζί με γιαούρτι, λάδι, ξύδι, αλάτι περιχύνετε σαλάτα από λάχανο ή κινέζικο λάχανο ή iceberg (γενικά σαλάτες που έχουν κράτημα)
  • σε άσπρο ρύζι – μαζί με ψιλοκομμένο τρυφερό λεμόνι, πράσινο κρεμμυδάκι και μαϊντανό, το άσπρο ρύζι απόκτησε ζουμάκια και γεύση
  • μπριζόλα δεν έχω ψήσει ακόμα αλλά είναι σίγουρο πως ταιριάζει με όλα τα ψητά κρέατα, ακόμα και φιλέτο κοτόπουλου στη σχάρα
  • αν την αραιώσετε λίγο με νερό, μπορεί να συνοδέψει τα spring rolls αλλά
  • και να κάνει τέλειο glaze στο τελείωμα ψητού κρέατος
  • μια κουταλίτσα μπορεί να μεταμορφώσει τις σάλτσες κάθε μαγειρευτού φαγητού
  • σαν δωράκι έκπληξη στους φίλους σας!

Εγώ κυκλοφορώ με βασικά όπλα στην τσάντα μου, όχι πια τη μάσκαρα και το καθρεφτάκι, αλλά μικρά βαζάκια μαρμελάδας καυτερής πιπεριάς ή πελτέ κυδωνιού ή εγγλέζικης μαρμελάδας πορτοκάλι και τα χαρίζω με αντάλλαγμα ένα χαμόγελο στο πρόσωπο των φίλων μου.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

μαρμελάδα καυτερής πιπεριάς

Sharing is caring!

Υλικά

Για 6 βαζάκια των 250μλ

  • 300γρ κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, καθαρισμένη από σπόρους και ίνες, κομμένη σε κύβους
  • 70γρ καυτερή πιπεριά (bird's eye, hot scale 8/10), καθαρισμένη από σπόρους και ίνες
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 2 φακελάκια πηκτίνη Gelfix Dr Oetker (50γρ συνολικά)
  • 600ml μηλόξιδο (θέλει απαλό ξύδι)

Μέθοδος εκτέλεσης

Βάζετε στο πολυμηχάνημα τις πιπεριές μαζί με λίγο από το ξύδι, ώστε να αλεστούν όσο καλύτερα γίνεται.

Σε πλατειά κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη και την πηκτίνη και ανακατεύετε να ενωθούν με ένα σύρμα. Προσθέτετε το υπόλοιπο ξύδι και βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, να ζεσταθεί το μίγμα και να αρχίσει να λυώνει η ζάχαρη.

Τότε προσθέστε και τον πολτό της πιπεριάς στην κατσαρόλα, ανακατέψτε καλά και δυναμώστε τη φωτιά. Αν έχετε θερμόμετρο βάλτε το να μετράει την άνοδο της θερμοκρασίας. Μετά από 10-12 λεπτά βρασμού θα πρέπει να έχει φτάσει στους 105 βαθμούς Κελσίου. Ο χρόνος είναι σχετικός, γιατί σε κουζίνες γκαζιού όλα γίνονται πιο γρήγορα. Οι δικές μου είναι κεραμικές. Το τεστ του παγωμένου πιάτου ισχύει πάντα: ρίξτε μια σταγόνα και δείτε αν έπηξε ή ρυτίδιασε ή στέκεται και δεν ρέει όταν γύρετε το πιάτο στο πλάϊ.

Αφήστε να κρυώσει η μαρμελάδα για 40λεπτά στην κατσαρόλα για να αρχίσει να δένει και να ισομοιραστούν τα φλουδάκια της πιπεριάς μέσα στο ζελέ. Γεμίστε αποστειρωμένα βάζα μαρμελάδας (καλύτερα μικρού μεγέθους, για να καταλαβαίνουν πως αυτή είναι διαφορετική μαρμελάδα) με το ζελέ και κλείστε με καυτά καπάκια.

Αφού κρυώσουν εντελώς φυλάξτε σε σκοτεινό μέρος.  Κάθε ένα που ανοίγετε, το διατηρείτε στο ψυγείο. Η δόση έβγαλε 6 βαζάκια των 250ml.

Tags: , , , , , , , ,

Άλλες συνταγές με , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

11 σχόλια για το “Πικάντικη μαρμελάδα καυτερής πιπεριάς”

  1. Γρίζου Τέτα

    Γεια σας από Αίγινα. Πρέπει να σας ευχαριστήσω γιατί την έφτιαξα για το μαγαζί μου και ξετρελάθηκε κόσμος. Την έβαλα πάνω σε ψαράκι μαρινάτο μαζί με πέστο φιστικιού. Τέλειο!

    Reply

  2. Γιάννης

    Καλησπέρα και από εμένα. Αύριο έχω στο πρόγραμμμα να την φτιάξω. Ήθελα να ρωτήσω για την πηκτίνη… ποσά γραμμάρια να είναι το κάθε φακελάκι?

    Reply

  3. Papathanasiou Maria

    Οι πιπεριές φλωρίνης μπαίνουν ωμές;καί οι καυτερές πιπεριές μπαίνουν μόνο οι φλούδες; βρήκα τήν μαρμελάδα σέ παραδοσιακό παζάρι 5ευρώ

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Αυτή η συνταγή άνοιξε την αγορά 🙂
      Οι πιπεριές μπαίνουν ωμές και φρέσκες (όχι αποξηραμένες), είτε γλυκές είτε καυτερές αφαιρούμε τα σπόρια και τις ίνες που τα συγκρατούν. Αυτή η συνταγή έχει ισορροπημένες αναλογίες και κάνει πολύ όμορφο δώρο στις γιορτές.

      Reply

  4. bigbadproof

    Η μαρμελάδα αυτή δοκιμάστηκε πρόσφατα, παρασκευασμένη από φίλο. Ήταν υπέροχη. Εξαιρετική. Μας φεύγαν επιφωνήματα ζωώδους ευχαρίστησης. Δοκιμάστηκε με τυριά, με ψωμιά, με λουκάνικα με τα πάντα. Νομιζω μου ταίριαξε πάρα πολύ με ένα ωραίο αρσενικό Νάξου (το τυρί, όχι καναν Ναξιώτη :p) ακομα και με ένα πολύ ιδιαίτερο καπνιστό γαϊς. Θα φτιαχτεί σπίτι οπωσδήποτε

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Σ’ευχαριστώ επίσης που ξανα-άφησες το σχόλιο δυό ημέρες μετά, αφού δεν το είδες εγκεκριμμένο. Τα επιφωνήματα ζωώδους ευχαρίστησης συνοδεύουν πάντα αυτή τη μαρμελάδα!

      Reply

  5. bigbadproof

    Τη δοκίμασα σήμερα σε brew day με τα παιδιά απο το beer.gr και ο,τι και να πω είναι λίγο. Έίναι ενα εκπληκτικό παρασκεύασμα. Νομιζω ο Λευτέρης ως λάτρης των πιο καυτερών ισως ειχε βαλει και λίγη habanero. Ταιριαξε υπέροχα με ο,τι τυρι βρήκαμε μπροστά μας. Δοκιμάστηκε με ενα πικάντικο αρσενικό Νάξου, με ενα πιο ηπιο γραβιεροειδές, ακόμα και με ένα έντονο καπνιστο γαις. Θα τη φτιάξω άμεσα 🙂

    Reply

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry