TasteFULL

Γλυκόξινο κόκκινο λάχανο

Αυτό το πιάτο στολίζει το τραπέζι με το χρώμα του! Ρουμπινί, πορτοκαλί, πράσινο! Τραγανό, αρωματικό, φρέσκο! Γλυκόξινο κόκκινο λάχανο, ιδανικό συνοδευτικό για τα γεμάτα πιάτα του χειμώνα.

Δεν θα σερβίριζα το χοιρινό μπουτάκι χωρίς σωταρισμένο κόκκινο λάχανο. Ό,τι κι αν διαλέξετε για βασικό συνοδευτικό – πατάτες, κυδώνια, μήλα, κάστανα κλπ – είναι αρκετά αμυλώδες και χρειάζεται την σπιρτάδα του λάχανου για να ισορροπήσει η γεύση και να απολαύσετε τον συνδυασμό.

Το σωταρισμένο κρεμμύδι μεταφέρει όλες τις γεύσεις των μπαχαρικών στο λάχανο, το μπαχάρι σκορπίζει όλα τα αρώματά του και δένει τόσο με το ξύσμα πορτοκαλιού. Στις παραλλαγές, προσθέτουν σταφίδες ή τριμμένο μήλο, αλλά μου φάνηκαν πιο γλυκειές από όσο ήθελα. Δοκιμάστε και θα επιλέξετε ό,τι ταιριάζει στη γεύση σας.

Όταν το μάθετε σαν παρασκευή, είναι πολύ εύκολο να το φτιάχνετε στο τηγάνι για 1 ή 2 μερίδες. Τις δοσολογίες των μπαχαρικών θα τις διορθώνετε δοκιμάζοντας τη γεύση.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

 

Υλικά

  • 1 κιλό κόκκινο λάχανο, κομμένο στα 4, χωρίς κοτσάνια, κομμμένο σε πολύ λεπτές φέτες (στο μίξερ ή στο χέρι)
  • 1/2 κουταλιά γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλιές σούπας λάδι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
  • 5 κόκκους μπαχάρι, λεπτοσπασμένους στο γουδί
  • 1/2 κουταλιά γλυκού πιπέρι
  • 4 κουταλιές σούπας ξύδι
  • 1/2 κουταλιά γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  • 50ml νερό ή κόκκινο κρασί ή χυμό μήλου ή χυμό πορτοκαλιού
  • Λίγο μαϊντανό και ξύσμα πορτοκαλιού για στόλισμα

Μέθοδος εκτέλεσης

Βάλτε το λάχανο σε μπολ με το αλάτι και τρίψτε με τα χέρια σας να μαλακώσει λίγο. Θα γίνει πιο εύκολο έτσι το σωτάρισμα στην κατσαρόλα.

Σε μεγάλη κατσαρόλα, σωτάρετε το κρεμμύδι στο λάδι, μαζί με το πιπέρι, μπαχάρι και τη ζάχαρη, σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει διάφανο. Σβήστε με το ξύδι. Προσθέστε το λάχανο με τα υγρά - αν έχει βγάλει και δυναμώστε τη φωτιά. Ανακατέψτε να ενωθούν οι γεύσεις. Το λάχανο όσο ζεσταίνεται μαλακώνει και χάνει όγκο. Προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού και το υγρό που θέλετε. Χαμηλώστε τη φωτιά και κλείστε με καπάκι την κατσαρόλα. Οι ατμοί θα μαλακώσουν πιο γρήγορα το λάχανο. Δεν θέλει πάνω από 20 λεπτά. Αν το θέλετε πιο τραγανό, μην κλείσετε με καπάκι την κατσαρόλα.

Το λάχανο παραμένει τραγανό, έχει αρωματιστεί και έχει την σπιρτάδα του ξυδιού τόσο όσο χρειάζεται για να συνοδεύσει λιπαρά κρέατα. Παρότι στα αρωματικά μπορείτε να βάλετε κανέλα και γαρύφαλο αντί για μπαχάρι, νομίζω πως το μπαχάρι ταιριάζει εξαιρετικά στο κόκκινο λάχανο.

Μπορείτε να το ετοιμάσετε από την παραμονή και να το ζεστάνετε ή να το σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου την επόμενη ημέρα.

Πριν σερβίρετε πασπαλίστε με μαϊντανό ψιλοκομμένο και φρέσκο ξύσμα πορτοκαλιού. Και τα δύο δίνουν φρεσκάδα και καταπληκτικό χρώμα στο πιάτο.

Tags: ,

Άλλες συνταγές με , , , , , , , ,

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry